Докладът за въоръжените сили: Армията може да изпълнява задачите си!

Някои обаче се изпълняват с ограничения заради липса на пари и кадри
55
Докладът за въоръжените сили: Армията може да изпълнява задачите си!
Снимка: архив, БулФото

Правителството прие редактираната версия на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година.

Още по темата

Според приетия от служебното правителство на Огнян Герджиков документ, въоръжените ни сили са в състояние частично да изпълняват задълженията си заради системно недофинансиране, остаряла техника и липса на желаещи да попълнят военните редици.

Кабинетът "Борисов" 3 обаче изтегли доклада от парламента.

"Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС", пише в новия доклад. 

В него се отбелязва обаче, че това продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения.

Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който вече достига 20% от щатния състав, въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав; недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности, пише още в документа, който правителството предлага на Народното събрание да приеме.

През 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението с участието на 815 военнослужещи и 161 единици техника.

В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. са се включили над 2700 военнослужещи.

В доклада се предлагат конкретни действия в рамките на Бюджет 2018, насочени към започването на политики за решаване на най-сериозните проблеми на въоръжените сили.

Коренно променената среда на сигурност налага и провеждането на дебат за постигане на траен политически консенсус и изготвяне на национален план за увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс, пише в документа.

Предвиждат се също комплексни мерки, свързани както с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната и търсенето на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, така и с повишаването на тяхното социално положение и издигането на престижа на военната професия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мое момче е в чуждестранния легион-идете там да видите какво значи професионална АРМИЯ !!
43
0
 
4
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
хахаха голем смяхдо 2024 година и армията , и народа... може да са си заминали за топлите страни
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ликвидира армията и спец. службите господа управляващи ? Кой и защо наряза симата ти годно, надежно и възпиращо оръжие на Българската армия. Кой направи масовите съкращение на офицери и сержанти, на поделения и защо? Защо се мълчи по този въпрос от всички управляващи ни на прехода и няма виновни? Тогава за какви въоръжени сили говорим и искаме да имаме? Ами мотивацията, кадровия състав, подготовката и пр.
41
0
 
7
 
! Отговори
grei ko преди 6 години
Искам да ми кажеш колко е вземала Анахид Тачева като говорител по БНТ 1981 и колко взимал един офицер тогава и Искам да ми кажеш колко взема Ана Цолова сега и колко един офицер сега! ЗатУи Ана трябва да плаща 39% дори 49% щот ко отиде в Гърция ще я скъсат с 50% и нагоре. И 1981 са се мъчели и трудили хората много повече в телевизията, а сега само ми чукат по едни таблети.
40
0
 
5
 
! Отговори
SMEI SE KO преди 6 години
XAXA AXA XAXA AXAXA
39
0
 
13
 
! Отговори
815 преди 6 години
Да се смея ли, да плача ли... Армия няма, а това което го има, биха му дали задачи само като за пушечно месо... Нещастници...
38
1
 
20
 
! Отговори
Голата истина преди 6 години
Ха-ха!Браво на ГЕРБ,показват на всички как трябва да се решават проблемите.Замиташ под килима и пишеш едни пожелания щедро прокламирани от платените медии.Между другото така действаше и Тато преди гласноста да срине курника.20%-смях.Ами това че над 20% са жени почти негодни за всякъкви бойни задачи? В бойните поделения липсват половината от войниците и офицерите.Само щабовете в София са пълни с чантаджии на 100%.С 40г. съветски таралясници пазят границата с изтъркани гуми по чукарите.ТРАГЕДИЯ!!!
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавие: "Докладът за въоръжените сили: Армията може да изпълнява задачите си!"Подзаглавие: "Някои обаче се изпълняват с ограничения заради липса на пари и кадри."---Ами, то подзаглавието, май обезсмисля заглавието. Или го доуточнява. :)
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че би било добре, България да поиска от НАТО нещо като разрешение, ("зелена светлина" или подобно) с наши пари, да си купим или произведем (ако можем да произведем, знам ли) модерни ракети за защита(не ги разбирам, не знам какви ракети точно, но достатъчно опасни за всеки враг). Мотивът - нали уж Русия била заплаха за нас. А ракетите като си ги купим/произведем с наши пари и са си наши, ще можем да ги използваме и за защита от всеки друг враг...
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турската армия беше милион но откакто Ердоган е на власт я сведе до 600 хил.души. но за сметка на това полицията им набъбна до над един милион.
34
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Kъм тези 20 процента трябва и да добавим 15 процента никому ненужни жени, по правило или съпруги или любовници на този или на онзи началник,които не се барат за нищо да не си счупят маникюра и кат сложиш 20 щаба то армия не остана!!!! ЗАКРИВАЙ
33
0
 
12
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
100 специализирани формирования за борба с пожари, наводнения, бомби и подобни, са изпълнили цели 152 операции от които 10 през зимата 10 по пожарите и поне 120 за унищожаване на боеприпаси и всичко с 161 Ед. техника, браво. 2700 човека на границата. Глупости . Около 500 но по 5 пъти са ходили. Всичко в БА е ***. Само едни статистици. Боли ме за армията, но още повече от това , че лъжат хората. Както се пееше' Виновни търсим за да успеем, невинни в калта да заспим' . Бог да пази България.
32
0
 
17
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Армията изпълнява своите мисии, но с ограничения. Как при недостиг от( не 20%, а над 30 и нагоре , защото повечето са канцеларски плъхове, те само имитират дейност) се изпълняват задачите. СМЕШНИЦИ. 258 учения в които влизат и разни ротни и взводни занятия на които преди 20 г никой не обръщаше внимание. Изпълнени са 14 мисии. Човек като чуе това и настръхва, а с изключение на тази в Афганистан другото е пълнеж. По един двама на курортни дестинации, където случайни хора няма. Продължавам
31
0
 
14
 
! Отговори
коцето преди 6 години
то армия няма, пък задачи ще изпълнява! По голям кьорфишек от това не съм чувал! Постоянно реват, че няма самолети, няма техника за пехотата и корабите били стари, а сега хоп- армията може да изпълнява задачите си! Може, ама друг път. Можеше при Т. Живков, а сега едва крета. Хайде гледайте реално на нещата.
30
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До войникТурската армия е над милион,наистина,но тя си има и много други задачи.За нас важното е,че в Одринско има 80 000 войници!Което си е направо обезкуражаващо...
29
0
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Имам чувството, че дори и армията да я няма изобщо, в докладите на Министерския съвет пак ще пише, че тя може да изпълнява задачите си , със или без "с ограничения".
28
4
 
8
 
! Отговори
войник преди 6 години
Турската армия не можем да я спрем дори и да имаме желание! За възможности е ясно че нямаме, но няма и мотивация. За заплата 700 лв не се наемам да спирам турците. А за боен дух не ми говорете в сегашната ни армия го няма! Има и изключения но 1000 човека не могат да спрат 1 милион армия (втората най- многочислена в НАТО след САЩ). Ако армията не бъде подкрепена от хората запасняци , доброволци нямаме никакъв шанс срещу турската армия!
27
0
 
22
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Едно време всичко беше просто-имаше няколко отбранителни рубежа които трябваше да спрат инвазията за определено време и на определено разстояние,докато дойдат руснаците.Добро-лошо,тая отдавна изтече и сега трябва САМИ да се оправяме!Щото ако разчитаме на НАТО....Та най-опасният ни враг е член на НАТО и то по-важен от нас!Ще ни прежалят като стой,че гледай.Не се ли погрижим сами за себе си-спукана ни е работата!Специално за русофилите-Русия също няма да помогне!Вече не.
26
0
 
14
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Армията може да изпълнява задачите си! - ТАТЕ ОБЕЩА ДА МИ КУПИ СУДЖУК АМА ДРУГ ПЪТ...
25
2
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До истинаОт края на ПСВ българската армия никога не е имала тези възможности.Дори и през социализма трябваше да устискаме докато дойдат подкрепления от армийте на ВДПогледни реалноста