Фандъкова: Вече не говорим за бежанска криза, а за интеграция

Само 5800 души са се опитали нелегално да влязат у нас за 2017-а
24 окт 2017 13:48, Анисия Иванова
79
Фандъкова: Вече не говорим за бежанска криза, а за интеграция
Снимка: БТА

Вече не говорим за бежанска криза, но предстои да се реши въпросът с интеграцията и социалните дейности. Това отчете кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Бежанската криза и развитието на миграционните процеси".

"По темата с бежанците в София се работи изключително сериозно. Опитваме на градско и местно ниво да решаваме проблемите, да осигурим добри условия за жителите и те да бъдат спокойни“, каза още тя.

Фандъкова припомни, че преди няколко години София беше подложена на бежански натиск заради недостатъчно добрата си подготвеност.

"Но благодарение на огромните усилия на държавата и на Европейския съюз днес ние вече не говорим за бежанска криза, но говорим за трайно и дългосрочно решаване на проблема с миграцията, който изисква не по-малко усилия. Това, което предстои, е решаване на въпроса с интеграцията и социалните дейности – най-вече образованието и грижата за непридружените деца“, каза кметът на София.

Наблюдава се занижаване на бежанския поток към България, но това не трябва да ни успокоява, потвърди Цветан Цветанов, председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в НС и председател на ПГ на ПП ГЕРБ.

"По данни на ГД "Гранична полиция“ през 2014 г. 38 хил. души са спрените при опит за влизане в страната. През 2015 г. се отбелязва пикът, когато над 90 хил. души са се опитали да преминат границата нелегално. През 2016 г. мигрантският натиск пада наполовина – 40 хил., а за тази година се говори за около 5800“, каза Цветанов.

Той уточни, че това в никакъв случай не трябва да кара България да се чувства спокойна, защото на турската граница все още има наплив от бежанци. "Оттук нататък трябва да говорим повече за възможностите на интеграция на всички, които търсят закрила. До момента има 130 деца на бежанци, които посещават училища в България", каза той.

Трябва да се промени законодателството, така че то да отговаря на новите предизвикателства. По думите му през последните години държавите в Европа не са била готови за огромния миграционен процес, но въпреки това София е успяла да се справи за кратко време и бързо да увеличи капацитета си за прием на бежанци.

"Убеден съм, че през предстоящия зимен сезон нещата ще изглеждат малко по-спокойно заради лошите метеорологични условия, но това в никакъв случай не значи че трябва да има отпускане на държавата“, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
29
 
! Отговори
Циник преди 6 години
COPY-PASTE от подобна по въ рня"Табасум Махбуб - не е никаква бежанка!Нелегалните нарушители на държавната ни граница са "обикновени" криминални престъпници!Сънародната и па плач в лагера Харманли запали българският трибагреник пред събрани медии...Помощите за потенциалните терористи от Афганистан в размер на 1050лв. месечно - са хр ачка в лицето на милиони български пенсионери!"
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фъндъкова разбира само от градинки и цветенца.Непрекъснато се копаят,прекопават едни и същи градинки и се садят цветя дори и сега,на прага на зимата.Колко ли милиона се хвърлят за тези красоти(не че има нещо лошо),но със съгурност много се злоупотребява.За всичко останало е кукла на конци.
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова, ако беше в Турция досега Ердоган да ти е дръпнал кметското столче
22
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интерграцията е една мега голяма ЛЪЖА , с такова трикове и похвати Меркел си запази поста , та да ви е ясно
21
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова и Интерграция = Магаре и Космос
20
0
 
34
 
! Отговори
абе....... преди 6 години
.....Фандъкова, защо аджеба , не си ги прибереш вкъщи тези натрапници и не ги интегрираш за твоя сметка ?
19
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова е далеч от самата Истина , както гледам как сте интергрирали местните ни Роми от 1990 г. до сега , никакъв Резултат а по зле
18
1
 
27
 
! Отговори
българина преди 6 години
питам тия двамата вие не успяхте 1400 г нашите роми да интегрирате и нещата са извън контрол, те са проказа за България, а сега искане да ни инжектирате и чума! явно не сте българи а предатели! дано българина му дойде акъла и не ги измете...
17
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже интегрираха нашите индианци, сега работили за интеграция и на араби. ЕС иска да превърне България в гетото на Европа и тези некадърници работят точно за това. 28 год не се умориха от предателства срещу страната си. Всяко едно, по зловещо и нагло от предното. Нашите деца в училищата се хранят с ***, пенсионерите преживяват в мизерия, младите масово бягат, но те работили за интеграцията на бежанци. В някой друг живот, или в този ще платите за този геноцид върху собственият ви народ!
16
0
 
40
 
! Отговори
Един преди 6 години
Ние никога не сме говорили за бежанска криза, понеже това не са бежанци, а мигранти. Вие ни го натрапвате всячески, че са бежанци, но ние сме от стари кози ярета и знаем какво представляват. Не ги искаме тук.
15
0
 
21
 
! Отговори
ясна е работата преди 6 години
Постановление 208 си чака реда. А вашите неродени деца, родилния дом в Букорещ..
14
1
 
28
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Каква Интеграция тази дума не съществува няма такова нещо всичко е Манипулация и Дезинформация , Фандъкова живяла ли е някога в Германия да види каква Интеграция има там , никаква нулева като те не са си интергрирали още Гастарбайтерите от 60-70-те години а сега голям проблем с 3 000 000 Баежанци дори докато сега се занимават с тях забравиха си местните Клошали, Наркомани и безработни Бежанци оше от Косово цял ден са по така наречени Ауслендърски техни местни Кафенета или Игрални зали
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 5800 сте преброили,Фъндъкова.Реално са сигурно 3 пъти повече.Всеки ден сърби и румънци хващат мигранти,минали през нашата граница.Кого заблуждавате с тези цифри?
12
0
 
32
 
! Отговори
на тезгяха преди 6 години
След 2020 по тия земи ще остане само една ЕС програма - "храни - за бежанци"
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KО ???!!! НЕ .
10
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми приказвай глупости, лелко! Ти стъпвала ли си по Симеон, Мария Луиза, Лъвов мост, Пиротска... Единствените българи там са продавачи по магазините и няколко полицаи, които чат-пат наминават. Там е страшно да замръкнеш, ако не го знаеш, да ти кажа!
9
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия нЕмат умора не стига , че още на могат да интегрират основните си гласоподаватели, сега ще интегрираме и нарушителите на границата вместо да са в затворите, а сетне да ги шкартират кой от къде е .Както е тръгнало за да има оправия тук трябва първо властимащите да потъркат наровете пък после да си имат едно на ум,ама надали при неинтегрирани избиратели само срещу някой лев и кюфтета на корем властта им е сигурна.
8
0
 
25
 
! Отговори
Софиябад преди 6 години
Гарантирано от тотално компроментираните и държани на въже.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се интегрира Жан Гал е нещо като фандъка да уреди качествен ремонт на бул Дондуков.
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка, компир самоковски! Превърна София в Багдад, човек не смее да стъпи по Мария Луиза и около Лъвов мост!