Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!

"Нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти", радва се Борисов
129
Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!
Снимка: МС

Престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети премиера Бойко Борисов в резиденция "Крал Сауд", където той е настанен по време на визитата си.

Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености.

Още по темата
"Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си", посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел Ал-Джубейр, който също проведе среща с Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения.

"Винаги съм казвал, че стабилността в България прави държавата много по-атрактивна и по-интересна в света", посочи Борисов след срещата. "Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересуват от нас в сферата на инвестициите, в борбата с тероризма и екстремистките движения и прането на пари. В тези области България стои много добре", каза Борисов.

След срещата двете страни изразиха очакване подписаните днес споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, да донесат практически резултати и за двете страни.

"Чухте представителите на правителството на Саудитска Арабия и престонаследника Мохамед бин Салман - те държат да дойдат в България и да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и най-вече туризма", допълни Борисов, цитиран от БТА.

"Исторически така се е стекъл светът, че двете държави сме се движели в доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти. Не е идвал дори Симеон Сакскобургготски, на когото много благодаря, че е с нас. Така даваме пример за политическа култура за това как може да се ползва мъдростта и знаещите и ерудирани хора",  подчерта още българският премиер.

"Далеч съм обаче от мисълта, че това се дължи на мен, причината е стабилността на България, икономическият растеж, стабилната данъчна система, ниските данъци и етническата толерантност", подчерта Борисов.

На въпрос какъв е проблемът с променения маршрут на самолета, с който делегацията пристигна снощи в Рияд, Борисов отговори, че има хора, които завиждат и се дразнят от това, че държавата върви добре. "Бях един от първите, които отидоха в Иран и с тях сме в прекрасни отношения. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни, добави Борисов.

Според престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд, започналите реформи в Саудитска Арабия са възможност страните-партньори на кралството да реализират проекти в областта на туризма, икономиката, селското стопанство, иновациите.

Той посочи, че ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.

В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната като държава на етническата толерантност, в която всеки, независимо от своята религиозна принадлежност, получава шанс за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
18
 
! Отговори
Времето е наше, арап преди 6 години
Дружбата със Саудитска Арабия е тъй жизнено необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество Бойко Борисоф.Саудитите са наши братя, 500 години сме били съграждани и сме ходили без визи в пустиняка.
15
9
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Борисов да остави договора за рибарството, ами да говори със саудитците докато е там за газ, газопроводи и терминали за втечнен газ, че да направим сериозна диверсификация и да подкрепят газовия хъб! Иначе руснаците, знаем ги как ни изнудват те нас, ще ни държат вечно за топките и ще саботират газовия хъб! За руснаците газовият хъб Балкан е трън в очите, защото той ще измъкне България от лапите им!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен до 12 преди 6 години
Защото нас никой не ни брои за нещо, и най вече суджука Борисов.
13
7
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
България-най-бедната и най-пропаднала държава в цяла Европа.Дори 1/2 от африканските страни са с по-висок стандарт на живот от България. Гарантирано от ГЕРБ.
12
3
 
28
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Борисов отива да ни продаде. Да ви светна той им продава оръжие, с което биват снабдявани терористи. Също така ислямски фондации спонсорират ислямските центрове в България в които се проповядва радикален ислям, също спонсорират изграждането на джамии и радикализирането на ромите! И да го светна никой не е ходил защото това е на терористичната ,радикална държава в света в която още режат глави на площадите и убиват жени с камъни.
11
4
 
17
 
! Отговори
ВАЖНО! преди 6 години
Българският народ е завел дело срещу иранските изтребители за държавна измяна. Не били изпълнили дълга си.
10
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Защо няма българското знаме, а има само знамето на С. Арабия?
9
11
 
3
 
! Отговори
Обикновен електорат преди 6 години
Ами какво? При равни други условия, винаги е по-добре да сме гъсти със саудитците и те да харчат и да инвестират у нас, отколкото да не го правят!Така че на добро е тази визита, безспорно!
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страшно пpocт човек. ОСТАВКА СЕГА!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много резултатна среща няма що, а той резултата ще дойде по късно, ще се сдобием с най голямата джамия в Европа.Гарантирано от предателството ГЕРБ.
6
6
 
9
 
! Отговори
Ново-Цар Българский преди 6 години
дали Цар Мони насмърдва и се праи да не чува когато Тиквар Бъдя го моли да си го осинови та освен Правителствената Държава да заграби и Монархическите имоти и се превърне впърви престонаследник и Ново-Цар Български Приьомчик под името Бойко Суджукготски, а?
5
6
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Обещано - Всеки българин - богат като арабски шейх...
4
22
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Най-накрая България успя да намери своя истински лидер; мъдрият патриотичен министър-председател, който ефективно успява да сключи договори за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството с водещите страни в света и от това да произлизат практически резултати!Браво!
3
7
 
26
 
! Отговори
minuvach преди 6 години
АМАН ОТ ТОЯ ВЕЧЕ!!!НЕ СЕ ИЗДЪРЖА ПОВЕЧЕ...
2
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Бойко Борисов.Голям политик е.
1
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приел е исляма и новото му име е Байкъш Байкъшлъ.