Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!

Истанбулската конвенция не отваряла вратата на третия пол
199
Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!
Снимка: Reuters, архив

Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до задължение за въвеждане на еднополови бракове в България и промяна на Конституцията. В това увери външният министър Екатерина Захариева пред журналисти в Министерския съвет.

Още по темата

"Няма как България да не ратифицира тази Конвенция предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата на правата от домашно насилие и равенството на половете", посочи още Захариева.

С решение от днес Министерският съвет предлага Конвенцията за ратификация от Народното събрание.

Захариева призна, че на заседанието на правителството е имало дебат по темата. По думите й тя и правосъдният министър Цецка Цачева се постарали да изчистят неясните моменти пред колегите си в кабинета от Обединени патриоти, които вече обявиха, че се опасяват от признаване на "трети пол" и узаконяване на гей бракове у нас.
По думите й, ако трябва конвенцията ще бъде придружена с обяснителна декларация, в която ясно да се казва, че ратификацията й не води до промяна в Конституцията.

Захариева посочи, че въпреки усилията, които България и светът полагат, има чести случаи на домашно насилие, които водят и до фатален край. Истанбулската конвенция цели от най-ранна детска вързаст да възпитава в толерантност и и зачитане на равенството на половете, което е основен принцип на нашата Конституция, изтъкна министърът.

По думите й в тази връзка всяка държава трябва да предприеме мерки при случаи на домашно насилие като извеждане от семейството, оказване на помощ, обезщетения и др.

Захариева няколко пъти посочи, че Конвенцията извежда от стереотипи като този, че една жена може да бъде подлагана на насилие "само защото се е родила жена".

По думите й възприятията на голяма част от обществото са, че жената трябва да бъде вкъщи и може да бъде
малтретирана по всякакъв начин.

Според Захариева по отношение на мъжете Конвенцията пък извежда от стереотипа, че мъжът е длъжен да осигурява препитаниието на семейството.

По думите й документът е ратифициран от 17 държави от ЕС, но всички са го подписали, като припомни, че България е направила това преди около година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
6
 
7
 
! Отговори
Пълни глупости са преди 6 години
Това че става дума за гей бракове и трети полКонвенцията третира правата на женитеЧетете за да не ставате жертва на фейк нюз!
154
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сами си направете извода какво вълнува властта -не образованието ,здравеопазването или нац.сигурност -вълнуват ги гейовете ,лесбийките ,порно-каналите.Тежко на България .Нашите царе/изключвам Кобургите защото те не са наши/ сигурно се обръщат в гроба .Обърща се и Левски и Ботев и другите Възрожденци които даваха имане и живота си за България .Жалко ние сме една умряла нация
153
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега чакаме промени в Конституцията, приемане на Конвенцията(щото ГЕРБ имат мнозинство) и обявяване на Втори Февруари за Национален празник. Ѝ Бацето ще бъде обявен за отличник на ЕС, и обединител на Западните Балкани.
152
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам голям жезъл, яки топки, дрезгав глас, силно окосмяване др., но ако кажа, че съм третополов, вече ще ме пускат в женската баня.
151
0
 
17
 
! Отговори
море преди 6 години
Триенето на коментари няма да създаде трети пол. Такова нещо няма. Дори американците се осъзнаха.
150
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще брака какво значение има ако Гошко и Тошко се обичат ,това важи и за връзката мъж-жена. Просто се обичайте и правете мноого с.кс ,а брака го оставете на закрепостените будалли
149
15
 
9
 
! Отговори
Таз конвенция преди 6 години
Третира правата на жените Няма и ред за трети пол или обратниАко бяхте шарани и на бастуна ми щяхте да кълвете ;)
148
19
 
8
 
! Отговори
Абе пак фейкове преди 6 години
Прочетете конвенцията и ще видите че не става дума за трети пол, бре дебиличета :)Или и да четете не можете?!
147
6
 
14
 
! Отговори
Брекзит преди 6 години
Ако един мъж се мисли за Наполоеон, Сталин, Цезар-лекуват го! Ако се мисли за жена-защитават му правата?! Омръзна ми всякакви извратеняци постоянно да ни налагат неморалните си "права"! Крайно време е гейове, третополови и темподобни извратени типове или да ги трепят с камъни или да ги лекуват в Карлуково! Вън България от гейския евросъюз!
146
0
 
6
 
! Отговори
988998989 преди 6 години
това е последният шанс на ОП да влязат и в следващия парламент , всички останали идеи си ги продадоха , остана им само това - да не се допуска легитимирането на " третия пол" / всъшност са над 30 /Ако се приеме истанбулската конвенция , как ще стоят в правителството , а самите те ако гласуват "за" - да се приибират на село и да си харчат паричките , как ще обеснят на феновете си - че вече няма нищо лошо гейовете да се женят и т,н ГЕРБ са ясни - те са "за "
145
6
 
12
 
! Отговори
тцтцтцтцтц преди 6 години
До психологПък аз съм космонавт Не можеш да правиш паралел между военните паради и парадите на гейовете Има си норми ,з а да функционира обществото , а това гейове да се женят , да осиновяват деца - не трябва да се допуска По тази логика - защо не се позволи и на педофилите да имат семейства ????
144
3
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
Джим Кери: "През 2018 г. ще има силен натиск за легализиране на сатанизма" Няма представа колко е прав! Агресивната мафия от лгбт одрепки е прекрасен пример за казаното от Кери!
143
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Аз предлагам да я ратифицираме веднага след Суадитска Арабия. Още на другия ден!
142
1
 
22
 
! Отговори
ха преди 6 години
По Конституция (незнайно защо) международните договори подписани от България имат по-голяма тежест от националното и местното законодателство. С две думи, един международен договор, който е ратифициран стои над всички останали закони в страната. Ако си противоречат трябва да се приведе местното законодателство в синхрон с договора. Така че Захариева и Цацка да не се правят на луди, а да обяснят какво налага тая конвенция толкова спешно. Повярвайте ми и сега имаме закони против домашното насилие
141
2
 
3
 
! Отговори
jj преди 6 години
Кое е това общество, по-голямата часто от което смята, че "жената трябва да бъде вкъщи и може да бъде малтретирана по всякакъв начин"?! Защо се приписва на българина такава глупост? Иначе добре, че имаме Цецка да размишлява над тежките въпроси за гей браковете и броя на половете. Заради псевдосвободата ни, определена от всякакви фоби, адекватните като 148 никога няма да се набутат да си дадат експертното мнение публично, ако наистина си изкарват хляба като психолози на територията на България.
140
7
 
5
 
! Отговори
психолог преди 6 години
До 150Поради що се срамиш да си признаеш *** си въжделения. Признай си и ще ти олекне. Все пак да си гей не е по зле от това да си нарковам или алкохолик, например. Заяви се, че бленуваш пениси и ще ти олекне.
139
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До психологНе си психолог, чист пидиразин!
138
0
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Истанбулската педалллска конвенция да си я прилагат в Истанбул. Там опитите продължават от векове!
137
19
 
14
 
! Отговори
психолог преди 6 години
Хомофобите са тайни хомосексуалисти изпитващи дива завист и ярост към явните си братя по наклонности, които имат честноста да се заявят пред обществото. Хетеросексуалния човек въобще не го интересуват и вълнуват хомосексуалистите, защото той с тях работа си няма. Ама правили паради, женили се, все едно. Нормалния човек по се притеснява от военните паради, където демонстриран устройства за убиване и милитаристична вулгарност.
136
5
 
23
 
! Отговори
1 преди 6 години
Усилието да се унищожи хиристиянското семейство и минало на Европа е неистово !Желанието да се наложи насилствено равенство, марксизъм, социализъм и ислям надминават всички граници. Брутално е !