Решено: БАН получава още 15 милиона за 2018 г.

Как ще се разпределят парите ще решават не само учените
12
Решено: БАН получава още 15 милиона за 2018 г.
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

15 млн. лв. допълнително от бюджета предоставя правителството на Българската академия на науките. Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че решението е във връзка с постигнатите договорености в края на миналата година.

Още по темата

Учените от Академията протестираха неколкократно заради определения им бюджет за догодина и заплашиха, че недоволството им ще продължи и по време на европредседателството, което България пое от началото на 2018 г.

Решението за отпусканвето на парите дойде след среща между ръководството на БАН и премиера Бойко Борисов.
Вълчев посочи редица задачи, които по думите му са на дневен ред, като популяризиране на резултати от българската наука, разработване на национални научни програми и др.

Отпуснатите пари ще се разпределят диференцирано от ръководството на БАН по институти в зависимост от научните резултати през 2017 г.

Ръководителят на БАН академик Юлиан Ревалски заяви, че критериите за разпределение на субсидията ще бъдат съгласувани с МОН и Министерството на финансите.

След много години на недофинансиране тази сума е изключително важна в момент, в който правим всичко възможно да задържим и развием потенциала на БАН, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре да ги бяха дали тези пари на висшите училища, поне някаква работа вършат макар и с лош матриал, пък то на БАН, ша потънат там кат в бездънна каца, догодита пак ша въстанат щото ще им хареса баницата
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До:5 БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА ДОСТА КОМПЕТЕНТЕН.ЗНАМ КАКВО Е 1/5.С ДРУГИ ДУМИ РАЗБИРАМ ЧЕ БАН Е ЕДИН ПАСИВ ЗА ДЪРЖАВАТА КОЕТО САМО ПО СЕБЕ СИ ВОДИ ДО ИЗВОДА ЧЕ КОМЕНТАРА МИ Е ДОСТА РЕАЛИСТИЧЕН.
9
3
 
36
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 6 години
АКО СТЕ ГЛЕДАЛИ ,,ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА,, ОТ ВЧЕРА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО СА ИМ ПАРИТЕ .МИНАЛАТА ГОДИНА ИЗСЛЕДВАХА ВИНОТО ,ТАЗИ РАКИЯТА ,А ЗА НАС ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ОТ 3 ЛВ КУБИКА .
8
3
 
38
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Учените били получавали колкото чистачките?!?! Ами то само чистачките работят там.
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах по новините ... председателя на бан или нещо от сорта... тоя не можеше да върже гладка реч при положение, че четеше от лист исканията им.Срамота е да са такава сбирщина жалка и да реват за още пари. И 500-те им лева са много, с тия техните публикации дето са неразличими от заглавия в "жълт труд".
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мижи, да те лажем.
5
3
 
39
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Мога да ти посоча един факт, установен по време на одита на БАН отпреди 7-8 години.БАН все пак има някакви патенти, а също и приноси, които се отразяват на материалното производство. Тези резултати могат да бъдат изчислени в пари.Знаеш ли какво се получава? Този паричен резултат ежегодно е равен на 1/5 част от сумата, която е дадена от бюджета за издръжка на БАН през същата година.Или казано с други думи, ако вложиш в БАН 5 лева, ще получиш резултат, който струва 1 лев!
4
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА НАПИШЕ НЯКАКВО ОТКРИТИЕ ИЛИ ИНОВАЦИЯ КОЯТО ДА Е ПОВЛИЯЛА В ЕЖЕДНЕВИЕТО ОТ БАН.ИЛИ ВЛАСТА ГИ КУПИ ЗА ДА НЕ ВДИГАТ ДЖАНГЪР ДОКАТО ПРОТЕЧЕ ЕВРОПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО.ЗА МЕН БАН СА ТЪРТЕЙ И *** КОЙТО ИЗМУКВАТ ПАРИ НА РАБОТЛИВИЯТ БЕДЕН БЪЛГАРИН.
3
2
 
40
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 6 години
Потърси в мрежата публикации на проф.Петър Иванов (понякога се подписва като академик, но е такъв не в БАН, а в БАНИ).Ще научиш, че над 400 нашенски "учени" са с депутатски заплати, а месечните заплати на академиците се считат за държавна тайна. Но се знае, че се формират от различни пера, вследствие на което понякога се равняват на петцифрена сума, а в отделни случаи и на шестцифрена. Комисионерството върви и там.Именно затова оцеля БАН. Една шепа миропомазани не изпускат кокала.
2
3
 
40
 
! Отговори
Тези пари са отнети преди 6 години
от сумата, предназначена за Фонд "Научни изследвания"(ФНИ).От години някои от най-нахалните БАН-аджии настояват БАН да получава цялата сума, давана на този фонд, та БАН да решава чии проекти да се финансират.Корупцията във ФНИ е чудовищна,знае се, че за да ти финансират проекта, задължително "шариш" - даваш част от отпуснатите ти пари на онзи, който е помогнал ти да бъдеш предпочетен.И БАН-аджиите от години врещят също като Корни Нинова - искат да гребат от меда с черпак, а не с чаена лъжичка
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който излизи на протест - получава от бюджета! Синодалните старци ще крепят таваните още една годинаКакъв е извода?