Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?

Министърът настоя, че ако няма ръст на заплатите, няма да има и кадри
138
Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?
Снимка: БТА

Ако не започнем да увеличаваме трудовото възнаграждение на военнослужещите, и в перспектива ще имаме проблем с хората, които постъпват. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Не че в българските младежи липсва патриотизъм, но кой млад човек на 19-20 години ще започне работа в армията, където има много повече отговорност и трудна работа, за 608 лева заплата, тези хора не са много, коментира той, цитиран от БТА.

В бюджета са заложени допълнителни 100 млн. лева за увеличение на възнагражденията на военнослужещите.

"Не разбирам логиката на някои колеги от опозицията, аргумента - ще гласуваме против, защото искаме повече. Отговорът е прост - за да има повече, трябва да стане и това, а ако искахте повече, да бяхте го направили, когато вие бяхте на власт", коментира министърът.

Според него парите за заплати трябвало да бъдат двойно по-големи, но това са финансовите възможности. Каракачанов каза, че заплатите в армията не са повишавани от 2013 г., а сега стремежът му е да се направи справедливо разпределение и да бъдат стимулирани онези поделения, в които има недокомплект, в които службата е по-тежка и където повече има нужда от нови хора.

В тези 100 млн. лева е предвидено и увеличение на щата с 1300 души, посочи Каракачанов.

Министърът пресметна, че при около 500 напускащи военнослужещи годишно поради различни причини, ако успеят да привлекат 1300 човека с отделените за новия щат средства, това ще бъде с около 10-12 процента намаляване на недокомплекта.

Попитан дали обстановката в авиобазата "Граф Игнатиево" се е успокоила, Каракачанов отговори, че тя отдавна е спокойна. Изпълняват се и тренировъчните полети, носенето на бойното дежурство не е прекъсвало. Малко изкуствено създаден шум в системата, но за съжаление много хора предпочитат да създават негативни новини и да правят скандали, отколкото да говорим за положителните неща, коментира министърът и допълни, че ввъпреки трудностите те служат и защитават държавата и гражданите.

Според министъра негативните коментари вредят на самочувствието и достойнството им. Той отново напомни, че летците са в правото си да откажат полет, което е практика в армиите по света. Нищо лошо не бяха направили тези хора и аз не позволих върху достойнството им да се хвърлят подобни кални петна, това е незаслужено, заяви министърът.

Според мен няма външно влияние, коментира Каракачанов на въпрос за действията на пилотите, като добави че самото състояние на техниката и проблемите в авиацията всъщност са "външното влияние" и той напълно разбира летците. Стараем се да решим проблема около тези документални неуредици на двигателите, каза Каракачанов. Той отново добави, че военните пилоти заслужават уважение, а не критики, защото всеки един от тях, както и военните моряци например, може да намери многократно по-добре платена работа в чужбина, но те служат на България срещу много по-ниски възнаграждения.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха днес в тържествения ритуал за връчване на дипломите на слушателите от "Випуск 2017" на Военната академия "Г. С. Раковски". Получавате новите си назначения във време с много предизвикателства както за България, така и за съюзниците ни, каза на ритуала Каракачанов. Бъдете опора на своите началници и пример за вашите подчинени. Не забравяйте, че носите униформата и пагоните на офицери от една армия, която никога в своята история не е посрамвала Отечеството, добави министърът.

Да бъдеш офицер е не само професия, това е призвание, за което се иска желание, но и солидна подготовка и опит, изтъкна генерал-лейтенант Андрей Боцев. Във важен етап от развитието на въоръжените сили сме. Необходимо е българските военнослужещи да бъдат сигурни, че разполагат с такава техника и въоръжение, че да изпълняват с чест и достойнство задълженията си и да издигат авторитета на Българската армия и на въоръжените сили не само в национален, но и в коалиционен мащаб, каза Боцев.

Дипломите си получиха 181 офицери - слушатели в шест специализации от специалността "Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво" от професионалното направление "Военно дело". Първенец на випуска е капитан-лейтенант Страхил Люцканов от специализацията "Военноморски сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
Odri преди 6 години
Karakachanov kolko glavi asker ste dade ot negovoto semeistvo?
130
1
 
1
 
! Отговори
158 преди 6 години
Кой питаш бе ***? Нали ти си шефа? Милиони се крадат, разпродадохте им имотите, за заплати откъде?
129
0
 
7
 
! Отговори
анонимус преди 6 години
Ако не нормализирате заплатите изобщо няма кой да работи няма и армия .Мафията ще ми хапва де дов ияВсички ке бегаме далеко .на юпитер.в друго измерение друга вселена.На мафиозите к рецт
128
2
 
11
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?КАРАКАЧАНОВ !Тоя въпрос важи за всички сфери на обществения живот.Тъй,че не питай ,ами ти и ШЕФА ти правете така,че да има желаещи и можещи млади хора да работят и да са удоволетворени от това.А при пенсионерите как е?...ТРАГЕДИЯ.Били вдигнали "пенсиите" с цели 25%(от 160 на 200).Нямало да има Коледни добавки за всички,че то при Борисов НИКОГА не е имало добавки за ВСИЧКИ(при други е имало за ВСИЧКИ и еднакво, и диференцирано).
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В училище имахме един, на който по прякор казвахме Мусито (съкратено от мусоp). Момчето беше толкова ***, толкова неадекватен, въобще толкова зле, че почти всички си задавахме въпрос, дали пък не е бавноразвиващ. Мусито завърши с 3 и нещо, средното си образование. В момента е кадрови войник. Не знам, сигурно с връзки. Все тая. Но пък Мусито веднъж срещна учителката си по Физика, която му беше класна. Една наистина достойна и много съвестна жена. И Мусито и каза "Г-жо, аз взимам повече от теб".
126
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ами тогава като отидеш на лекар той как да те лекува ...на 100 % или 60 % ...според заплатата си"Докторите са друга бира. Лежах 6 пъти в болница, направих поне 60 пъти изследвания, какви ли не. Правих 4 операции. И знаеш ли какви са ми наблюденията? Има добри доктори. Да, наистина има. Но те са само около 3% от всички. Запомни този процент. Всички други са там само за да взимат парички и да се води, че ходят на работа. И лекуват на 10%, а не на 60%, както питаш ти. Гледат те като касичка.
125
2
 
2
 
! Отговори
до 131 преди 6 години
наистина е безобразие как може учителите да преподават според заплащането...значи ако получават 800 лв ще преподават като за тройкаджии...ами тогава като отидеш на лекар той как да те лекува ...на 100 % или 60 % ...според заплатата си...а пожарникаря при пожар да те спасява целият или само до прозореца да те домъкне ...а строителя да ти построи къщата според това колко си му платил.... нашите учители толкова могат ...само да си изпеят урока ...без наистина да преподават
124
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Каракачанов пита: Кой млад човек ще работи в армията за 608 лв.?"Инженер съм, имам още 3 образования, имам 15 години супер професионален опит. В последната 1 година работя сам за себе си. Защо ли? Защото иначе ми предлагат 600 лв. И то НАВСЯКЪДЕ! И в големи и в малки фирми. Нека г-н Каракачанов да има предвид това. Защото един кадровак, ако отиде да даде 2 наряда (в които играе игрички на телефона) после почива 4 дена. И заплатите им се вдигат до към 1100-1200 лв чисти. Какво повече искат?
123
3
 
5
 
! Отговори
Безобразие преди 6 години
Заплатите на учителите след увеличението е под 806 лв., те работят за тези пари, а обществото иска от тях чудеса.
122
2
 
1
 
! Отговори
До 129 преди 6 години
Селяните ще ги посрещнат като освободители ....
121
1
 
1
 
! Отговори
до 127 преди 6 години
ехаа значи викаш ако за начало се насочат към софия...пловдив...варна ...няма проблем....там да му мислят . пък после като дойдат при теб на село кво правиш...ми надуп...ваш се !!! за това и турците са ни превзели...щото сме си егоисти !! а защо съседите са помогнали на австрийците когато турците са били пред виена....били са се дори и не за своята страна !!!
120
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 кг тумбаци които вземат пенсия и заплата трябва да се махнат незабавно. Само софри и на банкомата !!!
119
3
 
5
 
! Отговори
До 126 преди 6 години
Ако нахлуят чужди войски в БГ , тяхната цел ще бъде софия
118
1
 
1
 
! Отговори
до 124 преди 6 години
говоря ако има нахлуване на войски на българска територия...ти какво би направил....ще се изнесеш със семейсъвото и ще изоставиш всичко което си градил или ще се биеш ??? а като няма да имаш време да организираш изнасянето какво...би зарязал семейство,родители ??? а за олигарсите....къде ги намеси...
117
4
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
До Анонимен-111---Ами забрави за Румъния и Русия които ни нападнаха навремето Питам за съседката:Имаме ли съседи?
116
1
 
4
 
! Отговори
До 122 може би преди 6 години
Мислиш ли , че при война някой би тръгнсл да защитава олигарси и политици ограбили Българиа ? Аз ще го направя може ни в друг биеот
115
2
 
9
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Г-н Каракачанов, кой млад преподавател ще работи за 542лв.???? Не трябва да делим хората на армия, млади преподаватели или други.
114
3
 
4
 
! Отговори
може би преди 6 години
е по-добре да имаме платени военнослужещи само където имаме скъпа и сложна военна техника но да бъда въведено 3-4 месечна задължителна служба насочена единствено към овладяване боравенето с оръжие ....без строеви и др .глупости . да бъде организирано при война за тези до ....55 години например да има места от където да могат да получат оръжие и да има организация за да формират бойни поделения . за пари никой не би умрял а само за защита на дом и смейство
113
1
 
11
 
! Отговори
Споко преди 6 години
Който не е бил в казарма и не разбира нищо от Армия да не коментира.Ако сте големи воиници елате да служите за 600 лв и да давате караули зимата в пълна тамнина.Ама не е като да гледаж Американски филм във вкъщи на леглото.КАТО върнат наборната служба друго ще запеете.За да не влизате вие и вашите деца, тогава ще викате увеличаваите им заплатите колкото на натовците
112
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
119 А онова беше армия така ли , служил ли си , имаш ли някакви спомени от онова посмешище наречено БНА