Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!

Истанбулската конвенция не отваряла вратата на третия пол
199
Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!
Снимка: Reuters, архив

Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до задължение за въвеждане на еднополови бракове в България и промяна на Конституцията. В това увери външният министър Екатерина Захариева пред журналисти в Министерския съвет.

Още по темата

"Няма как България да не ратифицира тази Конвенция предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата на правата от домашно насилие и равенството на половете", посочи още Захариева.

С решение от днес Министерският съвет предлага Конвенцията за ратификация от Народното събрание.

Захариева призна, че на заседанието на правителството е имало дебат по темата. По думите й тя и правосъдният министър Цецка Цачева се постарали да изчистят неясните моменти пред колегите си в кабинета от Обединени патриоти, които вече обявиха, че се опасяват от признаване на "трети пол" и узаконяване на гей бракове у нас.
По думите й, ако трябва конвенцията ще бъде придружена с обяснителна декларация, в която ясно да се казва, че ратификацията й не води до промяна в Конституцията.

Захариева посочи, че въпреки усилията, които България и светът полагат, има чести случаи на домашно насилие, които водят и до фатален край. Истанбулската конвенция цели от най-ранна детска вързаст да възпитава в толерантност и и зачитане на равенството на половете, което е основен принцип на нашата Конституция, изтъкна министърът.

По думите й в тази връзка всяка държава трябва да предприеме мерки при случаи на домашно насилие като извеждане от семейството, оказване на помощ, обезщетения и др.

Захариева няколко пъти посочи, че Конвенцията извежда от стереотипи като този, че една жена може да бъде подлагана на насилие "само защото се е родила жена".

По думите й възприятията на голяма част от обществото са, че жената трябва да бъде вкъщи и може да бъде
малтретирана по всякакъв начин.

Според Захариева по отношение на мъжете Конвенцията пък извежда от стереотипа, че мъжът е длъжен да осигурява препитаниието на семейството.

По думите й документът е ратифициран от 17 държави от ЕС, но всички са го подписали, като припомни, че България е направила това преди около година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
22
 
5
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Аз не съм гей, но не ме интересува кой какво прави. Всички сме равни, това май не го разбирате? Научете се да пишете грамотно и тогава може, да спорите с мен.
94
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РалиКакво ви бърка кой какво прави??=============Ами "не ме бъркаше", докато не ми натрапихте какво правите във вашата спалня и това, видите ли, ви прави привилигировани спрямо мен и останалите като мен. Правете си го , но от това, НЕ СЛЕДВА нищо по-спациално. Това е. И няма да ме "бърка" Не искам тримиран мъж в тоалетната с мен, докато моля жената в съседната кабинка за правръзка, че съм си забравила моята.Толкова ли много искам?
93
10
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Къде е проблемът с бракове между хората ? Какво означава брак -сключване на договор!!! Забележете : Не "ДОКАТО СМЪРТТА НИ РАЗДЕЛИ "- а ..."ОБЩА ОТГОВОРНОСТ,ОБЩО ПЛАЩАНЕ ,ОБЩИ ДЪЛГОВЕ И СОБСТВИНОСТ ,ОБЩА ГРИЖА ЗА ДЕЦАТА И ОБЩА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСИЧКО ...ОБЩО...ВСИЧКО...ОБЩО...всичко ...общ. !!!... НЯМА ОСИНОВЯВАНЕ ОБАЧЕ -РАЖДАЙ ЛЕЗБОПЕДЕРУНГЕЛ !!!!
92
28
 
5
 
! Отговори
Рали преди 6 години
До 89Защото е истината. Какво ви бърка кой какво прави?? Има защо на запад хората да са по щастливи от нас. Лош материал сме
91
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баламосва ни Захариева, ще приемат всичко, което поиска Брюксел и Конституцията даже ще променят!
90
2
 
25
 
! Отговори
мисъл отзад преди 6 години
До АнонименВ Щатите им бяха дали град,в началото голям ентусиазъм,а после тихичко го напуснаха!Сега е един от многото изоставени градове!От тия сбърканите нищо не става!
89
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
полвината форум е "женен" за ръката си и има толкова шансове да се размножи, колкото и гей двойка така че не виждам за какво се пените.
88
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краят на хитлерофашизма беше ознаменуван с т-нар Нюрнбергски процес. Краят на либерастфашизма с името на кой ли град ще се запомни :D
87
1
 
18
 
! Отговори
Опичат си акъла преди 6 години
А е дала властта благословията си, а сме вдигнали революция и те много добре знаят това!Затова предпочитат този път да не угодят на Брюксел, защото иначе, още на следващия ден ще се видят в оставка, изхвърлени с ритници от топлите и удобни министерски кресла!
86
1
 
14
 
! Отговори
Ало преди 6 години
До Анонимен превръщат жената в *** .Жените имат права да излизат в майчинство ,да се пенсионират преди мъжа ,ЖЕНИ осъзнайте се ,превръщате нисши след равните права ,половете и се превръща в маргинализация.Българката не е равна на мъжа има права да се пенсионира рано ,да ражда деца.Ако има жени ,които инцидентно се чувстват различни и искат да не раждат ,да бачкат наравно с мъжете ,тяхна воля ,но те имат право да излизат и по рано в пенсия и да са майки и т.нТака се отнемат правата .
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХомосексуалистПрочети съседната тема-раждаемостта намалява.Но пък четох, че успешно имплантирали матка на мъж и той бил родил. Та ще трябва да ви боли, ако искате деца.Дацата се раждат в болка от нормалните хора. Вие твърдите, че сте нормални и е нормално да минете през всичко ,свързано с децата..Не е истане че пиша това. Кошмар!
84
3
 
17
 
! Отговори
До Сибир преди 6 години
Да, поздравление за идеята за тоалетните! Щом ще искат права-трябва да спазват наистина правата и на нормалните хора, които са и винаги ще са мнозинство! Аз също ще се чувствам неловко ако на съседния писоар някакъв индивид с женски дрехи наднича ! Затова- твърдо НЕ на всякакви гей-искания! Единственото искане, което трябва да се удовлетвори на извратените е-безплатен билет до Сибир без право на връщане!
83
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако стане какво правим с осиновените деца от тези гей бракове? На кого ще казва мамо или татко. Как ще ги представя - това е мама Гошо, а това е татко Иван? Чиста лудост. Такова дете ще бъде подложено на много сериозни хлапашки подигравки. А какво е трети пол? Ражда се с мъжки и женски полови органи? Ражда се без никакви и в пубертета му се появяват някакви органи? Така и не разбрах какво искат да кажат.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РалиНе го разбирате Фройд, не се упражнявайте повече А и напоследък много остро отричат голяма част от неговите идеи. Все пак е 21 век и средата силно влияе на всичко включително на науката, А психологията все още е съмнителна наука. Един свещеник е парче психолог.Та така. В светлината на вашия коментар тогава е интересно да се запитаме защо това е първото нещо, което се сетихте да напишете?D
81
10
 
6
 
! Отговори
Гай Педалски преди 6 години
Аз и моя приятел П. Ге .йски искаме да се омъжи и да си осинови е момченце! Каквото и да пишете, Юнкер и Меркел са от нашите и ще ни подкрепят!
80
3
 
23
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 6 години
Много е важна думичката "засега". На всички е ясно, ч България ще промени конституцията си и ще легализира хомосескуалните бракове и осиновяването на деца от хомосексуалисти. Това отдавна е решено във Вашингтон за целия ЕС, просто сега всичко ще става стъпка по стъпка, на населението ще се дава на "час по лъжичка" българите постепенно ще свикнат и всичко ще се нареди демократично.
79
15
 
6
 
! Отговори
65 преди 6 години
Хиляди двойки живеят без брак,отглеждат децата си успешно.Други хиляди правят същото в брак.Каква е разликата?Някои се страхуват от подписа,който носи повече отговворност ли?Гейовете ли са най_смелите?Нека се женят,щом се обичат.Само да не осиновяват деца.
78
4
 
29
 
! Отговори
Моите права! преди 6 години
Неуважаеми еврогейове, аз като напълно нормален мъж искам да ми се спазват и моите права. Това ще рече, че като ида в една тоалетна да пикая и ***, искам тази тоалетна да е само мъжка, тъй като ако има индивиди от останалите 38 пола-хетеро,мететро,гейове,лесбийки и прочие- аз ще се притесня и няма да мога да изпълня физиологичните си нужди с кеф! Ето защо ще настоявам ако се приеме тая мерзост във всеки обществено място да има точно 38 вида тоалетни-по една за всеки ваш извратен "пол"
77
21
 
4
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Българинът все гледа в чуждото, ама гледайте си вашта работа бе, какво се бъркате, където не ви е работа?! За това сме толкова беден народ и на запад ни мразят, защото сме толкова развити колкото и тия по пустините
76
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*най-високо ниво защитата на правата от домашно насилие и равенството на половете", посочи още Захариева.*Та нали Половете са ДВА БРОЯ .Даже Пенсионната Реформа ги изравни като години за пенсиониране .В тази *конвенция*има вратичка в Закона - ако се декларираш като Гей , Лесбийка , Трансексуален , Педофил , Некрофил , Садомазо , ще имаш право на Пенсия без да имаш един ден трудов стаж .И пенсията ще е на Тавана .