Търговия и туризъм: Саудитският крал прие Борисов!

Премиерът и делегацията ни бяха приети в двореца в Рияд
29 ное 2017 15:23,
112

Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов и Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд поставиха началото на политически диалог между България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие отношенията между двете страни и да насърчи партньорства в различни сфери от взаимен интерес.

"Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения", бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател.

Още по темата

Премиерът и водената от него делегация бяха приети в кралския дворец в Рияд в рамките на първата визита на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете страни, които датират от 1995 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата беше изразено общото мнение, че реализацията на взаимното желание за установяване на политически диалог и доверие на най-високо равнище ще бъде подпомогнато в голяма степен от откриването на посолство на България в Рияд.

Получено беше уверение, че саудитската страна ще съдейства за осъществяването на тази задача в най-кратки срокове.

Министър-председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд обсъдиха и възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения. Подчертано беше, че те нямат дълга история, но постигнатото за момента показва наличието на голям неизползван потенциал.

Като перспективни бяха посочени иновациите, енергетиката, транспортът, туризмът, науката и продоволствената сигурност – сфери, в които в рамките на двустранни разговори могат да бъдат идентифицирани нови възможности за сътрудничество и съвместни проекти.

Посредническа роля между представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този процес би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чието създаване се обсъжда между двете страни.

В разговора си премиерът Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд засегнаха и темата за сигурността в региона на Залива. Българският министър-председател изрази подкрепа за усилията за гарантиране на стабилността на арабските държави от Залива, които са ключов партньор на ЕС и важен фактор в борбата с тероризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
21
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Нещо умно пророни ли Еднокнижецът ?
44
3
 
14
 
! Отговори
Дървояд и Пожарникар преди 6 години
Какво Цар Дървояд дири в Южното Кралство? Толко ли неможаа да земат Цецко със сересетното торбе та тоя гл.ист се излузил по снимките.Дървояда седи по-централно м/у Принцовете, докато Адютантът на Негово Грабителство в средата/ Как така Тиквите нефелят ли измежду южните араби, майна?
43
2
 
18
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Интересно!На снимките се вижда и един друг субект,който ни оправи за 800 дни,а Велчев врътна външния дълг и построи хотелите по морето.Е,гръмнаха Доктора,че много се размириса корупцията,ама кой ти помни...А,така ...някое договорче,за колко пари..да са подписали....не? няма ли?А,разбрах,само празни приказки пак.
42
3
 
23
 
! Отговори
нн преди 6 години
Не му беше нито времето, нито интереса на България, Бойко да посещава СА. По-далеч от тях, по-добре за България, просто с тях нямаме нищо общо. Продавай им оръжие, доколкото е останало от по-рано като модели и количества, те така и ли иначе го купуват и пращат на друго място и толкова, какъв туризъм, каква търговия.
41
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговия - т.е пак БГ оръжия за ИДИЛ през Саудитска АрабияОръжията естествено от заводите на Баце и Шиши.
40
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно, боко се вижда с баш змиите, виновни за все по-разрастващия се уахабитски ислям и тероризъм Какво да очакваме от тази среща? Нови уахабитски джамии в България и забулени пингвини? Нашите крадливи мутри за няколко сребърника ще приемат исляма, та какво остава за съдбата на народа. Гнус ме е че имаме отношения с терористична страна със средновековни порядки, в която жените са със статут на РОБИНИ и на инкубатори..
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, един управник, който да ми е по-отвратителен от нашия. Чудо! Иран да вземат да влязат в положение на братския български народ.
38
3
 
27
 
! Отговори
българина преди 6 години
след тази среща ислямските кварталии гета в България рязко ще се увеличат. по случай посещението ахмед муса беше пуснат, кой ли му плати гаранцията, щото ми се струва че са СА. България се управлява 3 мандата от предтаел, нищо българско няма в него а в този до него да не говорим.
37
0
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До ДимитърОк, но все пак нас защо трябва да ни интересува това какъв си?
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговия и туризъм?Тромп като беше договори търговия за 16 милиарда/ли беше/Тоя някой ще каже ли за каква сума иде реч? Или г.з път да види. Колко ни струва правителстяения самолет да се шитка насам-натам? Това дето са го говорили можеше с един телефон да стане.
35
19
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Тролска му работа. Викат само Россия, Россия, пък купуват Американск и Японска техника. Що не руска бе 80-те процента?
34
18
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До Руските *** и ***:Тролчета, какви компютри и компоненти ползвате за да пишете тук? Чие производство са/държава от която произхожда марката им/.Руска техника ли е ?
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко сгафи с министърката !Нима не знае ,че в С.А. жените нямат право дори кола да карат!Поне да беше взела забрадка ,това щеше да направи добро впечатление,както и ако беше включил в делегацията някой от ДПС заедно с глвн.мюфтия.
32
11
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
От предният ми коментар, ми стана пределно ясно какво субекти коментирам в този форум. Оставам на нормалните не платени ***, сами да преценят.
31
0
 
14
 
! Отговори
Г преди 6 години
Дано да са похвали как плюскал свинска мас, и какви завъртулки правил от свинете дедуму..
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме танца със саби...ББ да внимава навръщане пак да не обърка пътя
29
15
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Плана за бързо икономическо, културно и духовно развитие на България, задължително трябва да включва следните точки:1. Да се закрие Руското посолство и да се прекратят всякакви връзка с тази враждебна държава;2. Да се закрият партии БСП и ДПС;3. Да се осъдят поне няколко знакови лица за корупция със сурови наказания;
28
0
 
18
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Браво Бойко! Да донесеш насам нЕколко орЕгинални копия на Корана, да може децата на "бежанците" в училищата ни да учат в оригинал и автентично как да режат главите на "неверниците" и други екстри на Исляма! А, и да не забравиш да отидеш да се наведеш в Мека, като преди това си замиеш нозете! Представям си как се смеят зад гърба ти саудитците - дъртия неверник на колене! Ако не беше трагично и ние можеше да се посмеем малко!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агнета 7,62 калибър за умерените терористи.
26
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна грешка е посещението на премиера в СА.Българите не желяем никакво сътрудничество,никакви инвестиции от тези територии.По-добре да си сътрудничим с персите.