Схемата с лекарствата "търговец от търговеца". А парите?

Няма и минута спокойствие, констатира зам.-здравен министър
12

Аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Участието на лекаря в тази схема е, че възлага терапия, която не е необходима на пациента.

Още по темата
Така коментира в "България сутрин" скандала с разбитата схема за нелегален износ на лекарства зам. - министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

За случая излезе информация, че директор на болнично заведение има участие в нея, като това твърдение д-р Пенков не пожела да дискутира, а само заяви: "До 1-2 дни ще стане ясно дали има или не, всички ще разберем".

Пациенти излизат на протест срещу Закона за бюджет 2018 на НЗОК и категорично искат да "заличат" мораториума върху лекарствата. "Няма и минута спокойствие в този сектор", коментира този въпрос д-р Пенков.

Той информира, че към момента се разработват текстове за законопроект, който да инициира промени в Закона за лекарствата. Чрез него държавата вече ще може да осигурява медикамент, който не е регистриран в рамките на страната.

Освен това зам.- здравният минист е разпоредил експерти да направят справка кои са новокандидатстващите молекули, за които има ограничение у нас през 2018 г.

"Съществуват 3 вида медикаменти за изключително редки заболявания, които нямат алтернативна терапия в България. Все още Комисията по лекарствата не е обсъдила Здравната каса да ги предложи ли към списъка за лечение. Този тип практика се провежда навсякъде по света", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Още вижте във видеото на Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: лекарстваBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
До к.7 преди 6 години
До ?!Би ли си спомнил в 139-годишната история на Третата българска държава тя имала ли е премиер -пожарникар и то цели три мандата, който се води демократ, а е бивш ***? Имала ли е зам.председател на уж демократична партия физкултурник,бивш сержант и офицер от ДС? Имала ли е тази партия избори, в които над 400 хил. държавни чиновници и още толкова *** срещу 50 лв/глас са осигурявали изборна победа, а виновникът за това не е в затвора, а се пери по конгресите на тази партия и сияе?
10
2
 
1
 
! Отговори
Крадци преди 6 години
Полицията и прокуратурата свършиха доста работа, но очевидно се стигна до търговци на високо ниво и нещата се "задръстиха". Снощи гледах трима гости при Поли Златарева как буквално се подиграваха с разследващите. Особено Кацаров от Дупница - той буквално се размазваше от кеф, обяснявайки че всяко извършено от лекарите и фармацевтите престъпление е законно. Така че, първо трябва се изметат екземпляри като Кацаров, сетне бившите политици, станали шефове на мощни фармацевтични фирми и съдиите.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
зад такива ЯКИ ПАРИ съвсем определено стои политически чадър и съответно КАСИЧКА !
8
2
 
3
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
УДАРИХА ГИ, ЗАЩОТО СЕ ПРАВЯТ НА ТАРИКАТИ И НЕ СИ ВНАСЯТ ОТЧИСЛЕНИЯТА В КАСАТА НА ГЕРБ.
7
2
 
4
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
6
3
 
2
 
! Отговори
До Ина Кирилова преди 6 години
Явно не сте разбрала проблемаНаложи ми се да ползвам септична хирургия,почистиха ,сложиха нужните гелове.Идеално.И ме попитаха за адрес и месторабота и имам ли осигуровки.Имам и заплатата ми е добра.И .....пратиха ме в още два кабинета където отново попълниха някакви формуляри с мойте данни.После разбрах че така се взимат допълнително пари отНЗОК за болницата.Лекарят не взима пари,аз не плащам /но осигуровките!?/а парите за,,лечението" в двата кабинета се превеждат.Печалба от нищото за чия сметк
5
5
 
4
 
! Отговори
Възрастен преди 6 години
Ти 1 и 2 по големи безмислици не можа ли да напишеш.Или това е да попълниш бройката на платеното тролене.Абе не ви ли учат там в ,,Тролските курсове " че троленето трябва да е с ,,пиниз" и е за интилигентни хора. Тези,,суджуци,тикви,гроб ,герберасти и т.н.,,радват " само самите вас а ефекта им е нулев.Речник на седмокласници или на хора с два пръста чело.Въобще по зле и от ,,ч.е.п. за зеле",защото и от него има полза .А от такива ,,умници"полза никаква.
4
8
 
1
 
! Отговори
Ина Кирилова преди 6 години
Отново опити да се злепоставят лекарите! В схемата за злоупотреби с лекарства не участват лекари, тъй като не е възможно с изписване на лекарства на мними пациенти да се спечелят 8 мил. Други са участниците, но отново трябва да бъдат прикрити. Лекарите са тези, които страдат от ре-експорта на лекарства, тъй като не могат да лекуват адекватно своите поциенти, поради липса на съответното ре-експортирано лекарствено средство.
3
3
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Това театро е за да сложат каишка на Марешки !
2
4
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Алка зелцер(безплатно) след камарата суджук(безплатен)! Построихме комунизъмъ!!!
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво сега - герберастките крадльовци пак ни лук яли, ни лук мирисали.Те са само преброители и констататори, а не управляват държавата от 10 години вече.