Борисов разпореди: Ски влек и на Витоша! За децата през зимата!

Горанов трябва да намери пари за ремонта на "Заека" за "зайците"
97
Борисов разпореди: Ски влек и на Витоша! За децата през зимата!
Снимка: Булфото, архив

Ски влекът "Заека", който е на Витоша, не работи вече от осем години, защото вследствие на буря са изтръгнати финалните четири стълба, заедно с части от скалата, което не позволява възстановяването им на същото място.

Премиерът Бойко Борисов обаче се разпореди на последното за годината правителствено заседание финансовото министерство да отпусне пари за ремонта, за да има къде "децата да карат ски през ваканцията".

Министърът на спорта Красен Кралев има грижата лифтът да започне отново да работи.

Още по темата

От стенограмата на заседанието става ясно, че той обяснява нуждата да се направи цялостен технически анализ на състоянието на съоръжението, както и прединвестиционното проучване, на база на което да се актуализира Планът за управление на Природен парк "Витоша".

Според Борисов пък едва ли еколозите ще са против възстановяването на влекача "Заека", защото казусът съвсем не е като този с втората кабинка на Банско, която в крайна сметка ще стане факт, въпреки протестите на еколозите.

Той смята, ако няма държавно предприятие, което да  стопанисва "Заека", съоръжението може да мине под опеката на общината или пък на пресветното министерство и "така децата да се обучават по програми, да ходят да карат ски и да ползват тази природа на Витоша".

"Ето, сега по празниците, в София децата вместо да отидат да карат ски – нямаме съоръжения", критикува той.

А за втората кабинка на Банско Борисов обяснява: "Спорът има ли нужда, няма ли или какво мисли правителството или членове на правителството по темата – с днешното решение категорично казваме, че това правителство е за спешно и бързо изграждане на втори лифт. Планът за управление на Пирин, този план е започнат, трябва да се довърши, днес ние го довършваме. В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство".

След гневната реакция на вицето му Валери Симеонов заради протакането на вземането на решение за същото това съоръжение, военният министър Красимир Каракачанов пък коментира, че днес кабинетът е показал на обществото, че коалицията не само е единна, но и си изпълнява програмата.

Според Симеонов втората кабинка в зимния ни курорт е една изключително наболяла тема, свързана с очаквания не само на Пиринския край, но и на цялата общественост.

"До момента България изключително изостава с изграждането на съоръжения, свързани с планински туризъм. Все пак искам да припомня, че в този момент, когато отвън на жълтите павета има около 50-60 човека еколози, пътят за Гърция е блокиран от над 1500 човека от Банско. Всъщност тези митинги са само една малка част от тези три - четири хиляди човека – най-големият митинг, който е от чакащи да се качат и да се възползват от възможността да се спуснат по нашите чудесни писти в ски зона Банско. Така че, ако протестите са епизодични и са свързани със заседание на Министерския съвет, чакащите, основно чужденци, които трупат негативи за нашата родина, са в пъти повече", мотивира се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
6
 
! Отговори
бай Спиро преди 6 години
Всички протести спъващи развитиета на България са инсперирани и спонсорирани от Кремъл !
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19При такова крадене и източване как да не псувам бе да не би го псувам от хубаво ?
18
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма мъка другари ви е налегнала. Само като четеш псувните и ругатните към Борисов ти става ясно , че болката е голяма. Борисов става все по популярен и обичан Държавник от народа . Следващите избори за ГЕРБ , ще гласуват 60 % , а за БСП- 10 % .
17
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ски туризъм до няколко години няма да има условия у нас, те искат да строят още писти и лифтове, 20 С на Коледа и 15 С на Нова Година - алооу тикви какъв сняг сънувате, не виждате ли че положението отива към тропически климат у нас?!? бетонираха слънчака, сега банско е наред, давай, юруш на бетоня. важното е нашите фирми да строят и да крадат, нали?!?
16
14
 
8
 
! Отговори
писна ми преди 6 години
Писна ми от разни "еколози" дето забавят всякакви проекти. Да не говорим откъде се финансират и изобщо легитимни ли са за да ги слуша някой.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Аз познавам трима гербаджия ама и на тях им е писнало да ги използват около избори. Кои сте два милиона бе ?
14
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
суджука настъпи мотиката от грешната страна, очевидно незаконосъобразно решение, но най-вече неморално - защото пълни гушата на олигарха цеко, който с офшорки краде нагло и безочливо от народа
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква зима при 5 градуса януари, бе Тиква проста?
12
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Хайде другарю червен суджук чакаме да ги видиме тези протести. Например днес имаше протест пред МС от 20 души грантаджии и предатели на България . С тези ли ще плашиш два милиона избиратели на ГЕРБ и ПФ . Скрий се бе червен ............
11
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 2 6Не само , че го пребоядиса но и го ремонтира . Всички мостове по старите части на магистралите от 40 години не бяха ремонтирани , в София също нищо не беше пипнато . За няколко години благодарение на Борисов и Фандъкова от ГЕРБ , София стана модерен Европейски град с Метро и булеварди каквито бай Тошо не беше сънувал .
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с такива решения в последната минута и точно между празниците, суджук ефендито върви към национални протести
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горе на Витоша на Конярника всичко е унищожено ама там няма далавери с дървен материал и разни продажници нямат имоти там.
8
7
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Кой плаща на тези екоентусиасти.Къв *** искат.Лифтовете са най природосъобразния транспорт.Защо реват.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Другарю милиционер,вече сме 21 век ,не е нужно да се навеждаш толкоз на прекия ръководител!Зеленчук- държавник???Или кинтите са в брой,а?
6
6
 
29
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Това,което бай Тошо построи,твоят "умен и способен държавник" не може само да пребоядиса.
5
0
 
30
 
! Отговори
tomba преди 6 години
Няма такава буря която да изтръгне тези стълбове. Това бе направено умишлено от Витоша ски
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я виж за Витоша как бързо разпореди,а за Банско шикалкави вече няколко години и уж еколозите му пречели да вземе решение.Не с таким пинизъм.
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука разпореди, България да не е на баща му
2
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най после България има умен и способен Държавник. За няколко години построи поче магистрали , заводи , училища , денски градини , спортни зали и много други неща които бай Тошо строи 30 години , но все губещи и технологично изостанали .
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било.После ти плащай глобите от джоба си много е лесно да харчиш чужди пари и да се биеш в гърдите, че ти си ги дал то вашата наглост няма граници бе.