Сделка с Русия: Даваме 81 млн. за ремонт на 15 изтребителя МиГ 29

Военното министерство е обявило обществена поръчка, руснаците са единствените участници
12 дек 2017 07:00,
212
Сделка с Русия: Даваме 81 млн. за ремонт на 15 изтребителя МиГ 29
Снимка: архив "Булфото"

България ще даде 81 млн. лв. за ремонт на 15-те български изтребители МиГ-29. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от военното министерство. Руската компания РСК МиГ е единствената, която е поканена в процедурата. 

От документите става ясно, че за тази сума руската фирма ще ремонтира 12 едноместни бойни самолета и 3 двуместни, които са учебно-бойни. Реално това са всички изтребители МиГ-29, с които България разполага, пише"24 часа".

Руснаците трябва да осигурят годишен нальот от 1450 часа - 1000 за едноместните изтребители и 450 при учебните, при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

Още по темата

Изпълнението на договора би решило част от проблема на изтребителната авиация за 4 г., каквато ще е продължителността на рамковото споразумение.

Преди време военният министър Красимир Каракачанов обяви, че изтребителите ни МиГ 29 са все още годни за летене и затова държавата ще предприеме стъпки към ремонтирането им докато текат процедурите за закупуване на нови изтребители.

От обществената поръчка за ремонта, публикувана от МО, става ясно още, че първоначалната цена на всички договори по споразумението е 41 млн. лв. (без ДДС), но към него е предвидена възможност за конкретни допълнителни договори, без общата цена да надвишава 81,290 млн. лв.

Специалисти от РСК МиГ извършват в момента технически прегледи на всеки от българските изтребители.

Самолетите имат летателен ресурс до 2029 г. Каракачанов дори допусна възможност те да се модернизират. В проекта за купуване на новия за армията многоцелеви изтребител, който беше приет от парламента миналата година, възможността за модернизация на МиГ-овете е оценена като по-скъпа и по-неефективна от купуването и на нов самолет.

Все още на българските МиГ-29 не са монтирани купените за тях през частна фирма руски двигатели. Причината е, че руснаците не предоставят оригиналната документация на двигателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин президента със зелените чорапи ще да е най доволен от тази сделка.
157
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се минава през частна фирма някой се обогатява а друг страда. Затова директно договаряне с РСК МиГ. Така хем ние ще сме доволни хем няма да се дават пари да обогатяваме на някой наш политик. А тези МиГ ако се модернизират и им се сложат новите двигатели с отклоняем вектор на тягата ще имаме ескадрила за чудо и приказ.
156
4
 
18
 
! Отговори
БиБи преди 6 години
Това вече е сделка на първо време за закърпване на ситуацията. Иначе станахме за смях с една полуескадрила... Онези гробокопачи на авиацията и на държавата , нарязали за скраб стотина МИГ 23 са направо за разстрел! А сега същите те тичат по ТВ канали и дават акъл, изменниците му с изменници! Бойко, не се съюзявай с тях, те съсипха България!
155
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе Воеводата ,който щеше да връща родната казармада запретне ръкави и сам де ги ремонтира.Така щеше да спести на данъкоплатеца някой млн.
154
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една обрулена бедна държава се люлее от една крайност в друга.Всяка заповед е предпоследна.
153
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От псевдопатриот..псевдомакедонец, агент на ДС...друго решение не сме и очаквали.
152
12
 
15
 
! Отговори
До 164 преди 6 години
Защо всички отявлени русофили...наричете гордо себе си българи?
151
15
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Веднъж да вземат нашите управници едно правилно решение, не базирано на външен натиск. Сега следва да подновим АЕЦ Белене.
150
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая пак клекнахте на руснаците.Това не е изненада.В хазната няма пари защото одавна е разграбена.Пари за нови няма.А и да намерите ще стигнат за един два нови изтребители.Шкембе Войвода да не се изхвърля с празни приказки.
149
10
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Най-накрая нещо нормално за една държава ! Артък Полша да ги ремонтирала ....все едно Мерцедес да го ремонтират в завод на Трабанчи . Миг-29 е една идея по добър от Ф-15 и Ф-16 ! Без армия ....една държава не е държава !
148
11
 
11
 
! Отговори
pensioner преди 6 години
Аз съм с 200лева пенсия, за какво ми са самолети?Чакам ердоган да дойде да вдигне пенсии и заплати.Благодаря на БГ политиците, ама нямам нужда от гладен патриотизъм!
147
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Нинова бе на власт и вземеше такова решение, умните и красивите вече щяха да са залели желтите павета, университетите окупирани и крясъците за Решетников и руски слуги да цепят родните простори!Факт! Но на децата всичко е позволено, особено ако са дебелки, пухкави и със закалка от ДС службите.
146
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А специалистите казват, че забранените нови лекарства ще струват 40 милиона.Не протестиращите болни, а правителството и болшинството в парламента защитават мафиотски интереси.
145
5
 
15
 
! Отговори
Нов преди 6 години
За кой път ги ремонтираме тези двигатели, или съм пропуснал нещо :)
144
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До На гол тумбак...Няма пари, бе играчи!има пари, но като те управлява проруска сгaн е така.
143
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До На гол тумбак...Като толкова няма пари, заземете самолетите. За какво ни е авиация изобщо? Със бюджета на авиацията гат да вдигнете и пенсиите и заплатите на учителите.Нато ще ни пази небето.
142
9
 
19
 
! Отговори
На гол тумбак... преди 6 години
*** реве: "Докога ще ремонтирате МИГ-овете? Те са 30 годиншни кошници?", но се вози в 20 годишни Голфове, изхвърлени е Германия, Италия и т.н. Няма пари, бе играчи! Вие защо не си купите нова луксозна кола? А? Защото сте бедни! Затова. България също е бедна. И затова не може да си позволи по-нови. 29-ки има и в по-богати страни - Полша, Словакия, Унгария. Ремонтират си ги хората и не мучат. Като съберат пари, купуват по-нови и толкова.
141
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето защо Бойко преди година изхвърли ритуално РБ от властта и партньорството. Санкциите отпаднаха,Каракачанов и Сидеров ще ядосат малко Валтер Симеонов, но заради властта и облагите от нея той е подписал 4 годишен мандат.Дори Бойо да вземе писалката да подписва поредна оставка, патриотите ще го хванат за ръцете и няма да му дават да докосне тържествения документ протокол.Иначе, глад майка!
140
8
 
20
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Нали щяхте в Полша да ги ремонтирате,а ? Ама клекнахте пред братушките !!!
139
12
 
16
 
! Отговори
Нов изтребител? преди 6 години
До кога наливате пари в старите кошници? Самолетите са на по 30 години. Всяка машина е една бездънна яма за ремонти. Крайни време е да се потърси НОВ изтребител.Със обслужване и в гаранция!