Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 223Ми точно Со мат и Окенаски риболов станаха за смях прочети малко за аферите с фалшивото шотлнадско уиски, с цигарите мал боро, фалшивите френски вина,да не говорим за наркотиците, незаконния улов, контрабандите и т.н.
224
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според друга популярна лъжа, безработицата в епохата на социализма е нулева. Даже да оставим настрана факта, че това чисто и просто пропагандно твърдение не се потвърждава от данните и през 25-те години преди 1989 общият процент на заетите спрямо цялото население на България е средно 53 (при някъде около 45-47 днес), голяма част от работните места, които НРБ създава, са изцяло фиктивни и нищо не добавят към общественото благосъстояние (а това, трябва да знаеш, е най-важната характеристика
223
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 212Фактите са си факти - червени са, символа им е чук и сърп, и се наричат Комунистическа Партия. Колкото до капитализмът - кой е казал, че е лошо нещо. Само разни сульовци, които погрешно вярват, че ФАЩ е капитализъм, само че ФАЩ е корпоратизъм.Реалността е, че опитите за централно планиране дойдоха преди времето си. В резултат на това и се провали, докато капитализма оцеля, базирайки се на излишък и разхищение.Но днес вече централното планиране е възможно технически.
222
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
218 В ЕС, а кой е собственика ... ЕС. Ръководи се от 7 членен състав, с предцедател. Може да провериш в сайта на ЕС. Ако искаш можеш дори да кандидатстваш... ако разбира се стоките ти отговарят на милионите им изисквания.
221
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само ще кажа че гордоста на Тато, в така наречения компютърен сектор, са били заети 200 хиляди работници и служители, а са поризвели за 15 години малко над 300 хиляди компютри, 90 % от които по крадена и морално остаряла технология :) просто няма какво повече да добавя за успехите на Тошо
220
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През следващия месец Андрей Луканов се опитва да изпроси 1 млрд. долара от СССР, за което пътува лично до Москва, но Горбачов му отказва, тъй като и самото съветско управление е във финансова криза. На 31 март 1990 г. Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг без да предупреди кредиторите, което допълнително утежнява положението на България. Така става ясно истината за фалиралото комунистическо управление, което завещава най-лошия икономически старт от всички страни
219
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
206 Со мат за смях???? Най-голямата фирма за превози на Европа? Фирмата която революционира и сложи началото на речният транспорт. Фирмата която имаше над 15 000 камиона и 800 000 служители? Фирмата върху която има написани 3 учебника по икономика единият от които е английски професор по икономика? Со мат за смях? Тук вече разбираме колко знаеш на тази тема.
218
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди беше добре за бедните(95%),сега е добре за богатите(5%),и двата режима имат плюсове и минуси,ама сега плюсовете са само за 5 те процента
217
1
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
да живее комунизма!
216
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова като влезна в Била и не виждам българско производство.-------------------------Как да няма българско производство , я пак поне 60% а може и повече е БГ
215
1
 
5
 
! Отговори
до 212 преди 6 години
Китай и Комунизъм!От тези - по големи капиталисти няма другарю!Трябва им ръководство за ползване!С картинки!
214
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
218 Това са пълни глупости хахахаахахахаха писача , къде е регистрирана тази фирма , чия собственост е тя , кой е управителя
213
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
204 Това е търговия между частници, пак казвам Европейският Пазар е фирма, а не понятие за търговия в Европа. Европейският пазар е клон на ЕС правителството за прекупуване на стока, курсова работа съм писал на тая тема, не ме карай да бъркам да я търся. 2ро ако си наистина търгуваш с ес фирми щеше да знаеш, че ние сме член на ЕС. Това е идеята да няма мито и граница. Същото се отнася и за внос при нас. Затова като влезна в Била и не виждам българско производство.
212
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкерите изтъкват, че на международните кредитни пазари банката среща изключително сериозни и почти непреодолими трудности по договарянето на нови кредити. От ноември 1989 г. не е договорен нито един такъв. Като мотиви за тази въздържаност се изтъкват високата задлъжнялост на страната, сумата на която е надхвърлила критичната граница, признават банкерите. Те предлагат да бъдат прекратени плащанията по външния дълг, като банката уведоми кредиторите за това.
211
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според друга популярна лъжа, безработицата в епохата на социализма е нулева. Даже да оставим настрана факта, че това чисто и просто пропагандно твърдение не се потвърждава от данните и през 25-те години преди 1989 общият процент на заетите спрямо цялото население на България е средно 53 (при някъде около 45-47 днес), голяма част от работните места, които НРБ създава, са изцяло фиктивни и нищо не добавят към общественото благосъстояние (а това, трябва да знаеш, е най-важната характеристика на труда)
210
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През февруари 1990 г. със строго секретно от особена важност писмо относно: Състояние на плащанията по ползваните кредити от чужбина, подписано от председателя на БНБ Иван Драгневски и председателя на Българската външнотърговска банка Веселин Ранков председателят на Министерския съвет Андрей Луканов е информиран за критичното ниво на външната задлъжнялост на комунистическото управление, което към 31 декември 1989 г. възлиза на 10,6 млрд. долара.
209
0
 
3
 
! Отговори
Прозрение преди 6 години
Защо още каните този динозавър Андреев.
208
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"като чета глупостите на червените каскети, разбирам защо навсякъде по света комунистическите режими се провалят"Най-големия производител в света и втората най-мощна икономика е КОМУНИЗЪМ - Китай!
207
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новият генерален секретар на БКП Петър Младенов, който наследява през ноември 1989 г. Живков, също верен човек на Кремъл, знае истината за тежкото икономическо положение. Той обаче не го разкрива пред българския народ, а го споделя само пред ръководството на МВР и Държавна сигурност в края на ноември 1989 г., като заявява, че управлението на Тодор Живков е довело страната до просешка тояга, а картината в икономиката е потресаваща
206
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с помощта на машини, създадени от трети хора и така нататък. Образованието и здравеопазването в социалистическа България са държавни, но това единствено значи, че вместо всеки да си плаща за тях директно, харчи дори повече през данъчната система (която гълта ресурси, за да поддържа съществуването си). Големите губещи в този случай са именно обикновените български граждани, които на практика субсидират достъпа до тези услуги за членовете на комунистическата номенклатура.