Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!

"Има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи"
12 яну 2018 16:45, Анисия Иванова
399
Борисови мисли от МС: Мръсен въздух? По един са в кола в София!
Снимка: БТА

Темата за мръсния въздух и санкциите от ЕС за него са били сред основните по време на Министерския съвет в сряда. По думите на премиера Бойко Борисов въздухът в столицата ще е мръсен, "докато по един човек се вози в автомобил в София, при положение, че има чисто нови трамваи, чисто нови автобуси, чисто нови тролеи, два лъча на метрото, живот и здраве след година ще пуснем и третия лъч...".

Ние нали затова предприехме и санирането, за да може да се намали необходимостта от енергия за отопление зимата и за климатизация лятно време, допълва Борисов според стенограмата.

Още по темата

На заседанието на МС в сряда става ясно, че България ще подкрепи Полша в делото ѝ срещу Европейската комисия, с което се определят нивата на вредни емисии в атмосферата. Министрите одобриха българската позиция, която е за отмяна на решението на ЕК, което е от август 2017 г.

"Посоченото решение включва емисионни нива на вредни вещества в атмосферата, които са прекалено амбициозни и икономически нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации, работещи с местни лигнитни въглища. Решението има най-голямо утежнение върху топлоцентралите от Маришкия басейн. Неговото прилагане налага инвестиране на значителни финансови средства за постигане на изискванията от операторите на въглищните централи в България", обяснява министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Според него решението на ЕК не отчита в достатъчна степен спецификите на целия отрасъл на българската енергетика – производството на електроенергия чрез изгаряне на местни лигнитни въглища.

Тези електроцентрали произвеждат около 40% от електричеството в страната, ако те спрат и цената на тока се повиши, много повече хора ще минат на отопление на твърдо гориво, което е един от основните източници на замърсяване на въздуха в населените места, допълва министърът и признава, че ние сме единствената държава, която надвишава серните окиси в района на Маришкия басейн и там трябва да бъдат предприети мерки, твърди екоминистърът.

Позиция по темата изразява и вицепремиерът Валери Симеонов. Според него въпросът е изключително важен за бъдещето не само на енергетиката, а и на държавата - при евентуално затваряне на тези централи възниква въпросът откъде ще се осигурява необходимото количество електроенергия след 5, 10, 15 години.

"За мен това дело е буквално въпрос на живот и на смърт за близкото бъдеще на нашата енергетика", отсича Симеонов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петрова обяснява, че с решение, което сега се взема, България се присъединява към жалбата на Полша и други държави членки, които също са подкрепили документа да не бъде приет и да не влезе в сила.

"С днешното решение на практика изпълняваме един ангажимент, който поехме като правителство пред бранша, пред българската енергетика, за да можем на практика да гарантираме енергийната сигурност на страната и възможността нашите въглищни централи и българската минна индустрия да работи сигурно и спокойно в следващите години" казва Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
1
 
13
 
! Отговори
Очевидно е преди 6 години
Очевидно е кой замърсява с фини прахови частици в София. През тези относително топли дни, когато не се горят толкова интензивно разни неща за отопление, при замърсяване 2 пъти над нормите (100 мкг/м3), горенето на гуми, въглища, дърва и т.н. дава около 60 мкг /м3. какви коли, какви пет лева? Повечето коли в София са на газ.
259
1
 
18
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
А по колко да са в кола?! Да не е градски транспорт. Който между-другото точно ти,Борисов, направи в събота и неделя да се чака по 15та до 40 минути в почивните дни. И не говоря за автобусите, а за тролеите! И защо вие, Борисов и сие, от провинцията (Банкя не беше част от София) не си ходите по родните места? Тогава такива от София като мен ще мога да си карам на спокойствие САМ автомобила и да си дишам чист въздух! От къде на къде кмет на София ще е човек който не е роден в града?! Наглост!
258
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, на тоя Суджук като му се размирисаха далаверите с джипките на Горското, нали обеща, че ще си бронира една Лада Нива и ще се вози с нея, да я покажи тая Лада и да замерим газовете, мътрси ли въздуха, на суджук ли смърди, или на тиква...?
257
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце, ти да не би случайно да качваш стопаджии в мутренската лимузина?Кажи шом е тъй, да се качим в кортежа, да ни повозят, да не горим бензин и да цапаме чистия софийски въздух, миришещ на пръдня от суджук.....
256
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука се вози в тройно инфилтриран въздух тройно замърсяващ въздуха на София. Къде сте бе, плебеи? Няма да доживее до хиляда години, но ще ви се присмива през останалите!
255
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Край явно ти си чичо ***,защото работата ми е такава че постоянно пътувам до там.Виждам че имаш нет провери цената на зоната там.
254
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре бе карайте си всичките коли, отидете от единия до другия край на софия и се върнете с метрото да си вземете и другата кола.. и дишайте чисто
253
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 233Гадна инсинуация, Суджука не се вози в нови лимузини, или поне не постоянно, а шофира чисто нови луксозни джипки на Горското.Изпаднал германец, или изпадндал Суджук :)
252
11
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Това че в Рим цената на паркирането е колкото в София можеш да го разправяш на чичо *** от втория етаж със Ксантията. В София ако паркираш на ТРОТОАР до синята зона - никой няма да те глоби поне 5часа. Трябва да дойде кат - смятай кога ще е.
251
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви видим лятото, селяци, дали ще е по-чист въздухът. Простолюдието да слезе от колите, че много се надухте нещо, *** селска.
250
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Край Неговия ментор Тошо размахваше тоягата и ни докара до тук, не демокрацията а именно номенклатурат на Тошио преобразена в олигарси. И като чуя "***" се сещам точно за ББ.
249
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз винаги имам по две мухи в колата зада не съм сам.
248
0
 
14
 
! Отговори
ДО 241 преди 6 години
До Анонимен В Рим зоната е едно евро, тук също ,нали си на ясно че не може да има никакво сравнение в доходите на римляните с тези на софиянците.Ако направи това което предлагаш ще бъде свален за трети път с бунтове , този път за последно.
247
23
 
0
 
! Отговори
Край преди 6 години
ББойко винаги ще го упреквам само в едно - че не размаха сопата да вкара *** в правия път. Требваше тоя народ да пада като по стълбите в районното - тайно от Брюксел. Щото з 85 % от населението ни закона/реда и правилата са нищо.
246
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо изпадате в противоречие със заглавието "Борисови мисли"? Няма такова нещо!
245
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега при Баце всичките ни се видат ангели.
244
17
 
1
 
! Отговори
И сега какво првиме преди 6 години
Виденов не ви Угоди, Костов не ви Угоди, Царя не ви Угоди, Станишев не ви Угоди, Орешарски не ви Угоди...Ходете се грумнете, защото само Бойко може да ви Угоди.
243
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 години
Вие Бате не го мислете - в Банкя горе долу се ядва - вие сте пушените скумрии.
242
1
 
22
 
! Отговори
45435435 преди 6 години
Бокич а кажи на хората твоята тойота секвоя колко кубика е и колко арчи градско...тръгнал на хората сметка да търси я дай пример качи се в някой корса ти , лилито , и цецоуу!
241
1
 
1
 
! Отговори
Azenstuz преди 6 години
Zuek, pusni im edin reporter pred ms, ns i prezidentstvoto, kmetstvata... s e-iv kolichka 3,4 i e-bike 3,4...da gi testvash moat li da karat i da spirat, ve...onea s perferenciite na bulnaroda...