Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма

А връщането на задължителната наборна служба било въпрос на време
189
Леви, десни... Мирно! Властта готви доброволна казарма
Снимка: Булфото, архив

На 1 януари 2008 г. задължителната казарма отиде в историята, но пък сега властта готви въвеждането на доброволна.

От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба, който е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Става дума за онези младежи и девойки, които са станали на 18 години, имат желание доброволно да служат, да могат да го направят.

Според военния министър трябва да се определи колко време ще е службата - 6, 9 месеца или повече.

"Има много млади хора, които желаят да служат доброволно както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници", обясни Каракачанов.

Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон.

"Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин, или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъзде достатъчна да поеме дороволните войници", заяви вицепремиерът.

Според него в момента се работи и за въвеждане на военното обучение в 10 и 11 клас в училищата, което се очаква да стане още от тази есен.

"Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба", каза Каракачанов.

Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови, посочи Каракачанов.

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България.

"Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвевгия, кито не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфрикти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежене, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обссъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, насявамсе, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години, внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки, той беше отхвърлен, но нещата се променят", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е добра. А и много хора (дори и тук в този сайт) предлагаха точно този вариант.А моята идея в следната. Да може да се служи по няколко пъти и след всеки да се вдига чин. Като максимума да е младши сержант или сержант .
20
1
 
21
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ХмЗабравих да кажа,че малцинствата няма да ходят в казарма,щото има проблем с лоялността за едните и с интелекта при другите.За тях ще се търси друго решение,може би подобно на Строителни войски.
19
6
 
10
 
! Отговори
Роско нето преди 6 години
1. Кажи, че някой е на Дунава, няма значение от Север или от Юг е дошъл и патриоти ще се юрнат към терминал 2.2. За тези,които искат занаят отворете РАБФАКА. 3. ПОУЧЕТЕ СЕ от чорбаджията в калимера, по-малко възможности за младите, по-добра жътва за наборните пунктове. Торбата с лой македонска иска задължителна военна служба??? Нема кой да пази завоеванията на евротлантизма????
18
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмИма американци обучаващи децата си от малки да боравят с уръжие. В България нямаме оръжия в къщите и затова хората незнаят как да ги ползват.
17
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се научих да гримирам професионално и жените ми се кефят. За какво ми е казарма. Там на какво ще му научат?
16
5
 
15
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Има смисъл в тая работа,но сигурно пак ще стане не както трябва!Може например службата(или военно обучение) да стане задължителна за всички държавни служители и който откаже-да напуска.Може доброволците да бъдат използвани за охрана на границата,което си е атракция.Изобщо има много възможности.Важно е всеки българин,за да се чувства истински мъж да може да борави поне със леко оръжие(автомат,картечница,гранатомет).Не е нужно много време-вижте джихадистите, само след месец-два обучение как успява
15
2
 
7
 
! Отговори
Bmw преди 6 години
Аз на Кол ъф Дюти 2 ги наказвам ня омяха бийч
14
8
 
17
 
! Отговори
да го духа преди 6 години
Каракачанов, няма да одим в казарма
13
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майките в България си дундуркат синовете до 40-годишна възраст, тия ненормалници разправят как родителите искали да ги пращат в казарма. Никой не иска детето му да е пушечно месо на бойното поле, това трябва да е добре платена професия която да привлича ония татуираните с голите глави, вместо да плашат гаргите по улиците.
12
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам военна подготовка от CS и не ми трябва казарма.
11
8
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Ох на батяяя. А ще има ли дедовщина?! А? Неа начин да нема. Даже в US Army има.
10
2
 
38
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
А доброволците патриоти като влязат в тъпата казарма и на втория ден разберат ,че не им харесва, ще могат ли да се върнат при мама немедлено или ще си режат вените....
9
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да пусна сина ми в казармата. Там е пълно с обратни мъже правещи се на велики.
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да дадат пример. Волен да така и така не е служил да отиде като доброволен войник и той. Каракачана и Джамбаза също.
7
13
 
10
 
! Отговори
Здравейте преди 6 години
Да бе в казармата да ходя някое ромско торпедо да *** рязне под душа и да *** отвори по добре да си ходя на чалга и да олабя върху некоя кифла
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЗИ РАБОТА С КАЗАРМАТА Е МАНИ ДА ГО ТУРИМ И ТУРИ ДА ГО МАНЕМ
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До маалииМного са си добре. Ще нахранят определни фирми и хората от старото поколение ще се кефят че са възстановили казармата.
4
2
 
40
 
! Отговори
Пончо преди 6 години
Управляват ни едни ***.А.Ц.И без грам мозък,със грам реална представа за положението във тази умираща страна,КОЙ ЩЕ ХОДИ В ТАЯ КАЗАРМА КАТО НЯМА НАРОД,ХОРА НЯМА ХОРА,всеки ден десетки хора се махат още толкова се трепят по пътищата след 10 год макс нема да има един бял тука,само *** ще останат,те може да се запишат между другото,пиене и ядене без пари.Кво правя още в тая държава нз още,*** народ е така си отиде от глупост.
3
0
 
38
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Чудят се какъв театър да изиграят ,та да се говори за него ,а не за наболелите проблеми !!
2
6
 
34
 
! Отговори
маалии преди 6 години
Тия не са добре!Ама хич!