Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!

"Нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти", радва се Борисов
129
Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!
Снимка: МС

Престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети премиера Бойко Борисов в резиденция "Крал Сауд", където той е настанен по време на визитата си.

Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености.

Още по темата
"Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си", посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел Ал-Джубейр, който също проведе среща с Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения.

"Винаги съм казвал, че стабилността в България прави държавата много по-атрактивна и по-интересна в света", посочи Борисов след срещата. "Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересуват от нас в сферата на инвестициите, в борбата с тероризма и екстремистките движения и прането на пари. В тези области България стои много добре", каза Борисов.

След срещата двете страни изразиха очакване подписаните днес споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, да донесат практически резултати и за двете страни.

"Чухте представителите на правителството на Саудитска Арабия и престонаследника Мохамед бин Салман - те държат да дойдат в България и да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и най-вече туризма", допълни Борисов, цитиран от БТА.

"Исторически така се е стекъл светът, че двете държави сме се движели в доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти. Не е идвал дори Симеон Сакскобургготски, на когото много благодаря, че е с нас. Така даваме пример за политическа култура за това как може да се ползва мъдростта и знаещите и ерудирани хора",  подчерта още българският премиер.

"Далеч съм обаче от мисълта, че това се дължи на мен, причината е стабилността на България, икономическият растеж, стабилната данъчна система, ниските данъци и етническата толерантност", подчерта Борисов.

На въпрос какъв е проблемът с променения маршрут на самолета, с който делегацията пристигна снощи в Рияд, Борисов отговори, че има хора, които завиждат и се дразнят от това, че държавата върви добре. "Бях един от първите, които отидоха в Иран и с тях сме в прекрасни отношения. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни, добави Борисов.

Според престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд, започналите реформи в Саудитска Арабия са възможност страните-партньори на кралството да реализират проекти в областта на туризма, икономиката, селското стопанство, иновациите.

Той посочи, че ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.

В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната като държава на етническата толерантност, в която всеки, независимо от своята религиозна принадлежност, получава шанс за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
12
 
! Отговори
ееех Историьоооо преди 6 години
До # 31, СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИКато нищо започва да се рисува осиновяване. Теърът на мечтите включва: 1) Цар Симо осиновява Бойко 2) Бойко става нашият любим Ново-Цар Суджкготски3) Резиденция на Ново-Царят ще бъде в Банска БистрицаАко това се получи се очаква БКП тесни Бесеписти да спусне Окръжно номер 5.
55
3
 
20
 
! Отговори
за какво си там бе преди 6 години
сърбите са по в европа от нас! сърбия подписа с китай за 300 км най бързия влак в европа Белград Будапеща! а нашия оли гофрен му връщат самолета и не може да издейства от *** от брюксел пари за един Хемус вече 3 мандата! бб е изчерпан но феновете му са заблуден 80 процентов лош материал, само не искам някой да гласува за геб и после да емигрира щото било зле! ще си носите гайлето. странно че тази жп линия не почва от варна или бургас? явно не отговаря на някой 10 ти пакет като ЮП.
54
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега от нас се очаква да правим кълбета и индийски колела от радост?
53
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди около две години така се разходи до КАТАР. И там не бяха обещания не бяха чудеса. То чужди инвестиции, Катар щеше да прави магистрала в България и т.н. Е от катарските обещания кой се случиха? Така ще бъде и с тези сега, гарантирано е от ГЕРБ!
52
2
 
11
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До Анонимен 49Да, важно уточнение, и на мен ми се види, че затова е ходил там, то няма за какво друго. А царчето понеже участва с международните си връзки, обаче не вярва на мутрата и иска лично да види какъв е размера на комисионните.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запомнете вдно от батьо ви, БиБи може да се бие в гърдите ние това, ние онова. Казахме това или друго. Важно е като се върне да покаже ПОСПИСАНИ ДОГОВОРИ И ДОКУМЕНТИ!!!! Всичко друго е плява.
50
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти", радва се БорисовТова казва достатъчно дами и господа всеки да си прави сам изводите.
49
2
 
17
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До 38Какъв договор със СА видя ти:)))Единственото което Боко може да договори със саудите е да им изпратим съветско оръжие произведено у нас, та да го дадат на нечия "умерена опозиция", в замяна на този контракт, да приемем 200-300 идиловци у нас да починат малко на път към Европа.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Виж ти Конкретизирам : ЗА ИСЛЯМСКА ДЪРГЖАВА ,както и да се нарича след време .Червеногербера има опит във въоражаването на ИДИЛ ,сиреч:Международният Ислямски тероризъм. Затова и Иран му биха шута . И заради паталогичните лъжи че водил преговори за продажбата на Атомен реактор -паметник на глупостта и лакейството на Толума от Банкя за 1,2 милиарда лева .
47
3
 
11
 
! Отговори
айде па да е хаирлиъ преди 6 години
Ново Цар Суджукоготски показа новата си резиденция в Царска Бистрица
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
некои тука утриват истината защото тя не е лъжа и е насочена срещу мошенниците
45
2
 
13
 
! Отговори
681 преди 6 години
ТУРИСТИЧЕСКА визита. Сам БХ се похвали, че дори Бай Тошо не бил ходил там...
44
8
 
0
 
! Отговори
газ преди 6 години
Ако се възстанови мира в Сирия, може и да видим Катарски газ, Арабски нефт и т.н.За съжаление има големи производители които не искат да допуснат това да стане.
43
10
 
1
 
! Отговори
УУУУ..КЕФ!! преди 6 години
ТЕ СЕГА ,БАШ.....СЛЕД ТАЯ ВИЗИТА В СА....*** ИМА ДА ВРЕЩИ КАТО РАЗГОНЕНА КОЗА У ПАРЛАМЕНТА...ХА,ХА,ХААААААААА....А ...МОЖЕ И ДА ИЗВАДИ СИТЕ ПАВЕТА ДО ОКОЛОВРЪСНОТО...ХА,ХА,ХААААА ОТ ЗЛОБА!
42
4
 
23
 
! Отговори
Др.Михайлов преди 6 години
Срам за Борисов,нали същите тези от СА финансират радикалният ислям в Родопите!!!Лакей и безгръбначно,няма друг държавник в Европа които да продава толкова евтино народа си!!!
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Работническо дело" ряпа да яде с неговото въздигане на Култа към личността на др. Вълко Червенков в началото на 50-те години на миналия век. Нищо ново под слънцето. Само имената.
40
15
 
7
 
! Отговори
ХА,ХААААААААААААААА преди 6 години
РУСКАТА ГАЗ.......Е НА ПЪТ ДА ПОЧИНЕ "СКОРОПОСТИЖНО"!!!!ГАЗОВИЯ ТЕРМИНАЛ В ГЪРЦИЯ/..ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ../---ЩЕ РАБОТИ ЗА ЦЕЛА ЕВРОПА!БОКО Е ВЕЛИК!!!!!ЗАТОВА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ГО ОБИЧАТ ---ЗАЩОТО МИСЛИ ЗА НАС!!!
39
2
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Ако Симеон Сакскобургготски не беше в делегацията, щяха да го оставят баце пред вратата, както му се случи в Катар. Кобургите са приятели със саудитския кралски двор.
38
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еее, много е добър! Велик!Тукашните малките свитите висят до 23 часа в Народното събрание, дърдорят за бюджета, Корнелия пръска слюнки, но в същия момент Борисов праща хабер: "Договор със Саудитска Арабия!"И всички млъкват като препи.ани!Много е добър! Направо велик!
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ За да не конфискуват авоарите в С Арабия. От Симеон гарантирани авоарите,от Тиквата гарантирани харизаните имоти ,гори и земи .