Пенсионираният Божидар Димитров прави политическа формация

"Българско прагматично движение" ще обединява научния елит
165
Пенсионираният Божидар Димитров прави политическа формация
Снимка: Булфото, арихв

Историкът проф. Божидар Димитров, който наскоро се пенсионира и освободи шефството място в НИМ даде заявка, че ще прави политическа формация, която да обедини научния елит на страната.

Проф. Димитров не е новак в политиката. Той беше министър, отговарящ за българите в чужбина в първия кабинет на Бойко Борисов, но подаде оставка, след като наяве излезе досието му на сътрудник на бившата ДС. 

Още по темата

Сега обаче явно е решил, че ще се впусне отново в попрището си на политик и дори е готов да тръгне на избори.

"Трябва да има оздравяване на обществения живот и именно затова взех решение, по примера на цар Борис III и деветнадесетомайците, да направим едно политическо движение, условно наречено Българско прагматично движение, което да предлага и решения, и изпълнители", обяви той пред Агенция "Фокус".

"Изпълнителите ще бъдат в същата категория, които са били в периода 1935-1943 г. – учени от БАН и висшите учебни заведения. Тези "професорски" правителства, които царят е правил, са не само от хора, които разбират от своята материя, но и са се показали като добри мениджъри. Потенциалът на тези хора все още не е използван през 30-те години на Преход. Само една шепа хора измежду депутатите и министрите са с научни звания. Тези хора, които бяха игнорирани от политиката, могат да свършват същата работа, каквато бе свършена в онзи златен за България период – 1935-1943г. Независимо от войната, никога България не е бележела такъв ръст и такова подобрение на параметрите във всяка една област на живота", аргументира се проф. Димитров.

"Как смятаме да реализираме нещата? Като политическо движение първо ще видим дали ще ни повярва българският избирател, дали ще повярва на своя научен елит. Ако повярва, ще направим така, както се прави при демокрацията – ще участваме на избори", разясни още той.

Проф. Димитров отсече, че неговата формация няма да преследва партийци за минали престъпления, защото това би било излишно.

"Ние ще бъдем политическо движение, което ще гледа напред, а не назад. Няма да търсим кой какво приватизирал и т. н. Халал да ѝ е "Техноимпекс" на Корнелия Нинова", заяви историкът.

Неговата формация нямало да е нито лява, нито дясна, а ще предлага и реализира решения, които водят до две неща с главно "В" – Възход и Величие на България.

"Това е нашата цел. Затова няма да се интересуваме дали едно решение е ляво или дясно", поясни проф. Димитров. 

А иначе той даде добра оценка на свършеното от политиците през миналата година.

"Във външната политика България отбеляза много успехи и аз искам да изведа на преден план най-големия. Този, за който съм бленувал десетилетия наред – началото на разгрома на онази измислена и антибългарска идеология, наречена македонизъм",коментира той.

Според него с подписването на договора с Македония, който предстои да бъде ратифициран, македонизмът ще приключи след няколко години и на Балканите ще се появи втора българска държава.

"1,5 млн. души ще се върнат към българската си същност. Има много нации, които имат две държави и България ще се нареди в техния списък", посочи проф. Димитров.

Той смята, че през вече 2017 г. не е имало събитие, което да "разтресе държавата", а само скандали, които дори и това не са от гледна точка на съдържанието им.

"Не може да бъдат скандал препирните дали втора или трета е братовчедката на Делян Добрев в Хасковската община. Това не е сериозно и в сериозни държавни такива неща не се дебатират, но то отне много време. Дали този е такъв, а онзи – онакъв, пълни глупости. Мисля, че нарочно се измислят подобни неща, за да има с какво да бъде занимавана публиката", смята историкът.

Според него годината е била много добра за България и българския народ.

"Ръстът на националния брутен вътрешен продукт от 4% не е малък, независимо от сравнително ниската база, от която започва да расте. По-важното е на какво се дължи. В миналото имаше дори с 2% по-голям ръст, в годините на управлението на Станишев, но той беше за сметка на спекулативното строителство на хотели и молове. Днес ръстът, въпреки относителния спад на чуждестранните инвестиции, се дължи на строителството на фабрики и заводи. В повечето случи те произвеждат високо технологична IT-продукция, автомобилни части и т.н. Ръстът на националния доход, в брутни измерения, достигна 100 млрд. лева, от които 49 млрд. е износът, а от него 23 млрд. се дължат именно на тази високо технологична продукция", мотивира се проф. Димитров.

Той смята обаче, че въпреки сравнително добрите икономически показатели, пред развитието на страната ни има редица пречки.

"Пречат ни много неща. Пречи ни формата на държавно управление и законите, които имаме. Никой не може да ме убеди, че имаме добра форма на управление и съответните закони, щом циганката Анка е направила фирма със 100 лева капитал, а може да обжалва и спре обществени поръчки от 28 млн. лева. Не мога да повярвам, че трима вечно пияни "еколози" могат 16 години да спират строителството на втори лифт на Банско и т.н. Купища лицензионни режими пречат, чудовищната бюрокрация, корупцията", коментира още проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
АБПГТ преди 6 години
Одма да го назначат на работа че тувиж спретнал некое Антигербистко възстаниеПенсионираниЪ Бужо е АБОГТ = Активен Борец Против Гербизма и Тиквизма
134
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
ДАЛИ ТРЯБВА ДА КАЗВАМЕ : " БОЖЕ...БОЖЕ " ИЛИ ...."БОЖО...БОЖО" !?!?!?
133
2
 
1
 
! Отговори
Човек преди 6 години
Браво!
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя съвсем изтрещя.
131
2
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Божо е 131 Записването става при Борисов.
130
2
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Ми така е...Само с една пенсия от 1 000лв. живее ли се ?
129
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Губи време
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гола вода
127
2
 
5
 
! Отговори
Партя ВолкигДед преди 6 години
как е тръгнало тоя компир ще регистрира партия ВолкингДед, Лигите, пърхута , ушната кал и другите течове са оригинални и биологично тиквоSвински
126
2
 
9
 
! Отговори
Аа преди 6 години
Гледай си внуците и не се занимавай с глупости
125
0
 
6
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
По-добре да ходи в университетите да изнася лекции.
124
7
 
8
 
! Отговори
Самба преди 6 години
Браво на професора. Той от политика много не разбира, но е мъжкар и не си мълчи. От такава партия нищо няма да се получи, но поне ще му послушаме шоуто. Давай Божо!
123
4
 
7
 
! Отговори
Академик по 4-белот преди 6 години
До До Академик по 4.... 114Ивчоуууу, бита карта си. Никога повече няма да продадете България на кръмълския гном!
122
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 118Ще ти кажа за колко точно пари са свършили работа в БАН.Още преди няколко години беше установено, че колкото и да парадират, че продават някои патенти и допринасят за усъвършенстване на материалното производство,ако всичките им приноси се изчислят в пари се оказва, че тази сума се равнявана 1/5 част от парите, които бюджетът дава за издръжка на БАН.Или, казано с други думи, влагаш в БАН 5 лева и те изработват нещо за 1 лев!
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Tomas Абе неграмотнико тези " чесни" българи ЧЕСЪН ли с яли....-:)
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро имах честта да видя наживо т.нар професор Димитров ( той всъщност не е такъв но се е самопровъзгласил ). Ами да ви кажа този човек е болен ,едва диша и говори.Вместо да си чеше егото с някаква измислена партия, по- добре е да се лекува, че май друг ще я ръководи.То и иначе такава партия би била просто един вид патерица на ББ, като се има пред вид преклонението на БД пред банкянския господ
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте му руско гражданство ,не го мъчета ДС агента
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурд.
117
3
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ако неговата партия е измислена като историята му-далече нема да стигне...Ама нека опита,к'во пък!То *** и Пульо партии направиха,що не и той,не е по-лош.
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не може някой да се върже на това, просто не е истина, ДС много се разводни и вече стават смешни, няма научен елит в БГ, няма никакъв елит избит е 44 г..