Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
11
 
8
 
! Отговори
54 годишен преди 6 години
Когато бях студент имаше режим на тока.Четях на лампа на акумулатор.Цветен телевизор купих по куриозен начин.После имаше купонна система и всичкото сирене и месо го изяждаше съпругата ми понеже беше бременна.Имаше години в които купувахме само захар и сол със заплатите си!Получавах по 4 долара месечно!Не знам как оцеляхме.Сега синът ми работи в София и за две години обиколи Европа!Много,много ви моля не ми хвалете Живков.Ако знам къде е погребан камара от павета на гроба му ще занеса!
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
238 източник? Много ми е интересно кои е източникът за такива цифри.
243
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 237конкретно за флшивия алкохол, бил е произведен в България и изнесен от България от таз фирма, иде реч за фалшиво уиски с етикети на Джони Уокър за първи път хващат Окенаски риболов в Италия през 1983,после и Со Мат, после цъфват и другите им афери в т.ч. и наркотиците
242
1
 
6
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Мнозина мечтаят за държавата, която имахме преде 19 ноември 1989г., но при демократичната форма на обществено управление!-))))Е, днес това вече е невъзможно!ПСТехнокрация - форма на нов вид Диктатура - ето, това ни очаква в бъдеще, в глобален мащаб.Разбира се, за онези, които оцелеят след "Великата чистка"и попаднат в числото на така наречения "Златен Милиард" (днес населението на планетата ни наброява около 7,5 милиарда), тъй, че всеки сам да прецени шансовете си!!!!-))))))
241
2
 
8
 
! Отговори
До 241 преди 6 години
Какви "некачествени" стоки, мозък? Днешните ГМО-та не могат да се сравняват с някогашния най-некачествен салам - кучешка радост! Не си бил роден тогава и слушаш какви глупости ти разправят шефовете ти в НПО-то...
240
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....всеки Български гражданин по Тодор Живково време беше длъжен да работи......нямаше безработица и несигурност.....напротив трябваше да работи.....ако не иска да попадне в Белене
239
2
 
1
 
! Отговори
А.Шикългрубер преди 6 години
До До 234раклите със спестовни книжки и чекмеджетата с рубли и долари на партийци, кметове и ушаци, викаш са ми се привидяли :) добре.
238
3
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
носталгиците в болшинството си са млади дихатели, отроци на приближени до партийната или милиционерска службашка аристокрация, набор 9х. никой нормален човек , израстнал като обикновен пролетарий, и бил съединяват от всички разклонения на системата, не би си позволил аутистичния лукс да изпитва носталгия.
237
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
242 Значи имаме добре развита икономика щом като има за толкова много
236
0
 
7
 
! Отговори
До 234 преди 6 години
Не се излагайте....Ако Живков е взимал тогава 4 хиляди за сегашните олигарси това са джобните за 1 ден... Живков беше един, а сегашните дерибеи хиляди....
235
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нелепите твърдения на носталгиците по онова отвратително време продължават и във всевъзможни други посоки от качествената култура (наистина ли?) та до евтините (но адски некачествени) стоки по магазините (да, и двете!). Ние обаче ще спрем дотук и, вместо на фалшива носталгия, следващите няколко теми в E-lect ще бъдат посветени на едно от големите киносъбития на годината, спорт и самоусъвършенстване, а също и на някои от по-актуалните глупости, с които сме принудени да се сблъскваме в страната ни през 2015 г.
234
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От турското поробване насам комунизма е най доброто което се е случило в България думата чорбаджия не се е появила случайно и не през комунизма .----------------------*** чорбаджия значи този който дава чорбата сиреч храната Трябва да уважаваш работодателя защото благодарение на неговата инициатива можеш да реализираш своя труд та да имаш какво да ядеш
233
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Например, според секретен (естествено) анализ на началника на народната милиция от януари 1989 г., броят на регистрираните криминални престъпления през 1988 е 52 473, 61,1 процента от които са кражби на домашно имущество. Трябва да допълня и, че никакъв коментар за престъпността през периода на диктатура не може да бъде пълен, ако не вземе предвид престъпленията, извършени от самия режим, някои от които имат дълготраен негативен ефект върху България и в годините след рухването на комунизма.
232
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
229 И как Со мат стана за смях със скандал за фалшив алкохол, след като СО МАТ е ТРАНСПОРТНА ФИРМА?
231
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Периодът непосредствено след 10 ноември 1989 г., когато много от тези добре възпитани младежи или напускат страната в рамките на 2-3 години, или преминават от другата страна на закона, е прекрасна илюстрация на това невероятно постижение.В същия стил, пропагандаторите на социализма с трепетна носталгия говорят за общественото възпитание и отсъствието на престъпност от онази епоха. В наши дни вече знаем, че дори това твърдение е изключително далеч от истината и, че престъпността в НРБ не се раз
230
0
 
7
 
! Отговори
До 219 преди 6 години
Ами то и в България не беше комунизъм до 89-а, а форма на държавен капитализъм, каквото е в момента в Китай!? И ако Горбачов не беше съсипал всичко вероятно да сме един малък Китай днес! Там нямаше влияние горби, запазиха си формата на управление и след сътресенията през 90-те сега са на светлинни години пред нас...
229
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тодор Живков получава общо 4000 лв. месечно при средна заплата от 165 лв. за периода (същото съотношение днес би значело първият да изкарва почти 21 000 лв. на месец).Според следващата пропагандна лъжа, българската армия, освен повод за гордост, е била и своеобразен инкубатор, възпитаващ у всеки български младеж чувството за дълг, дисциплина и приятелство. Периодът непосредствено след 10 ноември 1989 г., когато много от тези добре възпитани младежи или напускат страната в рамките на 2-3
228
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За авторите на тази лъжа, естествено, няма особено значение, че не едно и две изследвания на комунистическата номенклатура ясно демонстрират крещящото неравенство в привилегиите между членовете ѝ и обикновените хора. На тях едва ли могат да им повлияят и разсекретените в последните години документи, описващи заплатите на висшите функционери в партийния и държавния апарат, като например този, от който разбираме, че от двата си основни поста Тодор Живков получава общо 4000 лв. месечно при средна
227
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има го, разбира се, и дребният поне в главите на социалистите проблем, че стотици хиляди българи са разпределени по работни места против волята си в периода на диктатурата, а броят на онези, участвали в тази или онази насилствена трудова кампания, е далеч по-голям.Аргументът за отсъстващата безработица често бива допълван от този за равенството, според който гражданите на народната република може и да са били бедни, но поне са били еднакво бедни, а не като сега. За авторите на тази лъжа, е
226
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕС деракто се ръководи от ФАЩ, чрез куклите им на конци в ЕК, които никой не ги избира, избират се членовете на ЕП но те са много надолу в свеното. На практика ЕС прави каквото каже Германия, а Германия казва това което ФАЩ им казва. Място за суверенитет няма, освен ако не е удобен и изрично одобрен от ФАЩ.