Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!

"Нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти", радва се Борисов
129
Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!
Снимка: МС

Престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети премиера Бойко Борисов в резиденция "Крал Сауд", където той е настанен по време на визитата си.

Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености.

Още по темата
"Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си", посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел Ал-Джубейр, който също проведе среща с Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения.

"Винаги съм казвал, че стабилността в България прави държавата много по-атрактивна и по-интересна в света", посочи Борисов след срещата. "Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересуват от нас в сферата на инвестициите, в борбата с тероризма и екстремистките движения и прането на пари. В тези области България стои много добре", каза Борисов.

След срещата двете страни изразиха очакване подписаните днес споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, да донесат практически резултати и за двете страни.

"Чухте представителите на правителството на Саудитска Арабия и престонаследника Мохамед бин Салман - те държат да дойдат в България и да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и най-вече туризма", допълни Борисов, цитиран от БТА.

"Исторически така се е стекъл светът, че двете държави сме се движели в доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти. Не е идвал дори Симеон Сакскобургготски, на когото много благодаря, че е с нас. Така даваме пример за политическа култура за това как може да се ползва мъдростта и знаещите и ерудирани хора",  подчерта още българският премиер.

"Далеч съм обаче от мисълта, че това се дължи на мен, причината е стабилността на България, икономическият растеж, стабилната данъчна система, ниските данъци и етническата толерантност", подчерта Борисов.

На въпрос какъв е проблемът с променения маршрут на самолета, с който делегацията пристигна снощи в Рияд, Борисов отговори, че има хора, които завиждат и се дразнят от това, че държавата върви добре. "Бях един от първите, които отидоха в Иран и с тях сме в прекрасни отношения. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни, добави Борисов.

Според престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд, започналите реформи в Саудитска Арабия са възможност страните-партньори на кралството да реализират проекти в областта на туризма, икономиката, селското стопанство, иновациите.

Той посочи, че ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.

В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната като държава на етническата толерантност, в която всеки, независимо от своята религиозна принадлежност, получава шанс за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
25
 
! Отговори
българина преди 6 години
не губете надежда, навръщане на самолета може да му се случи случка над иракска територия например....
75
3
 
20
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
България ще стане публичния дом на СА.За жени ще идват арабушките,а ние ще чакаме отвън за инвестиции .Докато дойде Годо.
74
14
 
3
 
! Отговори
ПУКА МИ..ХА,ХААА преди 6 години
НЕ Е ВАЖНО КАКВО ПИШЕ В "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ"....ВАЖНОТО Е , ЧЕ АЗ СЪМ ДОБРЕ ..!АКО ПЛАТЯ И АЗ-------ШЕ ПИШАТ И ЗА ДЕБЕЛИЯ ЧЕРВЕН Г.Ъ.З НА КУРВЕЛКА.ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО.....ХА,ХА,Я,ХААААААААААА...ТОВА Е ТО ---СВОБОДАТА НА....... "ПЛАТЕНОТО СЛОВО"!ПАРАТА ----САМО ТЯ ЕБ""ВА МАМКАТА НА ФУКАРАТА...
73
2
 
22
 
! Отговори
ПИШЕТЕ преди 6 години
ДО Гласувалите за ГЕРБ и БОРИСОВ - може да видите Статия на Дойче Веле в Днес бг - След 25 години управление на Борисов , България е *** на ЕВРОПА .
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продажника еднокнижник някак го разбирам, но патриота - историк как се примирява - това е големият въпрос!
71
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми нормалната част от България обожава Бойко,не ми е ясно ти какъв си явно явно путинофил и враг на Родината за която Бойко се бори
70
7
 
4
 
! Отговори
за....Аууууу... преди 6 години
Ами ше си ходи вече "Лукойл" за Александруполис.Щото у Бургас --нема вече кво да прави освен да зарежда на дедо ми .....потурите.
69
3
 
10
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Тоя(Борисов)все по-често взе да се сравнява с Т.Живков и същите смешки пуска!Да не се е вселил в него духът на Тато?Че ако реши да управлява също толкова....
68
4
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ВИЦПродължениеСамолет до кулата:Ама само минаваме!Кулата до самолета:Куфарни търговци на стари реактори не пускаме!Айде обратно!
67
14
 
3
 
! Отговори
оле преди 6 години
Кутевчетата са подивели.
66
23
 
5
 
! Отговори
БОЙКО Е ВЕЛИК преди 6 години
Браво Бойко-нека те плюят ти си върши работата,БЪЛГАРИЯ ТЕ ОБОЖАВА
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резултатите ще бъдат колкото от Катарското му турне преди години т.е никакви, поне тогава махна един министър, сега и това няма да направи.
64
2
 
14
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Що нямаше танц със саби(като при Тръмп)?*** и ний сме верен съюзник???Е,на Баце можеше да дадат бухалка вместо сабя,да не се пореже,а и му е познато оръжие от едно време.
63
4
 
16
 
! Отговори
ВИДЯХ преди 6 години
Гледах клипа с Борисов - Арабите си направиха Майтап с Цялата Делегация .Умряха от Смях .Като Животни в Цирк ги разкарваха и им се смяха .
62
4
 
15
 
! Отговори
ВИЦ преди 6 години
Самолета до Кулата на ИРАН - Возим Борисов .Кулата на ИРАН до Самолета - Махайте го от тук .
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Визитата на Борисов в Саудитска Арабия не протоколна, а резултатна!"---Е, като РЕЗУЛТАТ ще му направят безболезен СЮНЕТ. Може и да го уважат. Да стане "ДЪЛБОКОуважаеми г-н М-р Председ. БОКО".
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли как миналата година Бацо ходи в Иран да им пробутва двата руски реактора, дето ги плати за Белене!Аятоласите го потупаха по широките рамена, измериха му акъла, пократиха многозначително глави и го изпратиха да си ходи!От тогава досега ни се чу ни видя нещо да се развие по тоя въпрос.Вече не го пускат и транзит да минава през Иран!Няма да се учудя Бацо, този супермен и спасител на света да се е опитвал да продава петрол, камили и пясък на суадитците.
59
1
 
12
 
! Отговори
Ура преди 6 години
Вечна дружба с най-демократичната страна в света-С.Арабия!Да ни са честити новите джамии и молли обучени там!Приветстваме хилядите умерени и неумерени,които ще настаним у нас!Да живей Бул*гаристан-най-новото емирство и неговия султан Бойко бин Банкяни
58
9
 
3
 
! Отговори
АуууууУ.... преди 6 години
...УВЕХНА ВЕЧЕ РУСКАТА ГАЗ.....ХА,ХА,ХАААААААААААААА....НОВИЯ ГАЗОВ ТЕРМИНАЛ В ГЪРЦИЯ , ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ...ШЕ ИЗЯДЕ ХЛЕБЕЦА НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО КОТИЛО У БЪЛГАРИЯ!МОЖЕ ...И "ЛУКОЙЛ" ДА СИ ТРЪГНЕ ЗА АЛЕКСАНДРУПОЛИС!КОЛКО МУ Е....
57
3
 
12
 
! Отговори
Кметът на Симитли преди 6 години
Визитата му тук беше по-резултатна!