Борисов разпореди: Ски влек и на Витоша! За децата през зимата!

Горанов трябва да намери пари за ремонта на "Заека" за "зайците"
97
Борисов разпореди: Ски влек и на Витоша! За децата през зимата!
Снимка: Булфото, архив

Ски влекът "Заека", който е на Витоша, не работи вече от осем години, защото вследствие на буря са изтръгнати финалните четири стълба, заедно с части от скалата, което не позволява възстановяването им на същото място.

Премиерът Бойко Борисов обаче се разпореди на последното за годината правителствено заседание финансовото министерство да отпусне пари за ремонта, за да има къде "децата да карат ски през ваканцията".

Министърът на спорта Красен Кралев има грижата лифтът да започне отново да работи.

Още по темата

От стенограмата на заседанието става ясно, че той обяснява нуждата да се направи цялостен технически анализ на състоянието на съоръжението, както и прединвестиционното проучване, на база на което да се актуализира Планът за управление на Природен парк "Витоша".

Според Борисов пък едва ли еколозите ще са против възстановяването на влекача "Заека", защото казусът съвсем не е като този с втората кабинка на Банско, която в крайна сметка ще стане факт, въпреки протестите на еколозите.

Той смята, ако няма държавно предприятие, което да  стопанисва "Заека", съоръжението може да мине под опеката на общината или пък на пресветното министерство и "така децата да се обучават по програми, да ходят да карат ски и да ползват тази природа на Витоша".

"Ето, сега по празниците, в София децата вместо да отидат да карат ски – нямаме съоръжения", критикува той.

А за втората кабинка на Банско Борисов обяснява: "Спорът има ли нужда, няма ли или какво мисли правителството или членове на правителството по темата – с днешното решение категорично казваме, че това правителство е за спешно и бързо изграждане на втори лифт. Планът за управление на Пирин, този план е започнат, трябва да се довърши, днес ние го довършваме. В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство".

След гневната реакция на вицето му Валери Симеонов заради протакането на вземането на решение за същото това съоръжение, военният министър Красимир Каракачанов пък коментира, че днес кабинетът е показал на обществото, че коалицията не само е единна, но и си изпълнява програмата.

Според Симеонов втората кабинка в зимния ни курорт е една изключително наболяла тема, свързана с очаквания не само на Пиринския край, но и на цялата общественост.

"До момента България изключително изостава с изграждането на съоръжения, свързани с планински туризъм. Все пак искам да припомня, че в този момент, когато отвън на жълтите павета има около 50-60 човека еколози, пътят за Гърция е блокиран от над 1500 човека от Банско. Всъщност тези митинги са само една малка част от тези три - четири хиляди човека – най-големият митинг, който е от чакащи да се качат и да се възползват от възможността да се спуснат по нашите чудесни писти в ски зона Банско. Така че, ако протестите са епизодични и са свързани със заседание на Министерския съвет, чакащите, основно чужденци, които трупат негативи за нашата родина, са в пъти повече", мотивира се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
26
 
! Отговори
Сняг преди 6 години
На Витоша всичко е разруха. Никаква поддръжка. От години умишлено съсипване, за да върви Банско. Какво пречи да работят всички съоръжения? В Австрия има далеч по стари лифтове и влекове от Романа или Спас, които работят! Срамота е за това природно богатство на столицата, което може да носи както печалба на държавата, така и наслада на хората.!
39
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гордея се с нашия министър-председател!
38
5
 
19
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Дърпайте шалтера вече на тази територия!
37
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов май това ще му е последното правителство. Ако лифта стане факт ще трябва българския народ да го влачи по съдилищата както влачи пастрока му Тато. И да върне всички глоби които ще ни тръснат от Европа по казуса.
36
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УнуфриЩе чакаш и 3 часа, ако трябва ние после трябва да чакаме стотици години да се възтанови вековната гора след сечта ви.
35
4
 
10
 
! Отговори
Атлас преди 6 години
очават все по- топли зими, те тръгнали на 1000 метра ски да правят. Дори БАН призна че климатичния пояс се е изместил със 2 месеца вече и сезоните се сливат във 2 леко-полеко. Америка преминава бързо към екстремен климат със ярко изразени 2 сезона, във Русия обитаемите зони растът на север със по 100км. на година например. И номер 12, месния тесногръд интерес на банско няма нищо общо със националния.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вадни балата с кинти не бъди пинтия от закуски спести само 1000 евро тарикат братовчет не ще да пием кафе на омв
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братовчеда не иска да пием кафе ударил го е на мацки братовчеде с тия мацки по програми да не те видя по програма на балкана уж че не можеш
32
8
 
10
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
Никога не съм се качвал на ски, но сигурно е голям кеф. Падам си по водни спортове. Не мога да си представя да чакам 2 часа на опашка за да влезна във водоем, басейн или пр. А любителите на зимния спорт стоически кибичат прад лифтовете за могат да се спуснат по писта. Не трябва да им причиняваме това. Всеки трябва да има максимална възможност да практикува любимия си спорт.
31
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен Иван Костов и Тома Белев-Белята е бил интимен с другарката Нинова по времето на приватизационния й период! За това сега мъчи всячески да пречи на най-голмия й враг ББ!
30
6
 
18
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 6 години
По разпореждане на другаря Борисов: ски влек и на Витоша! Асфалтиран!Другаря Борисов веднага разпореди да бъдат изпратени 16 линейки за помощ на пострадалите.
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ято зелени човечета иска девственна природа из цяла България.Който не иска да мре или да бяга в чужбнина.
28
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За по младите малко инфо за екозащитата на Тодор Живков в България. При аварията в Чернобил никой не каза нищо на народа , а другарите им готвеха с минерална вода , а ние изядохме отровата. Големия завод Кремиковци отрови Софийското поле , защото технологията му беше от миналия век . Химическите заводи в Девня отровиха народа и морето и т.н. Вие ли другари от БКП-БСП ще ми говорите за екология .
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С нетърпение 1 500 човека очакват да се спуснат със ските, чакат обаче еколозите и Путин осякоха горите и затоплиха глобално земята. Ако не дочакат Тиквата ще им докара и камили от Катар и ще се тътрят със камилите нагоре и ще се спускат по пясъка със ските.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе защо днес нищо не пишат за Фърчилото, къде пак е отлетяло със *** на държавни разноски.
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В умрялото Банско няма да стъпя дано и Леонардо Ди Каприо да призове за същото какво ще му се моли на тиквата.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се купи смазочно масло и да се пуснат старите лифтове по Витоша, един фамозен проект на зимните спортове, който се топи като суджук *** на Баце, наш'те надуват Банско.Проблемът е, че планината няма територията за достатъчно километри писти. И с новата кабина и с нови няколко писти, горе все едно си в метрото, няма място за нормално спускане, а само за пянско суркане за дрогирани бурета.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бат Бойко остави'Заека" оправи със закон без бюрокрация да тръгни малкия ЧАСТЕН БИЗНЕС. Както е в ЕС.ТОГАВА ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ И ХОРА ЗА РАБОТА И ЗА ЛИФТОВЕ И ЗА ХОТЕЛИ И ЗА КАМЕРИЕРИ
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Коледа даваха по телевизията задръстването на Витоша към зл.мостове с коли . Това ли е по хубаво а другари БСП-ари . Звачи в Европа лифтове към планините , а у нас бараки на четири колела .
21
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Борисов! Платените позитански *** да ядат сланината на ***!