Сделка с Русия: Даваме 81 млн. за ремонт на 15 изтребителя МиГ 29

Военното министерство е обявило обществена поръчка, руснаците са единствените участници
12 дек 2017 07:00,
212
Сделка с Русия: Даваме 81 млн. за ремонт на 15 изтребителя МиГ 29
Снимка: архив "Булфото"

България ще даде 81 млн. лв. за ремонт на 15-те български изтребители МиГ-29. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от военното министерство. Руската компания РСК МиГ е единствената, която е поканена в процедурата. 

От документите става ясно, че за тази сума руската фирма ще ремонтира 12 едноместни бойни самолета и 3 двуместни, които са учебно-бойни. Реално това са всички изтребители МиГ-29, с които България разполага, пише"24 часа".

Руснаците трябва да осигурят годишен нальот от 1450 часа - 1000 за едноместните изтребители и 450 при учебните, при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

Още по темата

Изпълнението на договора би решило част от проблема на изтребителната авиация за 4 г., каквато ще е продължителността на рамковото споразумение.

Преди време военният министър Красимир Каракачанов обяви, че изтребителите ни МиГ 29 са все още годни за летене и затова държавата ще предприеме стъпки към ремонтирането им докато текат процедурите за закупуване на нови изтребители.

От обществената поръчка за ремонта, публикувана от МО, става ясно още, че първоначалната цена на всички договори по споразумението е 41 млн. лв. (без ДДС), но към него е предвидена възможност за конкретни допълнителни договори, без общата цена да надвишава 81,290 млн. лв.

Специалисти от РСК МиГ извършват в момента технически прегледи на всеки от българските изтребители.

Самолетите имат летателен ресурс до 2029 г. Каракачанов дори допусна възможност те да се модернизират. В проекта за купуване на новия за армията многоцелеви изтребител, който беше приет от парламента миналата година, възможността за модернизация на МиГ-овете е оценена като по-скъпа и по-неефективна от купуването и на нов самолет.

Все още на българските МиГ-29 не са монтирани купените за тях през частна фирма руски двигатели. Причината е, че руснаците не предоставят оригиналната документация на двигателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
2
 
! Отговори
Хуz преди 6 години
Проруските 240 депутати в Парламента, ведно с целия управляващ елит в София само това умеят - да продават интереса на българите и България за лична облага.
177
3
 
2
 
! Отговори
Саманта Фокс преди 6 години
Според мен е по-добре да купят нови локомотиви за железницата отколкото да ги дават на вятъра.
176
2
 
3
 
! Отговори
extremist преди 6 години
АБЕ ВИЕ РУСОФИЛИТЕ ЗАЕДНО С РУСОФОБИТЕ ЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА СИ ОРГАНИЗИРАТЕ ЕДНА ИГРА НА "БЕСЕНИ*ЦА" ? ОТИВАТЕ НА НЯКОЙ СТАДИОН , ВДИГАТЕ ДВА РЕДА БЕСИЛ*КИ СРЕЩУПОЛОЖНО НА ДЪЛГАТА СТРАНА НА ИГРИЩЕТО, НА ЕДИНИЯ РЕД СИ НАХЛУЗВАТ ПРИМКИТЕ САМО РУСУФИЛИ , НА ДРУГИЯ САМО РУСОФОБИ, И ВСЕКИ ДЪРЖИ ВЪЖЕНЦЕТО НА ОНЯ СРЕЩУ НЕГО. СЪДИЯТА ДАВА СИГНАЛ И ДЪРПАТЕ ВЪЖЕНЦАТА. ВСЕКИ РУСОФИЛ ЩЕ Е ДОВОЛЕН ЧЕ Е ПРАТИЛ В ГРОБА ЕДИН РУСОФОБ И ОБРАТНО. ОБЕЩАВАМ ВИ ПО ВРЕМЕ НА ШОУТО ДА ЯМ ПУКАНКИ И ДА ПРОДАМ ТВ-ПРАВАТА...
175
1
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
НАЙ-ПРАВИЛНОТО И ЕДИНСТВЕНО РЕШЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА. ЦЯЛАТА САПУНЕНА ОПЕРА С "ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕТО" НА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИЯ ИМА Е ПОРЕДНАТА КОРУПЦИОННА СХЕМА , КОЯТО В КРАЙНА СМЕТКА БИ НАПЪЛНИЛА ДЖОБОВЕТЕ НА ДОМУСЧИЕВ И "НАДИН" АКО ВЛЕЗЕ В ДЕЙСТВИЕ. КРАДЦИТЕ В ПАРЛАМЕНТА СА ДОСТАТЪЧНО СТРАХЛИВИ И МЕЖДУНАРОДНАТА СИТУАЦИЯ ГИ СПЕЧЕ ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА ПРОУМЯТ ЧЕ НЯМА КАК ДА СИ ПОХАРЧАТ КЕША БЕЗ АРМИЯ И АВИАЦИЯ КОЯТО ДА ГИ ПАЗИ....
174
3
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Според някои от постовете тук, изобщо не ни трябват военни самолети. От тук само една стъпка има до въпроса: Трябва ли ни армия изобщо? Не е ли по-добре направо да си свалим г щите и да чакаме кой ще дойде да ни оправи.
173
0
 
16
 
! Отговори
Тиква преди 6 години
Дадоха същите пари за нови коли
172
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С парите отиващи за скъп руски газ, който бг правителството отказа да договори на по-ниска цена, въпреки създадените предпоставки от ЕС, както и парите от свръхнадценката на горивата грабени от руския картел у нас, всяка година могат да се закупуват по една ескадрила раптори, или пък пенсиите да се увеличат двойно. За съжаление вместо независима държава си имаме руска губерния, съответно, логично и закономерно най-бедна в Европа.
171
15
 
6
 
! Отговори
Кур михал преди 6 години
Това са грешно похарчени милиарди ше купели 1 фърчило ама 2 употреба щото нема пари за ново *** абсурдите то тука държава нема изтребители щело да има хаха ше пазат на тиквуняка заграбените милиарди
170
16
 
9
 
! Отговори
Кур михал преди 6 години
Утре Ердоган решава че требва да минат от тука 50 изтребителя и ко става с тез 40 годишни фърчила тука?дето са похарчени милиарди ?стават за курбан хахахахах
169
12
 
8
 
! Отговори
Кур михал преди 6 години
И за кво са ви тез фърчила?изтормозените роби да плащат и за фър фър хахахахахаха що не ги продадат тея фърчила и да закрият тва звено де смуче милиарди за глупости?
168
7
 
8
 
! Отговори
Джанго преди 6 години
Глеам само военни пилоти сте се събрали....ама не на транспортни, танкери или щурмови. Все асове на изтребители. Та попитали гл. Редактор на небезизвестния National interest, също небезизвестния Дейв Маджумдар , кво ще стане ако 4 ф-35 се приближават към 4 су-35. Мииии най вероятно ще се обадят на раптърите и ще обърнат. Абе на някой прави ли му впечатление че 16 години сме в НАТО , а сме още със съветски калибър. Повтарям съветски, а не руски.
167
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИБАЛТИЙСКИТЕ СТРАНИ НЯМАТ ВОЕННА АВИАЦИЯ. НИТО ЕДИН САМОЛЕТ.И ОЩЕ СА ЖИВИ.
166
28
 
18
 
! Отговори
До 179 преди 6 години
Приятел виждам стоиш тука и варидш постовете - пляскаш множество плюсове на всеки проруските коментари, а на всички появили се негативни коментари слагаш по една дозина минуси. Сигурно и си мислиш, че залбужадавш някого. :) Наистина някой плащали ли ти да я вършиш тая работа или просто русофилите сте си в такава степен жалки?
165
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 години без Русия сме цъфнали и вързали.Това което комунзмът в България е направил е главно дело на Българите. Лесно е да сме жертва на някого. На нас някой все ни *** в гащите. Половината свят е бил под влияние на такъв режим.
164
34
 
15
 
! Отговори
Do 177 преди 6 години
Русия ни направлиа от роби в хора? пхахахаТочно Русия дето ни наложи най-голямта чума на планетата комунзима. Същата Русия по чието нарждане бе избита българската интелигенция, а на всички значими постове бяха поставени говедари и овчари от селата?Тая Русия дето където е минала хората с поколения не могат да се оправят морално и икономически.Русия ни направла хора?? Вие не се различвате от сектантите бе другари.
163
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо всички отявлени русофили...наричете гордо себе си българи?" Защото българите са православни, християни а не алнгло-сакси протестанти. Защото езикът и културата на руснаците са близки. Защото на едноплюсната пропаганда и нео-колонизмът на западът, който ни краде най-безцеремонно, само Русия и Китай опозиционират. Защото предпочитаме обективен морал пред евтините либерлни манипулаций Защото Русия ни направи от роби в хора.
162
11
 
9
 
! Отговори
Петър преди 6 години
После герб и боко били проевропейци!глупости- деца на комунисти и българо- съветската дружба!!!!
161
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахах договори с поляци, 3 та ръка Ф 15 и накрая пак при руснаците отидохме. :D На туй тука му викаме котешки каваци. :D
160
3
 
1
 
! Отговори
Diversified Assets преди 6 години
Хората, получаващи заплатите си в България си смятат стотинките, а тези в частния бизнес отдавна си правят отчетите в евра. Congratulations to all the Bulgarian financial and bank experts. Sure, Best wishes to the CEO of the so called Bulgarian National Bank. Once upon a time, there were a stable Bank system in the country and Government named B o r i s o v 3. The new prime minister of Republic Bulgaria is Mrs K o r n e l i a N. M. Best wishes to my friends and currency traders.
159
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данък русия. Нищо ново