Протест за лекарства! Просто манипулация на корпоративни интереси

Родият списък с лекарства - най-пълен за всички болни
69
Протест за лекарства! Просто манипулация на корпоративни интереси
Снимка: Булфото, архив

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че протестът на пациентите обслужва икономически интереси.

"Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и е с доказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните, прилагани в Европа и в света, медикаменти“, заяви той, след като днес пациентски организации излязоха на протест.

Още по темата

Недоволството им идва ден, след като президентът Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през година.

Ананиев коментира, че в телевизионните кадри от протеста е забелязал, "че от тези малко хора, една значителна част от тях, бяха хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се дебатира".

По думите му "това показва организираният характер на този протест".

Според него в момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси.

Ананиев определи мотивите на президента за ветото като несериозни.

"Обръщам се към президента: ние ще направим нашите мотиви за ветото, но неговите мотиви - че няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани, няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и възможността да се лекуват, според мен са най-малко несериозни“, отсече той.

"Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че хората, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята, за която пишат“, допълни Ананиев.

Той допълни, че в България 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, в ЕС този процент е 15-20.

„България е една от страните, които най-бързо вкарва новите молекули, създадени от фармаиндустрията. Това е важно и трябва да търсим баланса, не винаги новите молекули, преди изпитването им, носят положителни ефекти върху лечението на гражданите“, каза още Кирил Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо един иначе толкова ерудиран икономист веднага напада инакомислещите, също като началника си в подобни случаи.Тези хора съдбата не ги е пощадила и единственото им спасение са новите лекарства,след като нищо друго не им е помогнало.Защо им се отнема тази възможност?
40
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Има някои хора в управлението, които си мислят че няма да се рзболеят и няма да умрат, ама грешат много.Има медицина за елита по света, но тя е за хора от ранга на Ротшилд, не е за крадливи ГЕРБ-ери.
39
1
 
19
 
! Отговори
СИКТИР МАРШ,АНАНИЕВ преди 6 години
НЯМА КАК ДА СИ МИНИСТЪР В ПОРЕДНОТО ПРЕСТЪПНО ПРАВИТЕЛСТВО НА БАШ ГЕРБЕРА И КРАДЛИВ ЛЪЖЕЦ БОКО ОТ БАНКЯ И ДА НЕ СИ ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ ПО СВЕТЛИЯ МУ ПРИМЕР. А ТОЯ АНАНИЕВ Е ОТ НАЙ-ПРЕФИНЕНИТЕ. ЛЪЖЕ И МАЖЕ. НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ЕЗИК, ЗА ДА ОМОТАЕ НАРОДА.
38
2
 
13
 
! Отговори
Румпича преди 6 години
Боко Тиквата ли пак нещо краде? Абе, тоя не го ли е срам от суджуците? Явно му е минало вече. ХАХАХАХАХ
37
1
 
25
 
! Отговори
Бойкомразец преди 6 години
Ако излезем 50 хиляди, дали няма да потърсим сметка не само на тия пари, ами и на всички други? Но не излизаме, а предпочитаме да си стоим до полите на домашните си пачаври, да си пием ракийката и да недоволстваме и псуваме само по телевизора. Ако прехвърлим с ракията най - много да станем и да набием жените си, щот само дотам ни стигат силите.
36
0
 
29
 
! Отговори
Шефа преди 6 години
Ананиев , Ананиев , стар бюрократе , вие богатите може да си доставите всяко ново лекарство ако имате нужда от него , но бедния , който се надява на Здравната Каса няма да може!Да не би здравето да е привилегия само за Вас богатите!Толкова сте безчувствени към проблемите на "лошия матрял" , че ще се наложи да горите в ада , герберски ......
35
0
 
19
 
! Отговори
спрях да чета тук: преди 6 години
"Родият списък с лекарства"Може ли някой да преведе това нещо, за да продължа да чета статията? БЛАГОДАРЯ!
34
0
 
17
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Благодаря на коментиращите с номера 26, 27 и 28.Но какво излиза сега?Всичко се знае в това подобие на държава, но в прокуратурата и съда спят,само вземат астрономически заплати, рушвети-отделно, корупция голяма, а мафията действа безнаказано.
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ананиев, Ананиев, ако се разболееш от нещо, което се лекува с блокирано ново лекарство, друга песен ще запееш. Пари за нови лимузини има, за увеличение на дУпетатски заплати също, но за лекарства НЕ. Колко струват годишно тези нови лекарства на държавата? Толкова ли е сложно да се платят? Спасяват животи! Не е ли това най-важното? Държавата харчи много повече, за да издържа безполезни индивиди като теб!
32
1
 
21
 
! Отговори
Tangra преди 6 години
Абее дедоо, я кажи защо българите са първи в европа по смъртност? Кога ше излекувате хората ?
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз питам За колко часа Групировката ГЕРБ "усвоява" - 25 милиона лева в ДЖОБОВЕТЕ си?
30
0
 
17
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакъв от УНСС , дето работи на длъжност "Голем Бюджетар " и единсвеното дето прави е да презаписва една и съща екселска таблица със ново име, от budjet 2011. xls -> budjet 2012. xls -> budjet 2013 ->budjet 2014 и т.н. обяснява на Президента , че не разбира нищо от лекарства. Докъде го докарахме с тая тъ-па тиква начело !
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да го обясня простичко - Радев наложи вето, защото всяка година все повече и повече лекарства биват забърсвани от списъка и в крайна сметка защо хората плащат здравни осигуровки?
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ананниев 2014 или 2015 си беше разпределил 2.5 милиона лева бонуси ?
26
0
 
12
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Изпращат се на склад в Банкя и оттам за Западните Балкани - основно Сърбия, Македония, Косово и Албания.
25
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Напишете къде се изнасят прекурсорите и амфетамините, които се произвеждат във фармацевтичните заводи на Кирил Домусчиев?
24
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Фармацевтичната мафия няма наяждане, много алчни станаха.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименна този не му вярвам и грам....толкова години все на власт! нагаждач и всичко в името на парите ! Човек без мнение ,мислите ли че може да има такъв човек ,който да е съгласен с всички власти ?
22
0
 
16
 
! Отговори
обикновена българка преди 6 години
Да не дава господ да ти се наложи да се лекуваш от тежка и скъпо струваща болест....тези дето приказват и залъгват хората за тях няма мораториуми за тях всички бели престилки са на крак .Аз лично съм се лекувала от хепатит С и знам как ме разкарваха и колко години ми се говореше че няма как да ми помогнат.Лежала съм с болна,която беше майка на бивш депутат от ДПС-всички търчаха за него нямаше затворени врати изобщо справедливост по български.....