Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!

Истанбулската конвенция не отваряла вратата на третия пол
199
Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!
Снимка: Reuters, архив

Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до задължение за въвеждане на еднополови бракове в България и промяна на Конституцията. В това увери външният министър Екатерина Захариева пред журналисти в Министерския съвет.

Още по темата

"Няма как България да не ратифицира тази Конвенция предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата на правата от домашно насилие и равенството на половете", посочи още Захариева.

С решение от днес Министерският съвет предлага Конвенцията за ратификация от Народното събрание.

Захариева призна, че на заседанието на правителството е имало дебат по темата. По думите й тя и правосъдният министър Цецка Цачева се постарали да изчистят неясните моменти пред колегите си в кабинета от Обединени патриоти, които вече обявиха, че се опасяват от признаване на "трети пол" и узаконяване на гей бракове у нас.
По думите й, ако трябва конвенцията ще бъде придружена с обяснителна декларация, в която ясно да се казва, че ратификацията й не води до промяна в Конституцията.

Захариева посочи, че въпреки усилията, които България и светът полагат, има чести случаи на домашно насилие, които водят и до фатален край. Истанбулската конвенция цели от най-ранна детска вързаст да възпитава в толерантност и и зачитане на равенството на половете, което е основен принцип на нашата Конституция, изтъкна министърът.

По думите й в тази връзка всяка държава трябва да предприеме мерки при случаи на домашно насилие като извеждане от семейството, оказване на помощ, обезщетения и др.

Захариева няколко пъти посочи, че Конвенцията извежда от стереотипи като този, че една жена може да бъде подлагана на насилие "само защото се е родила жена".

По думите й възприятията на голяма част от обществото са, че жената трябва да бъде вкъщи и може да бъде
малтретирана по всякакъв начин.

Според Захариева по отношение на мъжете Конвенцията пък извежда от стереотипа, че мъжът е длъжен да осигурява препитаниието на семейството.

По думите й документът е ратифициран от 17 държави от ЕС, но всички са го подписали, като припомни, че България е направила това преди около година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
19
 
! Отговори
1 преди 6 години
Аз да попитам: В момента имаме ли закони против домашното насилие или не ?Имаме ли закони които разрешават на жената да работи или не ?Имаме ли закони които забраняват на мъжа да бие жена си ?Май само закони за ****ерасите нямаме !То май и никой не ги иска освен ****ерасите от еврогейстият съюз. Те затова искат насила да ги наложат !
134
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конвинцията озъконява точно ТРЕТИЯТ ПОЛ.
133
5
 
25
 
! Отговори
extremist преди 6 години
НЕ ПОДКРЕПЯМ ГЕЙ БРАКОВЕ И НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ПОЛА ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ХОРА!
132
5
 
15
 
! Отговори
киру преди 6 години
ГЕРБ = ПЕЕРАСИ
131
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста врме ми убягваше разликата между гай е ***. Реерстът е чове,к който има ракия и не споделя с приятели, пеерастът е човек котио подвежва и не удържа обещанията си . Също така продава майка си ибащо си за жълти стотинки и потупване по рамото. Съща така пеераса ,ще ви изнуди да харесвате гея, въпреки че гея, едва ли ще иска това.Съгласни ли сте?
130
5
 
29
 
! Отговори
45 преди 6 години
Вън от парламента всички подкрепили тази конвенция!Вън от министерството и министърът, който я е подписал!Долу продажните ГЕРБ-аджийски педалли!
129
2
 
23
 
! Отговори
de преди 6 години
Никакви ратификации на подобни глупости и мултикултур фалшификации!!!Всеки който се опитва да прокарва такива неща в България ще загуби политическата подкрепа която е получил от българите.Има много други начини да се предпазим от насилие, така че да не ни лъжат.
128
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало един ден в България ще останат само Гейове и шведи! Шведите ще си я карат по шведски,а Гейшите ще им работят и ще ги обслужват!
127
2
 
24
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Няма как България да не ратифицира тази Конвенция - ИМА КАК! ДЕМОКРАЦИЯТА ИСКА ОТКРИТО ПУБЛИКУВАНЕ НА ТАЗИ КОНВЕНЦИЯ ТАКА ЧЕ ВСИЧКИ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ С НЕЯ И СЛЕДВА РЕФЕРЕНДУМ
126
0
 
23
 
! Отговори
extremist преди 6 години
По думите й възприятията на голяма част от обществото са, че жената трябва да бъде вкъщи и може да бъде малтретирана по всякакъв начин. - ??? НЕУВАЖАЕМА ЗАХАРИЕВА, ТИ ДА НЕ ПОЗНАВАШ ВСИЧКИ ПО ОТДЕЛНО , ЗА ДА ИМАШ НАХАЛСТВОТО ДА ЛЪЖЕШ ОТКРИТО КАК ВЪЗПРИЕМАМЕ ЖЕНИТЕ ?
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хаха до 130И си прав, не става въпрос само за пари. Хората са по-хубави на запад, не са намръщени субекти и всеки си гледа в своята паница.............Ами що не си на запад, а седиш тука и "страдаш" с такива мизерници като нас?работа ли имаш нещо?
124
4
 
3
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Исках да кажа хиляди, малко преувеличих :) Като цяло са милиони де
123
5
 
6
 
! Отговори
хаха до 130 преди 6 години
Нима в България застаряването не е проблем?? Млади хора не останаха, ако не си забелязал?Кажи ми тогава защо толкова много милиони българи всяка година си бият камшика с еднопосочни билети? Ако е чак пък ТОЛКОВА зле колкото обясняваш... И си прав, не става въпрос само за пари. Хората са по-хубави на запад, не са намръщени субекти и всеки си гледа в своята паница.
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хахаИскаш ли да дефинираш ПРОСПЕРИРАТ. В една Германия, например, застаряването е много по-сериозен проблем от колкото при нас. Ако мериш само с парите, "щастието не се купува"
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 121Колега, вие го ошашавихте с тоя термин хромозоми. Смилете се.DВсе пак остава въпроса как се размножават хомотата, може би с пъпкуване...
120
3
 
12
 
! Отговори
ива преди 6 години
До кога ще изпитвате Господ Само мъж и жена могат да създадат поколение Или не ви пука че тези гнусотии се вършат пред детските очи Затворете двама,,,,в една килия и ако създадат поколение узаконете брака им
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да има и няма да има
118
11
 
2
 
! Отговори
хаха преди 6 години
до 125дреме ми. Но се замисли защо на запад държавите просперират, а ние мизерстваме? Найстина се замисли... Има нещо нередно, и не казвай, че политиците са ни виновни защото ние си ги избираме
117
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хахаПульо мислиш ли, че свирейки по струната на ниските заплати ще накараш хората да харесват обратни? Според мен още повече ще ги настроиш срещу тях Сорос да те остави без заплата защото си некадърен.
116
10
 
8
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Бачкайте си за мизерните заплатки пък се бийте в гърдите, че сте големите мъже хаха