Цацаров: Приватизацията отшумя, но справедливост трябва да има

Последният доклад на ЕК той оцени като най-добрият до момента
17
Цацаров: Приватизацията отшумя, но справедливост трябва да има
Снимка: архив, Булфото

Години минаха и приватизационните сделки отшумяха. Все пак, някаква справедливост трябва да има. Това каза пред журналисти в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров във връзка със заявката на ГЕРБ за промяна на Конституцията за престъпленията по време на приватизацията, предаде "Фокус".

Още по темата
"Когато законопроектът за изменение на Конституцията бъде факт, тогава може да бъде коментиран", уточни той. 

"Справедливостта малко или много по никакъв начин не е била въздадена. Колко са приватизационните сделки, които са били включени при изключително изгодни условия и за държавата, и за приватизатора?", попита главният прокурор. 

"2-3 години след това са изменени с анекси, в които изискванията или задълженията на приватизатора просто са смалени, отпаднали", обясни той. 

На въпрос как ще коментира законопроекта за банковата несъстоятелност на ДПС, Сотир Цацаров посочи: "Това не е нещо, което главният прокурор трябва да коментира". 

По отношение на последния доклад на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка, той коментира, че това е най-добрият до момента доклад.

"Съвсем ясно показва, че ако темпът на всичко, което се прави в страната, продължи по този начин, до края на мандата на комисията България ще съумее да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка", заяви той. 

"За първи път не се дават нови препоръки. Колкото и някой да спекулира, че докладът бил шамар или че би трябвало да се преведе от брюкселски на български език, в крайна сметка изказванията показват, че Механизмът и докладите продължават да бъдат инструмент за вътрешнополитически борби", коментира главният прокурор. 

"Тези оценки са нещо нормално. Вече свикнахме с това, че Механизмът, до известна степен, загуби от това, че от полезно средство се превърна във вътрешнополитически инструмент", обясни Сотир Цацаров. 

"Отчетен е напредък, в крайна сметка се посочват и съвсем ясни перспективи за приключване на Механизма", каза още той. 

Относно паралелния износ на лекарства, Цацаров коментира, че се наблюдава стремеж на прехвърляне на абсолютно всички възникнали проблеми по повод отпускане и предписване на лекарствени средства до Прокуратурата.

"Конструкцията на българския закон по отношение на НК и нормативните актове, които определят правомощията на Изпълнителната агенция по лекарствата са предпоставка за всичко, което се случва", посочи той. 

"Паралелният износ на лекарства може да се дължи на паралелен внос или на лекарства, които така или иначе са легално в страната, изписвани по надлежния ред, финансирани от НЗОК и въпреки всичко не са стигнали до крайните потребители", обясни главният прокурор и допълни, че проблемът с паралелния износ на лекарства пряко рефлектира върху здравето на гражданите. 

"Вносът на такива лекарства, износът, манипулацията с опаковки, със случаите, в които лекарства напускат болници и да не достигат до пациентите са на първо място в правомощията на контролните органи", уточни Сотир Цацаров. 

"Тази дейност, директното като боравене с лекарства, не е престъпление", коментира той. 

"Това, което може да прави Прокуратурата е да търси други престъпления - данъчни, пране на пари, със забележката, че се изисква предварителна престъпна дейност, и митническо престъпление", заяви главният прокурор. 

"Можем да преследваме само това, което е на основа на данъчно и митническо престъпление или на пране на пари", каза още той. 

"Сътрудничеството между Прокуратурата и Изпълнителната агенция по лекарствата е на изключително високо ниво. Ако сме в ситуация с внесени лекарства нелегално, преопаковани тук небрежно, листовката е останала, каквато е била, а предназначеното за българския потребител е напуснало пределите на страната. То това означава, че е установен нелегален внос, може би нелегален износ, което лекарство най-често напуска страната с куриерски фирми", посочи Сотир Цацаров. 

"Крайният резултат е, че българският гражданин е получил листовка на български, а вътре е лекарство, което не съответства на изискванията у нас, а може би и е несъответно по отношение на предназначението си да лекува", обясни главният прокурор и уточни, че това боравене с лекарства обаче не е престъпление. 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Сикаджия,рекетьор ще прекроява конституцията!Оти не е можал да облажи от приватизацията!
12
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
Хахахахахаха! Българската съдебна система е доказала, че справедливост не дава !!!
Следователно идеята е друга, да се изнудва и рекетира ! Единни разбойници искат да оберат други разбойници, а народът и държавата - "ДГД бедните!"
11
0
 
8
 
! Отговори
Добре 2 преди 1 година
Ограда - защо в Гърция изграждането на ограда подлежеше на обществен дебат, а в БГ не?
Защо според доклада на ЕС, оградата на Гърция е непробиваема, а струва 2-но по-евтино?
Защо няма Многопрофилна Педиатрична Държавна болница в София? Хора с деца от провинцията, не знаят къде да отидат. В момента има болница до ВМА, която е с 10 лекаря и ужасни условия - това ли ви е грижата за децата и майките в БГ, или трябва частниците в С-я да печелят, депутатите? Ремонт на всички отделения в Пирогов.
10
0
 
6
 
! Отговори
Добре! преди 1 година
Гл. прокурор не трябва да е партиен избор, а 50 граждани, 50% съдебен.
Оповестете 70% фирмите на изхода на Козлудуй.
Кой продаде 70% акции на Веолия, позорно изгонена от Франция и Г-я.
Кой продаде 30 % държавен дял енергия?
На кой са зелените енергии?
Кой съдаде закон НЗОК да е към бюджета и усвои 1 милиард - неправомерно?
Кой иска и приема концесии за 55 г. напред в НС?
Сребърния фонд, тавана на пенсиите?!
Кои са истинските собственици на частни клиники, медицински цетрове и др.
Депутати ли са?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цацаров,не научи ли от студентската скамейка,че в една държава,когато няма право,тръгва накриво т.е. на никъде?Кога ще видим да се поразмърдаш.До сега виждаме само обещания пред медиите.Заплата за обещания никъде не дават!Получаване на пари за нищо как се квалиицира-нов вид корупция....
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички главни прокурори до сега се крият под бюрата си,до изтичане на мандата им,обслужвайки политическата върхушка на БКП-БСП.Няма справедливост ,няма доходи,няма млади хора,утре няма да я има и държавата.
7
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Господин главен прокурор, просто невероятно е, че вие искате справедливост. Пожелавам ви справедливостта да се стоварва над вас за всички неправомерни дейности, които сте извършени в качеството си на служебно лице, което трябва да служи в интерес на истината и справедливостта. Със цялото си сърце ви го пожелавам! Сигурен съм че един ден всички вие ще получите справедливост, а народът възмездие!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нефтохима беше продаден за 80 м9илиона. Сега Костоффф да плаща разликата.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го видим дали ще пипне приватизацията на нефтохима, като е толкова корназ...
Мижи да те лажим е цялата работа пак.
4
5
 
7
 
! Отговори
От чужбина преди 1 година
Всичко е в руско москалски ръце на КГБ..ЗА ТОва и Чайката идва да види цацата ..Чайка си е милиардер с джуджи а цацата е един послушник
3
3
 
10
 
! Отговори
Pilot преди 1 година
Великия приватизатор Иван Костов трябваше отдавна да е в затвора, но не вярвам да стане !!! Този за 10 милиона срина Балкан . Дълговете останаха, Гад Зееви източи милиони и за капак осъди Държавата !!! Ако хората ни бяха подкрепили по време на стачката , сега щеше да е друго !!!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от тримата дебели, които управляват и крадат държавата! Тоя играе ролята на преторианската гвардия.
1
1
 
14
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Този от цаца стана като бременна акула ,и пап думи ,думи ,без никакви дела !! Мафията е в съда !!