Top of the top 2017: Плевнелиев и Тодор Живков – в една класация

Ето кои са най-четените новини в Dnes.bg през отиващата си година
31 дек 2017 09:50,
91
Top of the top 2017: Плевнелиев и Тодор Живков – в една класация
Колаж: Dnes.bg

Росен Плевнелиев и Тодор Живков – част от една класация! И тя не е за комунизъм и антикомунизъм или за тоталитаризъм и преход, а тази, която читателите са подредили – на най-четените новини. Онези, които са събрали стотици хиляди прочитания в Dnes.bg, стотици споделения и също толкова коментари.

В нея Росен Плевнелиев влезе мълниеносно през ноември и отсрами днешните политици като единственият, провокирал толкова читателски интерес. Влезе с гръм и трясък и далеч не сам. И далеч не с кой и да е, а с вече най-известната синоптичка в държавата.

"Деси Банова след новината за Плевнелиев – трябва ми глътка въздух" почти оглави класацията и доказа, че славата наистина има две страни. А и може да те споходи дори след като слезеш от сцената, неочаквано.

Очаквано или не сред най-четените новини се нареди и... Тодор Живков. "Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а" разкрива неизвестни досега подробности за последните часове на бившия Първи начело на държавата.

На историческо заседание на 9 ноември 1989 година Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП. Но дали сам е стигнал до това? Според появилата се наскоро информация – не, защото всичко е било продиктувано от... Съветския съюз, разбира се.

Класацията на най-четените новини през годината не съвпада с годината от отчетите на политиците, не е и традиционното обобщение в медиите.

В нея не са нито новините за новия парламент, нито тези за встъпването в длъжност на новия президент. Не са и предсрочните парламентарни избори.

Почти го няма и тероризмът, който все по-често окървавява улиците на света. Липсват и разбунтуваната Каталония. И височайшите визити у нас, нашите по света.

Не!

Най-четената новина за 2017-та е друга. И тя е: "Почина Алекс, пребит зверски за една цигара".

Нали го помните от снимките в новините – 18-годишното усмихнато момче от Бяла. Той издъхна през юли след едноседмична битка за живота. Алекс бе пребит пред дискотека през лятото, защото отказа да даде цигара.

Да, не е много празнично и в духа на приповдигнатите отчети за успехи, както няма да е празнично тия дни и в дома на една майка.

Убийците на Алекс не са терористи, не са джихадисти, те са роми и дай Боже да си получат заслуженото.

Но можеха и да не са роми. Както не е ром Стефан, който уби Виола. Трагедията на красивата студентка потресе хиляди през юни и също е сред новините, четени и коментирани най-много през 2017-та.

Извън ужаса, в "50 минути ужас: Виола крещи, Стефан коли – съседи мълчат!" стана безпощадно ясно и какво е обществото, което сме изградили. От това как институциите не реагират на сигналите за насилие, което понякога завършва със смърт, до историята за доброто семейство, отгледало син убиец.

И други крими новини с други крими герои събраха много внимание. Една от тях е отвличането на Адриан и пускането му десетина дни по-късно.

Когато съобщихме "Откриха отвлечения Адриан Златков на 20 км преди Панчарево" вероятно много хора са очаквали подробности за развръзката на първото след серията "Нагли" отвличания. Тя обаче така и не дойде.

Вярно, бащата на Адриан, Тони Златков, призна, че синът му е освободен след откуп, но нито стана ясно каква сума е платил, нито защо е бил отвлечен младият мъж. Не се случи и задържането на похитителите, макар от МВР да обещават периодично, че това ще стане.

Дали МВР е така безпомощно и срещу джигитите на пътя? Отговор на този въпрос изглежда търсят много хора, защото кратката информация от януари "За часове: КАТ направи 11 шофьори пешеходци", се е наредила сред най-четените новини за 2017-та. Над 2000 души са споделили новите мерки на униформените срещу нередовните шофьори – да свалят номерата на колата още на пътя.

Дадоха ли ефект санкциите? Отговорът ще търсим в статистиката, но е очевидно, че и след тях тежките катастрофи с жертви продължават да пълнят новините.

И друг отговор търсиха шофьорите в информациите през тази година – как да се пазят от автоджамбазите. "Автокрадците с нов подход: Не задигат колата, крадат дистроници" разкри как само за 60 секунди може да останете без някоя от частите на автомобила си без дори да подозирате. "Колата ти е "трошка" - прекратяват й регистрацията" пък разясни, че без табели ще остават не само автомобилите с шофьори – нарушители, но ако и състоянието на колите е извън европейските норми.

Шофьорските неволи изглежда са едни от големите драми на българина, които така и не намират място сред традиционните проблеми в проучванията на социолозите. Доказва го и друга новина, влязла в списъка на най-четените през 2017 година - "Синя" и "Зелена" зона – с ново работно време, с нови паркоместа.

Информацията, че паркирането в столицата става платено и през уикенда и че се разширява от центъра към кварталите се посрещна с недоволство от едни, с удовлетворение от други, а най-често споменавана и за това бе кметицата Йорданка Фандъкова.

Годината беше трудна за нея, а искането на оставката й - сред най-постоянните. Обикновено мълчалива, тя все пак отвърна на критиките. Ноемврийският й отговор във "Фандъкова за оставката: Аз съм долу, много долу. И в метрото..." също влезе в класацията.

Наред с криминалните новини и шофьорските драми, сред най-четените материали се нареди и информацията за един от "героите" на прехода. "Едно писмо разкри: Васил Илиев убит, защото искал да прави банка!" разказва, че шефът на ВИС е искал да става банкер и че именно заради това е бил убит. Разкритието направи бившият олимпиец, а после и депутат от СДС Христо Марков.

"В България се надува имотен балон",  "Джошуа и Кличко – боксов мач за милиони в зелено", "Годжи с усмивка и в... инвалидната количка", "Слави влиза в политиката" също се наредиха сред най-четените сред годината.

Е, не липсва и малко политика. Но първоаприлска, честитихме ви с нея празника, който съвпадаше и с преговорите за съставяне на ново правителство. "Решено е! Кристалина Георгиева оглавява надпартиен кабинет".

Но не по първоаприлски, а съвсем новогодишно си пожелаваме повече хубави новини през следващата година и все така верни читатели! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то друга има ли? Ти си знаеш коя, оная дето я спонсорират твоите хора. ГОЛЕМИТЕ умници дето винаги оплескаха нещата и държат тиквата на власт.
45
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои са пък тези дето сложиха Плевнята до Т. Живков? Какво общо има един по.мак със човека който изгради България от нулата след втората световна война? Плевнята може да се сравнавя само с някой който не представлява никакъв интерес за народа. В колкото сайтове сте го изтъпанчвали в толкова е бил оплют и охулван! Един коментар не съм видял да е положителен. Така че Плевнята е най безличният и безпрецедентен псевдо президент назначен от една банкянска тиква!
44
2
 
6
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До АнонименЗа коя десница говориш, за тази в която имаше и има най-много бивши партийни членове!!!!???Агент Дани Роуз!ЦРУ!!!
43
4
 
37
 
! Отговори
Невен преди 6 години
Не е коректно драги журналисти да слагата Тодор Живков барабар с Роден Плевнелиев. Не може първият който за 30 години да строи заводи,болници,учикища и пътища да го слагате до втория,който за 30г.барабар с още няколко *** да фалира птредприятия,заводи,да затваря болници и закрива училища! Мисля,че Живков заслужава паметник,а плевнелиев да бъде анатемосан!Единственното което последния направи е да се облагодетелства лично! Бог да го накаже!
42
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевнелиев щял да става обединител на десницата!!!! Мили Боже! По скоро Еднокнижника ще спре да краде.
41
3
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Добрият живот премина.
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не извъртай Василев, не извъртай, паталологичната русофобия и демонстративния хомосексуализъм отвращават българите и е време да го разберете с приятелчетата си от Старата Градска Десница (ама, че претенциозно), иначе 1% и толкова. Всякакви съюзи с партии на зелени екстремисти и хомосексуалисти ще намалят и този процент. Анадънму?
39
2
 
17
 
! Отговори
НЕ НА МОДЕЛИТЕ преди 6 години
МЕДИИТЕ ОТНОВО СЕ ОПИТВАТ ДА ВКАРВАТ В УМА НА ЧИТАТЕЛЯ, ДУАЛИСТИЧНАТА СИСТЕМА КОМУНИСТИ И АНТИКОМУНИСТИ, ЗА ДА ПРОКАРВАТ ВСЯКАКВИ РАЗДЕЛИТЕЛНИ ЛИНИИ ЕСТЕСТВЕНО ДОБРЕ ПОДПЛАТЕНИ ФИНАНСОВО ОТ МЕДИЙНАТА ГРУПА , ТАКА ЧЕ ОПИЧАЙТЕ СИ ЪКЪЛА МИЛИ БЪЛГАРИ И НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВИ РАЗДЕЛЯТ С ПОДОБНИ АНТАГОНИСТИЧНИ МОДЕЛИ !!!
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само *** могат да измислят такава класация
37
23
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Пак изкараха мумията на правешкия овчар от нафталина! Навръх нова година - се грижат младите - нямали "щастието" да живеят в концлагерния му рай да не забравят миторогизираната от червеновратите текезесари фигура на един селски *** останал на власт повече от 30 години, в най-добрите традиции на африканските пожизнени диктатори! Анатема! И дано се пържи в ада!
36
21
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
При Тошо не беше лошо, но сега при евроатлантизма благоденствието на народа достигна небивали висоти и премина всички граници особено при управлението на ГЕРБ. Сигурността и спокойствието, което ни дари демокрацията се допълва от високите и стабилни доходи-например финансовите кредитни институции от които всеки може да тегли пари според нуждите си и да ги харчи както намери за добре.
35
10
 
2
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Стига с тези глупости, кой бил гей и кой бил еди какъв си!!!Само знам от специалисти, че когато има някаква ненужна агресия и нескрита омраза към други хора, това е скрит подсъзнателен инстинкт за самосъхранение и скриване на такива черти от нашия характер, които виждаме в другите!Хората вече се приемат по моралните и професионалните качества навсякъде по света!Комунизма защо отхвърли начина на живот и демографския бум преди 9 септември, когато в едно семейство е имало най-малко 4 деца!ЦРУ!!
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В нея Росен Плевнелиев влезе мълниеносно през ноември и отсрами днешните политици като единственият, провокирал толкова читателски интерес."Повярвайте ми, ако българските политици прочетат читателските мнения, които плевнелиев провокира, изобщо не биха искали да са на негово място ахахахВижте например читателските мнения в съседната статия, където наш роско прави равносметка на годината.
33
1
 
29
 
! Отговори
Каталунец преди 6 години
Къде го слагате този до бай Тодор. Плевнелиев е дребосък, който бързо забравяме.
32
10
 
1
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До АнонименЗащо мислиш, че сексуалните и физиологични потребности на хората в САЩ са по различни от тези в Русия, или в България!Не съм нито хомо, нито трансексуален, но не мога аз да съдя такива хора , които имат някаква по различна потребност и се чувастват така щастливи!Нима в дреността в Римската Империя и в Елада не е имало хомосексуалисти и извращения с малолетни момчета!А тази опорна точка, който е русофоб задължително е хомо вече не работи!При обратните има много кадърни хора!ЦРУ!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ама тъпо заглавие! Тъпо и смешно топ от кое? :))) карай :(((
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам сега при демокрацията масово за наода с строят еднофамилни къщи на достъпни цени, тухла, ново строитеслтво, всеки българин вече с еднофамилна къща, демокрация, евроатлатнизъм, като на запад, добре живеем при евроатлатнизма и демокрацията.
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо 2.5 милиона българи, една трета от населението не се радва на демокрацията и не остана в проспериаща евроатлантическа България без Тодор Живков, ами отидоха да мият улиците и да проституират на Запад?
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев, дано САЩ сформират един Чуждестранен легион за транссексуални русофоби та ти и Плевнелиев да намерите място за талантите си, заедно с Митоди, Ал.Йо. Минджев и стария комунист бай Спас.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 25За хамалската работа се иска акъл, иначе здравето ти си отива бързо.