Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а

Държавният глава поискал смяната си след натиск от Москва
Обновена: 10 ное 2017 07:04 | 10 ное 2017 07:00, Александър Попов
199
Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а
Снимка: Олег Попов, БТА

Непубликувана досега стенограма хвърля нова светлина около драматичните събития на 9 ноември 1989 г. Тя излезе в книгата "Откровения" на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов, съобщи БНТ.

От текста става ясно, че на историческото заседание на 9 ноември Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП.

Събитията имат своята предистория седмица по-рано. На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли.

Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

На заседанието, което трае над два часа, присъстват 17 души - Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Йорданов, Добри Джуров, Стоян Овчаров, Димитър Стоянов, Васил Цанов, Петко Данчев, Милко Балев, Йордан Йотов, Емил Христов, Григор Стоичков, Димитър Станишев, Начо Папазов, Пенчо Кубадински.

Георги Атанасов адмирира решението на Живков, но си прави отвод и предлага всички да се обединят още същата вечер около кандидатурата на Петър Младенов, да отидат единни на утрешния пленум и да "изкажат благодарност на другаря Тодор Живков за дългогодишната му работа".

Луканов определя решението на Живков да се оттегли като "акт на политическа мъдрост" и подчертава, че "всяка друга позиция е лоша услуга и на другаря Живков, и на партията".

Георги Йорданов заявява, че дълг на членовете на Политбюро е да дадат "пример за цивилизованост при вземането на това изключително важно, съдбовно решение“, но накрая на изказването си прави неочквана констатация: "Питам се: Защо в КПСС, в нашите комунистически партии естествените промени в ръководствата се превръщат в драми, понякога дори в "панаири на суетата?".

"Това не бива да го допускаме", отговаря Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
11
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 години
А какво можеше да направи Горбачов - всичко се сриваше в СССР
143
25
 
34
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Ако предателят Горбачов не беше предал идеята на социализма и комунизма, днес Русия щеше да е много по-напреднала индустриална държава, а България щеше да има 3 пъти по-висок стандарт на живот.Но масоните-сатанисти дърпаха конците на артиста Рейгън и вещицата Тачър и успяха да излъжат провинциалния колхозник Горбачов.Братята китайци добре се усетиха, нали и там уж има комунизъм, ама превзеха целия свят.
142
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Abe glypaci kogato bewe kymonizam bqxme 9 million a sega nqmame sigorno 5 vijte kakva ikonomika imaxme a sega imame bedni xora koito nqmat kakvo da qdat vie naistina ste glypci kadeto ima komynizam ima ikonomika rabota vij te kitai moje samo da sajilqvate za todor jivkov
141
30
 
16
 
! Отговори
123 преди 6 години
Жив да го оплачеш масовият убиец тодор замфиркьов от село правец.
140
14
 
27
 
! Отговори
До 139 преди 6 години
Другарю щом в Китай е комунизъм, защо имат милиардери? Китай тръгна напред когато пое курс към пазарна икономка през 80-те, а ние останахме в сесесерското блато, където ти си потънал и до ден днешен.
139
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам ,че след 200- 300 години в Историята ще се изучава периода в които една империя сама се отказва от това което е и се самоубива - СССР.Големия блъф или измамата ,няма да е по-различна терминологията.Ще поживеем ще видим.
138
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да жувее,комунизъма
137
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: "До 140"Така е, съгласен съм. Имаше доста голяма такава вероятност.В този ред на мисли, винаги е имало и сега има такава опасност.Всички знаем, че ситуацията на Корейския Полуостров в момента е взривоопасна.И само си представи (пази Боже), както сега очакваме китайската космическа станция да падне на главите ни (може и в България да тупне), вземе че падне някъде над Северна Корея в момент в който патока Доналд показва мускули? Ким като нищо може да реши, че е нападнат!
136
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
юуанан е по скъп от,гущера
135
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога и никъде в света в рамките на 60 години ,не са се правили три социални размествания из основи.Плачевния резултат е на лице.А и как иначе ,когато три пъти се дава шанс на по-слабия да се катери по стълбичката.
134
3
 
4
 
! Отговори
batevale преди 6 години
До Анонимен145Знаел е ! Иначе не би говорил за "снишаване" докато отминела "тая буря дето се е задала от Север"...........
133
16
 
20
 
! Отговори
до 143 преди 6 години
Предполагам си 90 годишен обожател на комунистическите касапи и концлагери .И седиш сега в една стая с една духалка и една лампа и жадуваш за невинна човешка кръв като другарчетата ти през 45-те години . Вдъхновявай се от Кимчо в севернокорейския рай и да не забравиш да измиеш ченето преди лягане.
132
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А е изчистете си спама продажници ракива
131
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по ценно от СВОБОДАТА, НЕ на катиализма и комунизма !
130
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
патриотаВсичко е лъжа и измама, Живков беше сменен и нищичко не знаеше! Гледаше като ударен вертолет! Станало е зад гърба му под диктовката на Горбачов, то е ясно, ца да се запази партията и ето вече 28 години тя си е на власт! Пълен еспех, това се казва тактика!
129
2
 
7
 
! Отговори
До 142 преди 6 години
Защо един паунд не е 20 долара или едно евро? Нужно ли е да си икономически просветен, за да приложиш поне малко здрав разум?
128
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това и на децата стана ясно още тогава че Горбачов е наредил да го свалят! Трябва да си умствено ограничен че да си помислиш че доброволно са здали власта или под натиска на народа. Горбачов ос.ра ку.ра на оня Рейгън и ни продаде за няколко милиона долара целият соц лагер. Горбачов трябва да бъде набит на кол и обесен надолу с главата заради държавно предателство.
127
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се защо един Юуан не е 20 долара?Някои икономически просветен ще ми разгадае ли тази мистерия?
126
6
 
23
 
! Отговори
хехе преди 6 години
Железен е бил Бай Тодор. Веднага е усетил работата. А оня с печата сега е в САЩ, На това как му се казва? Държавна измяна?
125
2
 
11
 
! Отговори
до 140 преди 6 години
Намеквам ,не просто казвам ,че мирното разпадане ,можеше да не е толкова мирно.Имаше голяма опасност от трета световна ,все пак никоя империя не се предава без борба.Казвам ви ,че сме щастливци и блъфа мина най-леко.Замислете се ,все пак колко лесно можеше всичко да ескалира.