Автокрадците с нов подход: Не задигат колата, крадат дистроници

По-често започват да се крадат само отделни части, а не цели автомобили
12 сеп 2017 08:53,
37

Нов вид мода е плъзнала сред автоджамбазите - крадците вече се целят не в цели автомобили, а в отделни части като фарове и халогени. А все по-честа мишена са дистрониците.

Крадците работят на групи. Едните гледат дали сте се отдалечили достатъчно от автомобила си и няма да се върнете скоро, докато другата група се заема със същинската част. Цялата "операция" трае не повече от 60 секунди.

"Тези части са толкова желани поради една причина - защото са много скъпи. Дистрониците - това са сензори, които се поставят предимно на скъпия клас возила", разясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR
автомобилният състезател Румен Дунев.

Освен че дистрониците се свалят лесно, лесно се и продават. Цената за комплект варира между 7 и 9 хиляди лева, а за да си купи собственикът на откраднатите части нови, е необходимо допълнително програмиране, което също предполага разход.

"Ако дистрониците са свалени културно - без части и детайли и не липсват парчета от решетката - застрахователите обикновено отказват такива щети по откраднати елементи, тъй като презумпцията им е, че собственикът на автомобила може да ги демонтира, да отиде застрахователят да ги плати, а той да ги върне", посочи Дунев.

За да няма съмнение при евентуална кражба, специалистите са измислили специален механизъм - клетка, прецизно изрязана с лазер, която да даде точна индикация при злонамерена кражба и да гарантира истинността на случилото се.

"Ако решетката се хване да се изкърти, то неминуемо ще останат счупени части, а дистроникът е защитен от високолегирана неръждаема стомана и демонтажът ѝ, дори и насилственото ѝ разчупване, биха забавили значително крадците и цялата операция ще е свързана с много шум, което неминуемо ще привлече внимание", добави Дунев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"застрахователите обикновено отказват такива щети по откраднати елементи, тъй като презумпцията им е, че собственикът на автомобила може да ги демонтира, да отиде застрахователят да ги плати, а той да ги върне" . --- в "краварска" както я наричате селеднджърите тука Америка за такава презумпция на засрахователя ще му спукат rъзa в съда, така че подобни "презумпции" не се правят. Но качват здраво застраховката защото колата чвно не е добре охранявана и споделят тази информация с другите застр
33
5
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
В България има само един случай на откраднат дистроник в с.Три кладенци Врачанско и вече станало епидемия.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До П.ПетровИ с моя Пижо е същото
31
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купете си Шкода, тях изобщо не ги крадат (освен за отвличане на синове на мутри за откуп).
30
1
 
18
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Нисанчето дори не го заключвам и пак не го крадът...А, инак колата (двигателят) е "пушка"!псМнозина от нас сигурно са си задавали въпроса - Откъде,- при тази мизерия и нищета в Бг - толкова много нови "С" клас коли?????
29
1
 
8
 
! Отговори
Бай Гого преди 6 години
Карам си Дачийката и не ми пука за автоджамбазите ! Досега няма открадната в България тука карат само престиж марки :-)
28
2
 
24
 
! Отговори
чвор преди 6 години
За дРистроник не знам но на мен се опитаха да ми свият сезора за приблищаващи ***. казва се цигтроноскоп. Е не са успели. Тъщата ги изпонахапала та ги хванаха с бяс в поликлиниката.
27
16
 
3
 
! Отговори
HIT VIC преди 6 години
Sabugda se deputat ot gerb i gleda na partiinata kola i nqma distronika obagda se na shefa - Shefe trqbva da vzema malko pari ot partiinata kasa, 4e distronnika e izpadnal nqkade po patq,. Shfa mu otgovarq - Q hodi se naspi i pak mi se obadi. Na drugiq den se obagda na Shefa - Shefe ot KAT iskat da me globqt shtoto sam karal s 10 destronnika. Sefa mu otgovarq - Vie znaete li kakvo iskate?
26
8
 
32
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Германците се побъркаха да слагат "екстри" и "екстри" само и само колата им да е с повече ненужни неща за да се продава по-скъпо.Изобщо в БГ всичко над най-простоватата Дачия е ненужно удоволствие.Слаби сервизи,автоджамбази,кофти пътища.Да не говоря за консумативите ,горивата и други ментета.Ами плащаите си за коли със сложна електроника и механика.
25
5
 
105
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 6 години
Слизам аз от жигулата - дистроникът го нямаааа... Ама то май и преди си го нямаше.
24
2
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди две три седмици, в слънчев бряг хванаха един общински съветник да краде подобно нещо. Лъга, маза, бил ударил чуждата кола, като връщал назад, модула бил паднал от решетката,той го прибрал и после щял да го върне на собственика. Потулиха случая набързо. Нещо като оня крадла, с кремчетата на летището във Варшава.
23
17
 
17
 
! Отговори
Неук с мнение преди 6 години
Аз пък съм за . В смисъл днао ги крадат много често, че най-накрая да ги махнат. Аман от фалшиви сигнали на радар детектора. Всеки втори с радар за дистанция или нещо подобно. Да не говорим за онези, на които и парктроникът им е включен нон стоп, а са го монтирали автърмаркет и попиляват и скенера за полицейски честоти и антирадара, че и други електроники в колата. Махайте ги и създайте нещо универсално, което да не пречи на останалите.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100% реклама ...колко е патил този
21
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чиста проба реклама.Да се чуди човек какво е това животно и като го потърси в интернет се оказва, че само Ауди имат такова. На другите марки се казва по друг начин.За да не търсите излишно - радарен сензор, използван при круизконтрол.
20
1
 
22
 
! Отговори
dsds преди 6 години
Дистроник е адаптивен темпомат.Това, което свалят, е радара на предната броня.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kъв е тоя сензор 7-8 хиляди лева? Даже в olx има за по 500-600лв дистроници, в ebay - за по 200 долара.
18
4
 
24
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Крайно неграмотно. Къф тоя дистроник, яде ли са, ко са прай?
17
4
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: П.Петров (номер 12)И аз моето Пижо мога да го оставя отключено, не че го оставям но и алармата е толкова скапана че сама отваря колата и я затваря кога си иска и никой не проявява интерес към него.А и аз имам лостче за круиз контрол което всъщност не работи, разбира се. И за какво ми е? Само да му бера ядове ако ми се развали!
16
3
 
37
 
! Отговори
:( преди 6 години
..а родната полиция ни пази ли, пази...
15
4
 
49
 
! Отговори
Така е преди 6 години
А при соца по морето най много се крадяха чистачките. Почти нямаше чежденец , който да си тръгне с чистачки.На мен ми окрадоха от трабанта всички лайсни ,чистачки и капачките на джантите. И някога нямало кражби...