Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!

Инвестиционният проект за кабинката минава през ОВОС
224
Втори лифт на Банско ще има! При това възможно най-скоро!
Снимка: Булфото, архив

Кабинетът даде зелена светлина за втора кабинкова линия в ски зоната на Банско.

На последното заседание на Министерския съвет решението беше взето извънредно.

Докато министрите заседаваха дали да дадат разрешение за втория лифт, на метри от тях екозащитници протестираха срещу построяването на кабинката.

Още по темата

В Банско пък протестираха с искане за разширение на туристическите съоръжения.

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция в началото на декември.

Екоминистърът Нено Димов обаче обясни днес, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

"Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието", обясни той и допълни, че едната е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк "Пирин", подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет.

То е подписано от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство.

"В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на "Пирин", който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година", припомни Нено Димов.

"При инвестиционен интерес двете решения на МС отварят възможността за изграждането на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, за който има голямо съгласие, че е крайно време да бъде решен", коментира още той.

Според него с изграждането на втория лифт ще се развие и ски спорта в Банско и освен това в навечерието на новия ски сезон, е добра новина за всички скиори.

Каквото и инвестиционно намерение да има обаче, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство, което включва и ОВОС.

"Именно тези екологични процедури ще кажат как евентуалното изграждане на втори кабинков лифт и необходимостта от прилежащата инфраструктура трябва да бъде компенсирана в останалата част на Национален парк "Пирин", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как не ви е срам. Цялата държава съсипете. Имаме толкова красиви и големи планини , защо трябва да ги опропастим . И какво Банско бе хора.. Ходете на Боровец. "Красивото" , прехвалено Банско , та там е гмеж ... Помислете малко , преди да съсипете всичко...
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТониЛифтът в Банско струва над 20 лв. на човек(карта за 1 ден=58лв.), умножи го по хилядите, които го използват на ден през зимния сезон и помисли пак дали е на загуба.
199
2
 
3
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Давайте, разграбете и малкото ни хубаво останало. Замажете очите на хората, че ''екозащитници'' протестирали. Не! Гнусна медия- не! Ние не сме екозащитници. Ние сме отвратени граждани, на които им писна да ни раграбват. Аз карам ски, но кракът ми там няма да стъпи повече! А на банскалии, които напирали за лифт- да ви е честит новия Слънчев бряг!
198
0
 
3
 
! Отговори
Mad преди 6 години
До Анонимен 199А ти гражданино, като си толкова "интелигентен" и общуваш с "интелигентни хора", защо не знаеш, че България се пише с главна буква?
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България, трябва единствено на някой Батман да разчитаме - в буквален смисъл. Някои хора просто трябва да се ликвидират от някой супер герой
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говоря с един французин скиор (истински ) освен това интелектуалец,той идвал в България на Мальовица, разказвам му за банско,а той се смее с глас (типично за тях).Накрая ми каза- имате хубави планини,но защо искате огромни курорти, за големи курорти трябват големи планини...толко е просто
195
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе видевчадо селско,в Chamonix съм ходил 3 пъти,Les trois valees-2пъти,Les deux alpes -много пъти,La grave -3 пъти,Chamrousse -много пъти,ама такава селяния като в банско не съм видел никъде. Са ше поразцъкам доста в Япония, но съм сигурен че тук пък съвсем. Мога да ти кажа и кво и съм спускал на тея места.в банско съм ходил отпреди тоя ужас,когато имаше стил,тъжно е....заради такива като тебе, няма какво да кажа за българия в сегашно време, с интелигентни хора общувам
194
3
 
2
 
! Отговори
Михаил Атанасов преди 6 години
Адмирации! Време беше да се вземе това решение за Банско и да се сложи край на зеления рекет. Никой от зелените не се интересува от тоновете дървесина която бракониерите изнасят. Нека се погрижат за това, а не за проекти, в които всяка клонка която се махне ще бъде описана като по учебник и ще бъде компенсирана с нови засаждения по 3 пъти както изисква концесионния договор (за тези които са чели и са се интересували)
193
1
 
1
 
! Отговори
Видев преди 6 години
Пълно е с такива като теб - не са стъпвали в планината , но знаят , че "няма сняг", така и с Шамони - не би ходил, ама се " информирал" - ами вземи и ***, и след това пиши глупости!
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ски спортът у нас има нужда от лифт Академик!
191
4
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
мисля, че това е добра новина. ски туризмът у нас очевидно има нужда от този лифт. не знам защо го бавят толкова време
190
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, дори и да се изгражда, защо не се изчака влизането на новия закон за концесиите в сила, че тогава да се работи този проект ? И защо се облагодетелстват пак едни и същи хора, отдавна станали милиардери ? Защо държавата не мисли за хората освен през призмата да ги поставя в едно полумизерно съществуване ? Ами като е толкова важен тоя втори лифт защо не се изчака и анализа на ЕК ? Нещата са доста жалки явно !
189
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе знам "зелените човечета" какво ги гони, но нас с теб и целокупния български народ ще ни подгони европейската санкция за нарушаване статута на защитена територия. Едни (малцина) ще гушкат мангизи от лифта, а ни с теб и останалите незелени/червени/сини/жълти човечета ще плащаме! Ще плащаме и то яко!Но гладки мозъци това не го разбират!
188
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не природата, а завистта ги гони тия, зелени човечета.Май ги мързи за друго работа, освен директен държавен рекет.
187
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли пари ще гушнат Шкембе войводата и Валери от Цеко?За Бойко вече е ясни,че ще вземе най-големият пай.
186
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и банскалии-завалиите, като целия български народ, се..т им на главите а те се радват. Вместо да си гледат къщите за гости и как да запазят градчето и планината си устойчиво,те се радват на хотелите на мутрите и кича. Направих справка в най големият сайт за хотели и се оказа че легловата база в Chamonix е мааалко (много малко ) по голяма от тази в банско.За "скиорите",които само са чували ще поясня че мащабите на планините между двете места са несравними
185
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е някой да разбута тая история в ЕС. Има дружества,които получават пари за тая работа. какво правят? Само врява вдигат,защото е най евтино. За какво се харчат тези пари? Защо някой не се заеме сериозно по юридически път с тези неща и да раздуха както трябва нещата в ЕС?Питам! Не е само Банско,всичко хубаво като природа (друго хубаво нямаме) се ....Защо не се поставят тези въпроси там където трябва?
184
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това е държавата ,където ще е европрецедателството!Иска някой да строи с европейски и държавни пари в защитени зони и паркове ? Безцеремонно нарушава границите на концесията си за сметка на национално богатство -гори?Няма проблем! Променят се законите,стига да се разделят добре парите! Срам ме е че съм българин! И Паисий би се срамувал. Сигурен съм. Особено от Банско
183
3
 
7
 
! Отговори
Вие си го избрахте преди 6 години
Защо ревете бе че нали си го избрахте бат Бойко за трети път ? Не ви ли е гот ?
182
3
 
3
 
! Отговори
Kayo преди 6 години
До Местен Ти ако си местен ме ми думай кога капе снег на Банско я съм тука от га сам лапнал бозка за пръв пач. Кокиче в март вече не може да види човек - прецъфтели са ошче фов февруари.