Какво искат българите: С Русия – пръв приятел, с Турция – добър съсед

За половината от хората у нас САЩ са носители на демокрацията
Обновена: 5 дек 2017 13:08 | 5 дек 2017 07:00,
356
Какво искат българите: С Русия – пръв приятел, с Турция – добър съсед
Снимка: архив "Булфото"

Всеки трети българин държи на добросъседство с Турция на всяка цена и смята Русия за приятел на България.
Това показват резултатите от проучване на Института за политика.

Въпреки различията във вижданията си, българите почти единодушно подкрепят външната политика на правителството.

92% от сънародниците ни оценяват положително външната политика на кабинета.

От тях изцяло я подкрепят 44%, сред които преобладават младите хора (18-45 г.), както и самоопределящите се между център и крайно дясното политическо пространство.

Още по темата

До известна степен положително отношение имат 47,9 на сто, а отрицателно - 7,9%.

Българите намират промяна във външната политика на България и я подкрепят почти единодушно - 90%.
66% от интервюираните считат, че международната активност допринася за вътрешната стабилност на страната.

65 на сто от анкетираните са за насърчаване на добрите междусъседски отношения с Турция, но при категорично отстояване на позициите на България.

35% държат на добросъседство с Турция на всяка цена. Това са предимно хората с ниска образователна степен (основно и начално образование) и широкия политически център, посочват от Института.

Изследването отчита преобладаващо очакване (89%) за близки, приятелски и конструктивни отношения с Русия. 39% от анкетираните твърдят, че тя е наш приятел и славянското братство е незаличимо.

Всеки втори смята, че членството ни в ЕС и НАТО не трябва да влияе върху добрите отношения между двете държави. Най-положително са настроени хората над 46-годишна възраст. Само 4,7% са крайни в негативната си нагласа към Русия.

Нагласите на българите по отношение на САЩ са различни в сравнение с тези към Турция и Русия. Ключовите думи тук са " демокрация" и " интереси". 44% от изследваните лица приемат Щатите като носител на демокрацията. Това са основно активното население (18-55г.) и самоопределящите се в политическото пространство център - крайно дясно.

50% са тези, които смятат, че ръководейки се от собствените си интереси, САЩ се интересуват и от България. Така разсъждават по-зрелите хора (над 45-годишна възраст) и самоопределящите се от център към крайно лявото политическо пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе трудно ми е да възприемам руснаците като приятели, особенно с тяхната политика на разпалване на граждански войни
237
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Русия- в добри отношения и приятели! Никога против Русия! С Турция-само добри отношения,пуйките трябва да бъдат сготвени.
236
15
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Тука се напълни с лакеи на шорош.Колкото и минуси да давате Българите никога няма да забравим какво стори за нас Русия и руския народ.. Един ден ще гоним със брадви всички лакеи на шорош. Деня на разплата идва
235
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До248.абсолютно си прав.аз също съмнамнение че повече от 90 процента от българите обичаме .русия
234
19
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Само да попитам, кой плати тази статия? Боко или някой негов лакей? Аз ще ви кажа какво искат 90% от Българите защото другите 10% не са Българи. Българите страшно много уважаваме Русия и руския народ, а относно Турция смятаме, че трябва по твърда позиция, а не да им мъркаме като шматки
233
2
 
17
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 242Бил съм и в Америка бил съм и в бившия СССР (по-точно Украйна).Навсякъде има и хубави неща и лоши неща.В САЩ да кажа пък е пълно с руснаци, макар че видях и малко българи дори.Навсякъде си имат руски църкви. Така че хем на самите руснаци им харесва в САЩ, хем са си взели културата, и част от Русия през океана.И у нас има хубави неща, но трябва да имаме очи да ги видим.Ама българинът иска да намери държава в която всичко е идеално. Е няма такава! Най-малкото Русия!
232
18
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ОГЛЕДАЙТЕ СЕ НАОКОЛО И МИ КАЖЕТЕ ИМА ЛИ ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА , КОЯТО ДА Е БИЛА ИЛИ Е В СФЕРАТА НА ВЛИЯНИЕ НА РУСИЯ ! РУСНАЦИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА ВИ ОГРАБВАТ ОЩЕ ДОКАТО СТЪПИХА НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ , ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СЪВЗЕМЕТЕ !
231
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е че Турция ни е съсед, а със съседа е винаги добре да имаш добри отношения независимо от миналото, въпреки че с Ердоган това е все по-трудно, а Русия ми е трудно да я възприема като приятел, те винаги играят срещу нас от 1885 година
230
12
 
14
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Като всяка империя и Русия никога не е имала намерение да освобождава България. Не случайно преди инвазията в българските земи тя създава, цитат: "Канцелария за гражданско управление на освободените зад Дунава земи".Както се вижда, тук никъде не се споменава България.за справка: виж Историята
229
17
 
17
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ОТ РУСИЯ НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА ХУБАВО НЕ Е ВИДЯЛА ,НЯМА И ДА ВИДИ ! ВИЕ МНОГО ДОБРЕ ИЗПИТАХТЕ ТОВА НА СОБСТВЕНИЯ СИ ГРЪБ , ТА ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СЪВЗЕМЕТЕ ! БЛИЗО СТОЛЕТНОТО ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ ВИ Е ПРЕВЪРНАЛО В МАЗОХИСТИ ГОТОВИ ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ ,НО ДА СА БЛИЗКИ " БРАТУШКИТЕ " !
228
10
 
14
 
! Отговори
ЧЕРЕШОВО ТОПЧЕ преди 6 години
Не само Самарското знаме приготвено за Априлското въстание остава в Русия, но и хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИХА в одеските складове, защото Русия не позволи да се транспортират до България. Затова въоръжението бе с дървени черешови топчета и хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд.
227
17
 
22
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Руско-турската война е повод България да се освободи от турско владение и да бъде окупирана от Русия. От тогава до ден днешен България носи последствията на тази окупация и последвалата по-късно от втора такава. за справка: виж Историята
226
10
 
22
 
! Отговори
До 273 преди 6 години
А пък в Америка бият ***.. Когато някой каже нщо негативно за Русия, русофила инстиктивно отговаря: а пък в Америка....Все едно, че който е против руските политики задължително е "фен" на Америка.Ами ето, аз 5 пари не давам за Русия и бих желал България да стои далеч от тази държава, но това въобще не означава, че ми интересуват американците, и какво става там.
225
12
 
16
 
! Отговори
Финландска поговорка преди 6 години
Единственото хубаво нещо, което идва от изток е изгряващото слънце!Който иска Путинистан за приятел да ходи там!
224
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До pagane8==================ако не беше Русия, сега щяхме да сме с други имена....Отново приказки, които можеш да ги приказваш единствено пред сборището на Копринка. Ибез Русия щяхме да се освободим. Близо 40 държави се нароиха от останките на Османската империя и всички си говорят на собствения си език. дори можехме да бъдем в етническите си граници очертани от Българската екзархия. И със сигурност нямаше да я има предателската руска пета колона от *** и руски слуги.
223
15
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
222
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво искат българите: Русия да си стои в тайгата и да не заплашва всичките си съседи !
221
14
 
15
 
! Отговори
pagane8 преди 6 години
До АнонименДа, ще възхвалявам, защото 500 години на дръвника не са малко и ако не беше Русия, сега щяхме да сме с други имена.
220
15
 
13
 
! Отговори
pagane8 преди 6 години
До майстораНе е вярно. Александър 2 издава закон за освобождаване от крепостничество още през 1861г. Факт е, че Русия е освободила БГ. Не англичани, не американци или французи, а руски воини са си оставили костите тука! Не смей да плюеш по Русия, който го е направил е ял хурката!
219
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен лично руснаците не са ми неприятни. Нещо, като безразлични са ми. Обаче българските русофили ме отвръщават. Защо? Защото никъде, никога не съм виждал някой да възхвалява и да се кланя на чужда дръжава така както го правят нашите русофили. Единствено в България съм виждал хора да развяват гордо флаг на чужда държава (Руския). Тотален потрес.