Лоши новини от МС за модернизацията на армията

Засега се проваля строителството на два кораба за ВМС
Обновена: 20 дек 2017 14:49 | 20 дек 2017 12:37, Веселина Йорданова
67
Лоши новини от МС за модернизацията на армията
Снимка: архив, Булфото

С лоши новини за модернизацията на армията започна заседанието на правителството днес. За момента се проваля строителството на двата нови кораба за Военноморските сили, а ремонтът на МиГ-овете ще се забави.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи пред министрите, че оттегля точката от закритото заседание на Министерския съвет, с която предлага сключване на договор с българската фирма "Делфин" за изграждане на двата многофункционални патрулни кораба.

Още по темата
Наскоро МО обяви, че фирмата е удовлетворила поставените изисквания и дори ги е надхвърлила в техническо отношение. Днес обаче министърът информира колегите си, че фирмата се е отказала от поръчката.

Като основен мотив за оттегляне "Делфин" сочи реално намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху всички военни сделки. Още тогава беше известно, че в резултат на това решение на Народното събрание сума от 820 млн. лв., реално се намалява със 164 млн. лв. Именно това решение беше и основната причина няколко чуждестранни компании, заявили интерес към проекта, да се оттеглят и да не участват в процедурата.

"Преговорите продължиха, дори тяхното предложение за променяне на графика за плащане вчера с финансовия министър беше утвърдено, че можем да добавим още 170 млн., за да увеличим сумата, но тази сутрин в 9 часа е депозирано писмо в Министерството на отбраната, че фирмата се оттегля от преговорите и подписване на договора", съобщи Каракачанов.

Инвестиционният проект за придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС е с прогнозна максимална стойност 820 милиона лева и трябва да се реализира в период от 5 години. Той беше приет с решения на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и на 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 г.

Министърът информира още, че разходите за бойната авиация ще бъдат съкратени, защото вчера в КЗК е внесена жалба от украинска фирма, която обжалва процедурата, по която Министерството на отбраната е подготвило преговорите за ремонта и поддръжката на 15-те самолета МиГ-29. Руската компания РСК МиГ е единствената, която бе поканена в процедурата, обявена от МО.

Каракачанов напомни, че според закона, когато има обжалване, изпълнението на процедурата се спира.

"До края на годината тези средства няма да могат да бъдат усвоени, става въпрос за 82 млн. лв. 19 млн. бяха гласувани на миналото заседание, бяхме определили в днешния дневен ред още 22 млн., те отпадат, така че сумата, която може да бъде изразходена, е 50 млн. лв., които ще пусна за съгласуване на подпис", каза военният министър.

Защо вчера толкова време работихме с адмирали, генерали и всичко беше готово, попита премиерът Бойко Борисов, на което Каракачанов отговори, че правителството е било длъжно да направи всичко възможно за реализирането на проектите.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
0
 
! Отговори
ЛЯВ преди 1 година
Ох, кеф.

Браво на украинската фирма. Плевнелиев пак да награди Порошенко.
53
0
 
6
 
! Отговори
относно корабите преди 1 година
Фирмата "Делфин" е "близка" до Домусчиев корабостроителница! Дому са отмъщава за това, че го осъдиха дето наряза на скраб всичките кораби на БМФ, който той "купи" навремето на безценица с компенсаторки и политически чадър! И после се изтъпанчва по ТВ да приказва, какъв бизнесмен бил....
52
2
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Ние нямаме армия. Това стана ясно още през 1997 г. когато комунистите обраха страната и народа и не се намери един генерал да изкара танковете и да разстреля цялата политическа продажна сволъч. Ако имахме армия сега в тоя момент вече трябваше да тече преврат и да се търкалят политически глави по жълтите павета. Фуражките обаче си траят, грам кураж нямат под шапките.
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ШКЕМБЕ ВОЕВОДАТА ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА.
50
0
 
5
 
! Отговори
стига се плюхме бе преди 1 година
Откровен саботаж на Киев! И е абсолютно недопустимо това да минава ей така! няма никакво значение, кой е опозиция и кой не, отбраната на страната се блокира от чужди интереси!
49
1
 
1
 
! Отговори
Бръчков преди 1 година
На тоя *** Карапродажнов ще му гръмне копчето .... Помни ли си обещанията ? Хамелеон продажен !
48
1
 
2
 
! Отговори
GSX-R преди 1 година
на династия Стоянови явно им е изпаднала по-изгодна схема. все пак те са водени само и единствено целта, печалбата да е за сметка на всичко, включително и работници. Добре че подкупните служители на Комисия по труда си затварят очите за издевателствата които стават в тоя Делфин...
47
1
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
Ти си лидера на Гюптите аре сега бързо да се информираш в гугъл какво е "Гюпти" , приятно забавление хахаха.......
46
1
 
4
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Лидерът на патриотите.
Предизвиквам те да бягаш на козя стена със мен. Давам ти половин час аванс. На 45 години съм.
45
3
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
Драгане,
Президентът с тази писта дето я е лиснал акана льотчик - комсомолски удърник!
44
4
 
8
 
! Отговори
@@@@@@ преди 1 година
УВОЛНИ КАРАКАЧАНОВ СПАСИ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!!!
43
2
 
8
 
! Отговори
😈&#1 преди 1 година
Тоа намръщен дебел охранен Нерез от румънското Русе като го видя и ми се повръща , кой глупав Министър го вкара в тва Министерство , срам и позор за Армията
42
1
 
12
 
! Отговори
Драган преди 1 година
Каракачанов, вкарай се малко във форма ! Виж на какво приличаш, военен министър си, какъв пример даваш с тази фигура ? Виж президента !
41
0
 
9
 
! Отговори
военен преди 1 година
че то армия неостана бре., никой не му се бачка за 600лв
40
2
 
11
 
! Отговори
Смешници преди 1 година
Да ви пикам на законите, една фирма обжалвала, все едно става въпрос за доставка на тоалетна хартия, а не за доставка обслужваща националната сигурност.
Ако утре не дай си боже стане война и същата украинска фирма обжалва доставката за нашата авиация, какво ще правим?
Да излезе и да отговори тоя тумбак, наречен военен министър.
39
4
 
2
 
! Отговори
Idealist преди 1 година
То хора не останаха в България, за какво ни са кораби и самолети. Кого да пазят?
Управляват ни некомпетентни хора. П--ци в комбинация с и----ти!
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са постановки и умишлено скатаване от военни разходи.
България не е лоялен съюзник.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Два кораба,три самолета хахаха евах ви армията,какъв е смисъла от два кораба и ътри самолета -Москвич
36
12
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
"Партизанин за бой се стяга, мята прашка през рамо.... ". Това е българино, като не ти харесва Сибирь те чака с отворени обятия. Ама не щете Сибирь, ама джугате на западни смартфони и все гледате в паничката на запада. Добре ли плащат? По колко кАпейки или ви плащат в омразните гущери!?
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой спомня ли си още че сме в НАТО? И какво от това? Със всяка изминала година отбраната отива на по зле. Явно на "съюзниците" им е все толкова. Не са разчитали на нас и сме повече за масовост.