Нинова за бюджета: Паралелният бюджет на паралелната държава!

Мнозинството в парламента прие бюджета за 2018-а на първо четете
32
Нинова за бюджета: Паралелният бюджет на паралелната държава!
Снимка: архив, Булфото

Само след три часа дебат мнозинството в парламента прие бюджета за следващата година на първо четете. Очаквано, представителите на опозицията се изказаха остро срещу разчетите на кабинета за харченето на държавните пари.

Още по темата
"Това е бюджетът, който ще продължи да разделя българите на бедни и богати, с него взимате от най-бедните и давате на най-близките до вас", обвини червеният Таско Ерменков.
 
Според Йордан Цонев от ДПС страната има добър икономически растеж, но той се дължи преди всичко на вътрешното търсене и потребление, което е рисково.

"Опасността от прегряване на икономиката расте, само че този анализ не се вижда в бюджета, а вместо това се залага на повече вътрешно потребление, на залагането на тази бомба", предупреди той.

Цонев смята, че за да расте реално икономиката, има нужда от инвестиции – външни и вътрешни. Съпартиецът му Ерджан Ебатин коментира, че това е бюджет, който създава разделение на обществото.

Червената шефка Корнелия Нинова също намери доста дефекти в макрорамката за следващата година. Според нея това е "паралелният бюджет на паралелната държава" и отсече, че има алтернатива и тя е в този, подготвен от левицата.

Тя цитира социологическо проучване, което показва, че хората очакват решения на проблемите в образованието, здравеопазването, ръста на доходите и повишаването на сигурността, но в бюджета на кабинета липсват мерки по четирите политики.

Нинова настоя, че хората в малките населени места нямат достъп до здравна помощ, все повече деца отпадат от училище, а решения няма.

Бюджетът, който депутатите пуснаха, макар и без гласовете на ДПС и БСП, предвижда 3.9% ръст на икономиката, 8.2% безработица и 1.6% инфлация.

Дефицитът ще е 623,5 млн. лв. Тази сума е по-малка с 240,6 млн. лв. от сумата на дефицита за 2017 г. Предвидените приходи, помощи и дарения за догодина са в размер на 23 515,8 млн. лв. Тази сума е по-голяма от сумата по бюджета за 2017 г. с 1 583,8 млн. лв., което се дължи на повече постъпления от данъчни и неданъчни приходи.

Общата сума на разходите за 2018 г. е 11 923,3 млн. лв. и е по-голяма от разходите за 2017 г. с 831,2 млн. лв. Увеличението се разпределя за текущите разходи 538,7 млн. лв. и капиталовите разходи 292,5 млн. лв. Бюджетните трансфери-нето са 11 082,1 млн. лв., като това е с 370,7 млн. лв. увеличение.

Размерът на вноската на България в Общия бюджет на ЕС за 2018 г. ще бъде 1 133,9 млн. лв., или 1,1% от БВП.

За 2018 г. се прогнозира Брутният вътрешен продукт /БВП/ да е в размер на 105 609 млн. лв., а икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%.

За отбрана и сигурност са предвидени разходи в размер на 4 451,0 млн. лв. За образование са заложени 3 840,2 млн. лв., а за здравеопазване - 4 712,0 млн. лв., като е предвидено поетапно увеличение на заплатите на педагогическия и медицинския персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
29
 
! Отговори
БКП преди 6 години
Комунистите много им е гдно когато нещата вървят добре. Нинова, народът въ не ще. Свиквайте с тази мисъл. Дори и за опозиция не ставате. Просто сте смехотворни. И да, Бойко може да е тиква и всякакъв, но от комунистите е по-добре.
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корни или г-жа Лъжа е просто станала за подигравка на хората . Тя да говори за паралелна държава е все едно педофил да иска да стане детски учител .
3
18
 
6
 
! Отговори
РЕД АНИМАЛС преди 6 години
САМО ЦСКА И БСП!
2
4
 
10
 
! Отговори
Ceka преди 6 години
Chervenata aristokracia mnogo gi razbira paralelite...chervenite komunisticheski agenti mitkat iz sveta i harchat bg narodnite pari po angliiski, frenski, arabski i amerikanski offshorki...ne gi lovi partizanski kurshum po paralelite...
1
7
 
21
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Корнелия бе, колко пъти да ти казвам, избърсвай се отзад преди да излезеш на тая трибуна! Има камери отзад, всичко се вижда!