Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!

Истанбулската конвенция не отваряла вратата на третия пол
199
Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!
Снимка: Reuters, архив

Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до задължение за въвеждане на еднополови бракове в България и промяна на Конституцията. В това увери външният министър Екатерина Захариева пред журналисти в Министерския съвет.

Още по темата

"Няма как България да не ратифицира тази Конвенция предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата на правата от домашно насилие и равенството на половете", посочи още Захариева.

С решение от днес Министерският съвет предлага Конвенцията за ратификация от Народното събрание.

Захариева призна, че на заседанието на правителството е имало дебат по темата. По думите й тя и правосъдният министър Цецка Цачева се постарали да изчистят неясните моменти пред колегите си в кабинета от Обединени патриоти, които вече обявиха, че се опасяват от признаване на "трети пол" и узаконяване на гей бракове у нас.
По думите й, ако трябва конвенцията ще бъде придружена с обяснителна декларация, в която ясно да се казва, че ратификацията й не води до промяна в Конституцията.

Захариева посочи, че въпреки усилията, които България и светът полагат, има чести случаи на домашно насилие, които водят и до фатален край. Истанбулската конвенция цели от най-ранна детска вързаст да възпитава в толерантност и и зачитане на равенството на половете, което е основен принцип на нашата Конституция, изтъкна министърът.

По думите й в тази връзка всяка държава трябва да предприеме мерки при случаи на домашно насилие като извеждане от семейството, оказване на помощ, обезщетения и др.

Захариева няколко пъти посочи, че Конвенцията извежда от стереотипи като този, че една жена може да бъде подлагана на насилие "само защото се е родила жена".

По думите й възприятията на голяма част от обществото са, че жената трябва да бъде вкъщи и може да бъде
малтретирана по всякакъв начин.

Според Захариева по отношение на мъжете Конвенцията пък извежда от стереотипа, че мъжът е длъжен да осигурява препитаниието на семейството.

По думите й документът е ратифициран от 17 държави от ЕС, но всички са го подписали, като припомни, че България е направила това преди около година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
11
 
! Отговори
до 121 преди 6 години
А ако още от детската градина те облъчват, че полът е социална категория, а не се опредлея от хромозомите?
114
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже всичко ни е наред остана само гей браковете ай сик тир бе.
113
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да не дава господ хомосексуален да ви става кръводарител ...
112
2
 
26
 
! Отговори
Експертно Становище преди 6 години
Няма нищо по-нормално от това малцинството да зачита мира и спокойствието на мнозинството!
111
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има 4 нива на идентичност на човека: полова, етническа, политическа и най-високото ниво е религиозната идентичност. Етническата, политическата и религиозната идентичност са напълно размити в "цивилизования" западен свят, може да се каже че не съществуват. Но половата е закодирана биологично и затова усилено се работи и тя да се обезличи и тогава човека губи своята идентичсност и става тотално управляем. Да не мислите, че иначе на някой му пука за едно малцинство от 3%, просто ги използват.
110
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнго ми е интересно, защо ако някой се ЧУВСТВАЛ ЗАСЕГНАТ ОТ НЕЧИЯ ДУМА ТРЕБВА НИЕ ДА ПРОМЕНЯМЕ ЦЯЛА КОНСТИТУЦИЯ?Ами уважаеми гейове, поработете върху самооценката си и няма толкова лесно да ви НАРАНЯВАТ думите на околните. Проблемът си е ваш, аз няма да спра да дишам щото това ви обиждало. Не ли?
109
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От едната страна настъпление на третополови ГМО подобия на хора. От другата - на свирепите араби и ***. А под *** и наковалнята нормалния бял работещ от тъмно до тъмно европейски човек. Кога ли ще ни писне или просто ще си отидем тихомълком?!?
108
5
 
38
 
! Отговори
бисексуален преди 6 години
До 103Хомосексуализмът, бисексуалността, транссексуалността са отклонения. Било то генетични, хормонални или пък психични. Такива двойки НЕ МОГАТ да отгледат нормални деца на пук на твърденията на НПО-та или психиатри, които са прикрити гейове, и работят в полза на ЛГБТ
107
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен вече ми писна от хомосексуалисти. Писна ми от гейове,лесбийки и всякакви такива. Гнус ме е да гледам как мъж са мляска с мъж и жена с жена и всичко това на публични места и децата да го гледат. Отвратително е. Не ми пука дали е нарушаване на нечии права. Като ги гледам и на мен ми се повдига се нарушават моите права. В къщи да си правят каквото си искат, но гей бракове и всякаква публичност - не,не,не.
106
1
 
34
 
! Отговори
Морски преди 6 години
ГЕРБ ни докара до ***.
105
0
 
32
 
! Отговори
голямото дърво преди 6 години
А бе ние ги търпим,те ни се качват на главите!А после в един момент,щото нататък върви работата,-олеле,майко,кво стана!?
104
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето така работи Прозорецът на Овертон.Налагане на ново нормално, посредством спор и яростно отричане. Похватът цели просто идеята да заеме своето място в съзнанията, да продобие име, плътост ,да стане разпознаваема и на пронципа всяко чудо за три дни, хората да се уморят и да я приемат. Умората ще притъпи бдителността ви Вие преяко не сте засегнато, но се решава бъдещето на децата ни и внуците. Пробемът е че въпросните деца не участват във формирането на това НОРМАЛНО. Ето това е ненормалното.
103
1
 
36
 
! Отговори
Мръсотията, преди 6 години
Развратът,порнографията и всичко уродливо,завладя човечеството. Криворазбраната толерантност бавно,но сигурно го унищожава. Природата си отмъщава за всичко,което работи против нейните закони. Тежко ни.
102
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хомосексуализъмт е отклоненеи от нормата. Има много отклонения, не само хомосексуализма. Това което правят в спалнята си е тяхна работа, гениталиите са си техни, те си решават какво да правят с тях, но не виждам защо трябва да парадират с това на улицата по прашки и накичени с паунови пера? И децата да гледат всичко това - тук вече нахалството иарогантността на хомосексуалистите минала всяка граница.
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РалиГрешките са технически. Изместването на темата обаче към граматника, сочи че загубвате аргументи. Ако не можете да водите спор, което предполага, че сте наясно, че има поне две мнения по въпроса, не пишете. Но ще удовлетворя молбата Ви да не споря с Вас.Лек ден.
100
3
 
20
 
! Отговори
бисексуален преди 6 години
До РалиВъвеждане на тоалетни за третия пол в училище. Плюс това, че цялата пропагандна медийна машина ще работи за това да обяснява, че е най-нормалното нещо на света да си гей, да си избираш пола и т.н.
99
27
 
6
 
! Отговори
do 103 преди 6 години
И какво от това? По добре ли е дете да е отгледано на улицата, от колкото в любящо семейство? Какво искате да кажете, че абсолютно всички хетеросексуални двойки си гледат децата?? хаха
98
3
 
16
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Авторката на статията много съжалява за това решение...Поне с такъв тон е написала заглавието на статията си. Редно е като си журналист, макар и в някакъв не много популярен сайт да си с малко по-висок морал. Поне да знаеш, че хомосексуализма е голям грях, а не малка нередност, като да си изпил 1-2 бири в повече.
97
28
 
5
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Българите ни гледат като маймуни, защото мисленето не ни е развито. Хомофоби и расисти. А пък се кланим на мафиотите и чалга певиците.. ЛОШ МАТЕРИАЛ!
96
4
 
16
 
! Отговори
бисексуален преди 6 години
До РалиЛегализирането на гей браковете означава, че ще могат да се отглеждат и осиновяват деца от такива двойки. В училище децата ще учат, че е "нормално" да имат двама татковци и две майки. Изключвам рекламирането и поощряването на хомосексуализма по телевизията. Узаконяването на "третия пол" ще рече *** неутрално възпитание в детските градини. Това вече го има в Швеция. Приемане на половонеутрални термини. Вместо chairman и chairwoman - chairperson.