Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!

"Нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти", радва се Борисов
129
Визитата на Борисов в Саудитска Арабия – не протоколна, а резултатна!
Снимка: МС

Престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети премиера Бойко Борисов в резиденция "Крал Сауд", където той е настанен по време на визитата си.

Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като потвърждение на постигнатите договорености.

Още по темата
"Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си", посочи престолонаследникът Мохамед бин Салман ал-Сауд, който е и първи вицепремиер и министър на отбраната, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът, престолонаследникът и министърът на външните работи Адел Ал-Джубейр, който също проведе среща с Бойко Борисов, дадоха висока оценка за започналия политически диалог на най-високо равнище и го определиха като нов етап в двустранните отношения.

"Винаги съм казвал, че стабилността в България прави държавата много по-атрактивна и по-интересна в света", посочи Борисов след срещата. "Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересуват от нас в сферата на инвестициите, в борбата с тероризма и екстремистките движения и прането на пари. В тези области България стои много добре", каза Борисов.

След срещата двете страни изразиха очакване подписаните днес споразумения – за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, да донесат практически резултати и за двете страни.

"Чухте представителите на правителството на Саудитска Арабия и престонаследника Мохамед бин Салман - те държат да дойдат в България и да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията и най-вече туризма", допълни Борисов, цитиран от БТА.

"Исторически така се е стекъл светът, че двете държави сме се движели в доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че нито Тодор Живков е идвал тук, нито след това премиери и президенти. Не е идвал дори Симеон Сакскобургготски, на когото много благодаря, че е с нас. Така даваме пример за политическа култура за това как може да се ползва мъдростта и знаещите и ерудирани хора",  подчерта още българският премиер.

"Далеч съм обаче от мисълта, че това се дължи на мен, причината е стабилността на България, икономическият растеж, стабилната данъчна система, ниските данъци и етническата толерантност", подчерта Борисов.

На въпрос какъв е проблемът с променения маршрут на самолета, с който делегацията пристигна снощи в Рияд, Борисов отговори, че има хора, които завиждат и се дразнят от това, че държавата върви добре. "Бях един от първите, които отидоха в Иран и с тях сме в прекрасни отношения. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни, добави Борисов.

Според престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд, започналите реформи в Саудитска Арабия са възможност страните-партньори на кралството да реализират проекти в областта на туризма, икономиката, селското стопанство, иновациите.

Той посочи, че ще бъдат насърчени бизнес контактите между двете страни, което да доведе до задълбочаване на отношенията на всички равнища и да е от полза за развитието на България и Саудитска Арабия.

В разговора бяха обменени мнения за обстановката в региона на Залива, на Балканите, мигрантската криза в Европа и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България беше изтъкната като държава на етническата толерантност, в която всеки, независимо от своята религиозна принадлежност, получава шанс за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
3
 
! Отговори
Пучдемон Алафрангата преди 6 години
ВсЕко начинание в което участва лъжливият и крадлив дедо Мони от Мадрид е вредно за България!
95
1
 
0
 
! Отговори
Цар и падар преди 6 години
Последният бивш български цар Симеон е в ролята на настоящ преводач между бившата си "охрана" и настоящия Саудитски крал!?! WTF is going on?
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резултатна колкото тази в Катар преди години. Някой, нещо да помни за тази среща и за резултатите от нея, освен изгонването на Трайчо? Аз поне не се сещам да сме развили някакъв бизнес с Катар. Същата работа ще е и с тези тарамбуки.
93
2
 
13
 
! Отговори
какво прави там?? преди 6 години
и защо е повел и този "цар", който води 4 дела срещу България . ББ по пезумция трябва да защитава интереса на БЪЛГАРИЯ . загуби ме окончателно като гласоподавател
92
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бьлгария няма никаква работа сьс са това е кралство кьдето не се спазват човешкитеправа за какво и е на са орьжие за 350 милиарда аз сьм против откриването напосолство в този камиларник и още повече с посланик синия дим абаджиевтова е поредния позор всеки ден бьлгария вьрви кьм лошо
91
3
 
20
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Чудя се някога, ама много някога...,когато това управление влезе в историята, какви ли необратими последици ще се окаже, че е нанесло на страната и хората?... и някога щото си мисля, че още 5 мандата няма да можем да се отървем от тях
90
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да и резултата клони към 0. Както всеки път! До сега не сме видели никакъв реален резултат, освен това, какви са му били резултатите в училище по чужди езици и най-вече български език и литература. Това е най-глупавия управляващ начело на държавата от, както е създадена.
89
16
 
10
 
! Отговори
Деду Пенчу преди 6 години
Евала Бойко.Само така.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барем малко петрол да беше изпросил бе Бащице...
87
1
 
25
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Искат да ни купят срещу Иран заради председателството. Нищо по-малко.
86
3
 
17
 
! Отговори
тетър пред канал 99 преди 6 години
в Театър 99 и Театър зад канала пускат новите две пиеси:Цар и Пожарникар и Пожарникар и Царда каже какво зад гърба му, докато е развявал сабята, новият му баща Цар Мончо е вършеел.и никой ли неусети какво става с "имотите" на монарха?
85
1
 
18
 
! Отговори
Частно посещение преди 6 години
НЮЛАНД УВЕДОМИЛА БОРИСОВ, ЧЕ USA СЛУЖБИТЕ СА ОТКРИЛИ 450 МЛН. ДОЛАРА В БАНКА В САУДИТСКА АРАБИЯ НА ИЗВЕСТЕН БГ-УПРАВЛЕНЕЦ И НЕГОВ СЪРАТНИК С ТУРСКИ ПРЯКОР. ФЕДЕРАЛЕН СЪДИЯ Е РАЗПОРЕДИЛ КОНФИСКАЦИЯ НА ПАРИТЕ. по искане на отдел Конфискация на имущество и пране на пари в Министерство на правосъдието, федерален съдия е разпоредил конфискация на парите на основание Наказателния кодекс на САЩ, глава 46 Гражданска конфискация, която освен процесуалните правила съдържа и списък
84
2
 
21
 
! Отговори
ТЪ ПАНАРСКИ ПР БОКОВ преди 6 години
ЗА КОЛКО ДОЛАРА СКЛЮЧИ СДЕЛКИ БОРИСОВ С РИЯД??? ПИТАМ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ. КАТО ГО СРАВНЯВАТ С ТРЪМП - ДА КАЖАТ. САЩ - САУДИТСКА АРАБИЯ: 111 МИЛИАРДА ДОЛАРА+ 350 МИЛИАРДА ДОЛАРА САМО ЗА ВОЕННА ТЕХНИКА ЩЕ ПРОДАДЕ САЩ НА САУДИТСКИЯ КРАЛ, А ТИКВАТА ЩЕ СИ ОСТАНЕ С ТАНЦИТЕ СЪС САБИ, СНИМКИТЕ И ОБЕЩАНИЯТА. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ РИЯД СА ОСНОВНИЯТ "СПОНСОР" НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА.
83
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимена ТИКВАТА И ГЕРБ СА ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ НА СПОНСОРА НА ИДИЛ
82
2
 
11
 
! Отговори
Народната Просвета преди 6 години
Будката е изкарала един мануфетен PhD курс за празника Nамазан Gъz. Преподавател е бил Кмета на Симитли който със загриженост и държавническо поведение като към Висш Държавник най-Фнимателно е намазвал и надявал инструмета в калъфката на Будя Дуидя
81
43
 
4
 
! Отговори
БОКО Е ВЕЛИК! преди 6 години
ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ ГО ОБИЧА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАТОВА И КУРВЕЛКА ГО ФИКСИРА ...И ВРЕЩИ КАТО РАЗГОНЕНА КОЗА У ПАРЛАМЕНТА , КАТО ГО ВИДИ!!!
80
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 81Маршрутът който е избрал Бойко е най-несигурния и най-дълъг.ТУРЦИЯ -покрай границата на Иран/Ирак ,покрай Персийския залив -Рияд. Правилният маршрут е Егейско-Средиземно море-Израел-Йордания-Рияд. Пък после иранците виновни,че пилота навлезал по навътре в територията им.Според мен това е провокация на Боко ,за да се хареса на краля!
79
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щял ,да открие посолство в Рияд!!!Нали трябва да набута верните си хора на държавна службица! Струва ми се ,бая посолства и консулства по света ,ще трябва ,да отваря,щото много натегачи има в ГЕРБ!
78
2
 
6
 
! Отговори
ВИЖТЕ КАРТАТА преди 6 години
Борисов е Тарикат и Няма Топки .България като Шеф на ЕС трябваше да поеме Риск - Да прелети Напряко до СА .А нашия избра - Леко покрай Русия , после леко покрай Турция , после сигурния маршрут през Иран - Фал - пак покрай Турция и Иран през ИРАК ама сигурно - на 20 метра от границата с ИРАН , Кувейт и Персийския Залив и хоп на Хорото в Рияд .
77
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А? Ама ще се връщат ли? Защо?