Забраниха отново Луковмарш – съвпада и с европредседателството

Според полицията и НСО шествието е изключително опасно
147
Забраниха отново Луковмарш – съвпада и с европредседателството
Снимка: архив, Булфото

Както всяка година и тази столичният кмет Йорданка Фандъкова забрани провеждането на т.нар. Луковмарш.

Досега обаче крайнодесните националисти винаги пренебрегваха заповедта й и провеждаха факелното си шествие, но като че ли през следващата година това няма да се случи.

Причината – европредседателството ни на ЕС и чуждите делегации, които ще напълнят столицата. Така че този път не само СДВР, но и НСО даде становище по искането на крайните националисти и очаквано то е отрицателно.

Иначе още на 8 септември в Столичната община е постъпило заявление за провеждане на „Луковмарш“ на 17 февруари 2018 г. То е подадено от Българския народен съюз – Еделвайс, обяснява МВР шефът Валентин Радев в писмен отговор на въпрос на депутат от ДПС.

Искането е за факелно траурно шествие в памет на ген. Христо Луков, което да се проведе от от 17 до 21 ч., като премине от площада пред храм „Света Неделя“, площад „Независимост“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. Раковски“, ул. „Оборище“ до паметника на Незнайния войн, където да бъдат поднесени цветя.

Крайната цел на шествието е ул. „Тракия“ 1, дома, в който е живял Христо Луков.

Според полицията и НСО шествието е изключително опасно и заради това не може да бъде проведено.

Един от мотивите за това е, че маршрутът му е през центъра на София, откъдето ще минават и представителите на чуждите делегации, а и където се намират хотелите, в които ще бъдат настанени.

Освен това през миналата година в шествието са се включили и крайни националисти от Германия, Швеция, Унгария, Полша, които са носили ножове, палки, спрейове - все забранени предмети при участие в обществено мероприятие.

Отделно е имало и доста пияни младежи, което принуди полицията да засили охраната на и без това забраненото шествие.

През 2017 г., когато за 14-и път в София се проведе „Луковмарш“, се включиха около 600 националисти. Преди тяхното шествие пък хора излязоха на контрашествие с искане за забраната му.

Ген. Христо Луков е бил министър на войната на Царство България в периода 1935 - 1938 г. и ръководител на националистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ).

Поради близките си връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и за дейността си като ръководител на силно повлияния от фашизма/националсоциализма СБНЛ, Христо Луков често е остро критикуван и сочен като противоречива историческа личност. Той е убит на 13 февруари 1943 г. пред дома му на ул. „Артилерийска" №1 в София. Макар за атентата срещу него да има различни версии и догадки относно действителните вдъхновители и целите му, за най-автентична и вероятна е приета версията, според която убийството е дело на комунистическа бойна група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
2
 
! Отговори
туф преди 6 години
До АнонименМалко ви е било Белене.
59
3
 
8
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Всякакви червени внучета - мърсуват из форума!Лъжат...мажат...и проклинат!
58
1
 
9
 
! Отговори
констататор преди 6 години
Гей-парад може, Луков марш - не............................ШЪ СЪ УПРАЙМ
57
5
 
6
 
! Отговори
Диес Ирае преди 6 години
Най видимата разлика между комунизъм и нацизъм - комунизма кара хората си да се бият с заплаха за разстрел при отстъпване. Нацизма моли хората да се бият за идеал. За идея. Затова при него не се налага да водиш хората си с дуло на тила.
56
0
 
11
 
! Отговори
Извод преди 6 години
А ромските зулуми, мизерните пенсии за пълен трудов стаж и планомерното съсипване на държавата явно не се оценяват като изключително опасни и затова няма да бъдат забранени дори и в периода на европредседателството.
55
3
 
8
 
! Отговори
Диес Ирае преди 6 години
Комунизма взе от трудещите се за да раздаде на мързеливите и свойте. Изгони родът ми защото са били царски гвардейци. А това какво е възпитанието ми. Това, че с простака се държа просташки не означава, че немога да съм културен. Не харесвам класиците, но и не твърдя,че са лоши. Колкото до чалгата - тя е символ на пропадналия народ. Не си цапам ушите с подобно.
54
3
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 6 години
Започва да личи раздразнителноста на "ранната сенилност".... тъжно - но заслужено!Пишеш имената на композитори - като гаранция , и щит - за липсващ интелект!Жалка работа
53
3
 
4
 
! Отговори
Диес Ирае преди 6 години
Това, че си чувал моцард нищо не доказва. Чул, чел. Както започва Моята борба. Има много хора чели стотици книги, но нищо неразбрали от прочетеното. И сега те ни управляват и преподават. Като си стар почивай си, гледай си старините и се радвай, че не си бил като мойте дядовци да те бият комунистите за да им препишеш всичко което си имал.
52
9
 
1
 
! Отговори
До № 50 преди 6 години
До До Dies IraeПенсио ние слушаме метъл, рап, чалга а не разни там Моцартовци и Верлиози!Айде у лево!
51
3
 
2
 
! Отговори
Диес Ирае преди 6 години
Към по възрасните да. Към наглите не! Като си по стар това не те прави автоматично повече от мен. Най малкото благодарение на любимите ти БКП сега щеше да ядеш *** ако хора като мен не си плащат данъците, че да има за пенсиите ви.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Диес ИраеОсвен, че си простичко, си и простаче! Дръж се прилично, вече знаеш, че съм доста по-възрастен от теб. Нас по соцвремената ни учеха да уважаваме по-възрастните, а и по времето на Третото царство е било така. Къде ви изтървахме? Не сте яли бой, изглежда!Ще ти доверя, че десницата ми е здрава, така че ще изпуснеш не само газ!Не разбрах, чувал ли си нещо за някой си Моцарт? А за Ектор Берлиоз, диес ире? P.S. Преводачо от латински, "AE" се чете винаги като "Е"!
49
5
 
3
 
! Отговори
до хахото преди 6 години
Парвус не е комунист - точно!Но болшевишката глутница около Ленин - е нямала много скрупули да използва милионите му!Те затова - иде реч!Лъжци сте!До един!Всички комунисти!
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52Човек чете празните ти хвалби....и се срамува заради теб! Човек на възраст - типичен продукт на комунистическия брейнуош!Да....някой комунисти постигнаха много....с грабежи на народното!Вярна е поговорката:"Не питай старило...питай патило!"Така и ще си идете - увредени поколения , с увредени убеждения!
47
5
 
4
 
! Отговори
Диес Ирае преди 6 години
И когато, си вземеш пенсииката си спомни че именно Хитлер прокарва закона за социално осигуряване и изплащане на пенсии за старите.
46
7
 
3
 
! Отговори
Диес Ирае преди 6 години
Ако бяха оставили коментара ми щеше да прочетеш, че така се казва химна на кръстоносците. Да знам вече сте стари забравяте. Пък и на дърт човек каквото и да му показваш той си знае само неговото. Комунизъм и това е като латерна. Хайде целуни статуята на ленин и лягай че стана време за сън.
45
4
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Искам да попитам лицето йорданка фъндъкова, по общо недоразумение водещо се "кмет" - КОЙ разрешава извратеняшките прояви в центъра на София на ненормалните вегани - а ако нямат разрешение, защо съответните органи не вземат мерки ненормалниците да не погнусяват хората и да не плашат децата им?Или всякакви противоестественици - aнaлни извратенци, вегани, могат да ни тероризират и ние трябва да сме толерантни, но паметта на един български генерал не може да бъде почитана?
44
3
 
6
 
! Отговори
До Dies Irae преди 6 години
Така и очаквах! С това издаваш и възрастовата си група - все многознаещи, въпреки жълтото около устата.Аз съм друго поколение, друго мислене, други знания. Бил съм и комунист. По мое време беше високо ценено да знаеш и мнозина наистина впечатляваха със знания. Някои постигнаха много, наистина много!Не се занимавам с Wahrhammer.Сега научи, че има части от гениални музикални произведения, които по соцвремената се изпълняваха. Има част от Реквиема на Моцарт.И от Фантастическа симфония на Берлиоз
43
5
 
3
 
! Отговори
Диес Ирае преди 6 години
Напиши в wikipedia Anonimen 55 и виж какво щети излезе.За ник нейма ти написах но го изтриха заедно с всички мой коментари. Типично за комунистите. Има човек има проблем
42
12
 
12
 
! Отговори
до хахото преди 6 години
Христо Луков е по-мъж...по-българин...и по-патриот отколкото вие комунистически парвенюта някога ще бъдете!Когато той се е сражавал - вие не сте били планувани!Най-голямото ви геройство е "да се изтървате по терлици" в градския транспорт!
41
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Парвус не е комунист, а немски агент