Транспорт, туризъм... Министри доволни от визитата в Рияд

Можем да имаме добро сътрудничество и в сектор "сигурност"
30 ное 2017 07:18,
31
Транспорт, туризъм... Министри доволни от визитата в Рияд
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов и петимата министри от кабинета, част от правителствената делегация, която е на официално посещение в Рияд, изразиха пред журналисти задоволството от срещите и оптимизъм за задълбочаване на контактите, което ще е от полза и за България, и за Саудитска Арабия.

В делегацията са вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата

Почетен гост по време на посещението беше и Симеон Сакскобургготски, който също определи визитата за положителна. Правителствената делегация се прибира днес в София.

Убедени сме, че това беше много успешно посещение, исторически важно за България, каза министър Ивайло Московски. Днес имахме срещи в търговската камара на Саудитска Арабия и с колегите запознахме представителите на бизнеса с възможностите за инвестиции в България, уточни Московски, цитиран от БТА.

Решихме да подготвим споразумение за сътрудничество в областта на въздушния и на морския транспорт и следващите месеци ще сформираме работни групи за подготовката на документа. В Рияд също се прави проект за изграждане на метро и това дава възможност на наши фирми да се включат в него, посочи министърът на транспорта.

С моите колеги се разбрахме за допълнителни инвестиции в сектора и то не само в хотели с висока категория в столицата, а и в зимните и летните ни курорти, каза министър Николина Ангелкова. Саудитците се интересуват от нашия опит в занаятчийството и в работата с културното наследство, добави Анелкова.

Ще подготвим и туристически форум в Рияд следващата година. По идея на престолонаследника принц Мохамед бин Салман ще работим и за създаване на връзки между туроператорите на двете страни, каза тя.

Има възможности за сътрудничество и търговия между двете страни в областта на земеделието, каза министър Румен Порожанов. Днес имахме срещи с представители на големите фирми на Саудитска Арабия в земеделието. В страната има две големи ферми за крави - едната за 60 хиляди, другата със 120 хиляди бройки, които обаче се нуждаят от изхранване, така че има възможности за добри комуникации, посочи той.

На срещата с министъра на външните работи на Саудитска Арабия обсъдихме стъпките за откриване на посолство на България в Рияд през първата половина на 2018 година, каза Екатерина Захариева.

Има възможност да ни се дадат имот, на който да построим посолство, а другата опция е да ни съдействат за наемане на сгради. Обсъжда се вариант за размяна на собственост, защото Саудитска Арабия има посолство в България, но в имот под наем.

Обсъждахме посещение на министърът на външните работи Адел ал-Джубейр още в първите месеци на 2018 година, а след това се надяваме на посещение на най-високо ниво, но той трябва да дойде, за да го подготви, каза Екатерина Захариева.

България може да има много добро сътрудничество в сектор "сигурност" със Саудитска Арабия, защото тя успешно участва в борбата срещу тероризма и срещу "Ислямска държава", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Те имат добри специалисти и изградена система, която работи. Обсъдихме подписването на споразумение за обмен на информация в тази област, за да бъдем по-ефективни в борбата с тероризма, каза Каракачанов.

Мисля, че има достатъчно положителни сигнали за отношенията между България и Саудитска Арабия, посочи Симеон Сакскобургготски. Фактът, че България е в Европейския съюз, е много важен, но има и други допирни точки, а Саудитска Арабия е важна за региона и може да помогне на България, допълни Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Сакскобурготски направи посещение в Саудитска Арабия,придружен от бодигарда си.Бодигарда за благодарност ще прекрати делата за имотите на г-н Сакскобурготски.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В сферата на земеделието Боко ша прашта висшисти да садят картофи в пустинята.
21
1
 
4
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Бойко отиде да оправят последните фактури и гаранциите по доставките на оръжие за "Ислямска Държава", щото пуцалката там свърши. Царят сигурно е поканен за посредник, свидетел и гарант за договорките, защото коронованите особи си имат доверие, а Банкянският дебел е известен с поврътливостта си и със склонността да предава доверието на всички и всеки - от целия народ до най-близките си съратници, освен някои като Мишо Бирата и Ваньо Танов, които праща в командировка при най-големия началник.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След танца със саби, Бойко дали вече не е евнух?
19
0
 
7
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Аааа, не така, хора, - много си е успешна визитата,Радикалният ислямист Муса - пуснат от затвора (сещайте се кой го финансира).Царчето си взима нотариалните актове.А г-н Борисов - с ново амплоа - танцьор със саби.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в КАТАР големи надежди бяха гат бойче оди с делигацию по джапанки, щяхме мед и уфси да изнасяме и писта за Ф1 да ни строят амуджите
17
0
 
7
 
! Отговори
СПАРТАК преди 6 години
Какъв туризъм, каква търговия с тия подччовеци и главорези бе! Ще призная визитата на *** за успешна когато видя саудитки по монокини на Слънчака или пък българин пиещ водка със шопска или бира със свински наденички в заведение в центъра на Рияд. Дотогава съм обявил едностранно ембарго, мораториум, санкции, пълен игнор и вето на чаршафосаните камиларошебеци.Българите сме с благороден арийски произход и не можем да се унижаваме дори да общуваме с креттеноиди продукт на маймунски инцест.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джамия на Дондуков ли? Лично ще я гръмна.
15
0
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
ВсЕко начинание в което участва лъжливия и крадлив дедо Мони от Мадрид е вредно за България.
14
0
 
11
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Странна работа ! Едновременно Сауд.Арабия се "бори с тероризма" и финансира Ислямска държава. И как в един ден делегацията е в Риад,а в Пазарджик съда пусна местните талибани,протежета на С.Арабия,срещу смешна гаранция?!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЙНАТА ДОГОВОРКА Е СТРОИТЕЛСТВОТО НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ДЖАМИЯ НА БАЛКАНИТЕ НА БУЛ. ДОНДУКОВ В СОФИЯ. ЗАТОВА БЯХА И ТЕЗИ САЛТАНАТИ.А ИНАЧЕ НИЕ ТУК СИ ИГРАЕМ ТАНЦ С БУХАЛКИ, ПО-ИНТЕРЕСНО Е НЯКАК СИ
12
1
 
9
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Как няма да го вземат- "достойният" внук на дядо Фердинанд ?Той поназнайва и арабски - детството изкара като че ли в Египет ?Аванта ли е - там сме ! И всичко е положително! Е, спазарили са някой-друг параход джепане... Все е файда.... Хубаво е да имаме там посолство. Като му писне на ББ с премиерството, ще иде там посланик на топло- сред приятели....... Някой друг милион за хазната, от хазната - далавера да става, алъш-вериш да има.....
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100000 ЕВРО СТРУВА САМО ТАЗИ ЕКСКУРЗИЯ НА БОРИСОВ И НЕГОВИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ.А Борисов в последно време рядко се отбива в София.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се накраде дъртия мадридски крадец все гледа тънкаж да я кара и на аванта.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царя като какъв е там ? Да лети със частни компании нима трябва самолетните компании да плащаг данъци и да стоят без пасажери
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ай стига глупости бе!Какъв транспорт и какъв туризъм със Суадитска Арабия!? Щото си нямат слънце там,та ще хукнат на *** да се пекат или ще им караме панаирджийски маймунки за изложба!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе-войводата Каракочан щял да обменя информация със суадитците за терористи.Това е всичко, което е постигнал от посещението си в Риад!Да се смееш ли, да плачеш ли?
6
1
 
13
 
! Отговори
6 преди 6 години
Боко взе царя че да не се чудят пак хората защо само бодигарда идва ...
5
2
 
11
 
! Отговори
ДОБРЕ УГОЕНИ преди 6 години
Гледам снимката и се чудя колко са се угоили бодигарда на царя и неговия министър на отбраната.
4
5
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Много ценна среща между двама големи лидери! Как майсторски само, с един-единствен замах те успяха да поставят под общ знаменател и да решат едновременно проблеми, които първоначално изглеждаха толкова далечни един от друг - изхранването на саудитските крави, излишъкът от храна за крави в България, метрото в Рияд, българските хотели, и сигурността в района!Браво!