Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за Х клас?!

БСП не харесаха програмата по история, искат оставка
Обновена: 23 яну 2018 17:04 | 23 яну 2018 12:30, Веселина Йорданова
208
Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за  Х клас?!
Снимка: архив, БулФото

Градският съвет на БСП – София поиска оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради програмата по История и цивилизация за Х клас.

Според социалистите тя изопачава националната ни история, зачерква антифашистката съпротива у нас и фактически съдейства за реабилитиране на фашизма.

От Градския съвет посочват, че учениците ще трябва да усвояват и запаметят като най-типични за историята от първата и втората половина на ХХ век следните понятия: терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура на пролетариата, експроприация, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, репресивен апарат, "трудововъзпитателни общежития" (лагери), горяни, "Възродителен процес", социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване.

"Същевременно, няма и дума за убийството на Стамболийски, за първото в света антифашистко въстание – Септемврийското въстание. Няма дума за приетия още през 1924 г. Закон за защита на държавата, който през 40-те години се насища с още по-радикални наказателни текстове. Няма дума за убитите без съд и присъда български комунисти, земеделци, леви интелектуалци, сред които Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов. Няма дума за присъединяването на България към фашистката коалиция с активната роля на Богдан Филов и Борис ІІІ. Няма дума за убитите деца от Ястребино, за набучените на коловете глави на партизани и ятаци. Няма и дума за фашизъм, нацизъм, хитлеризъм, Холокоста, концентрационни лагери", се посочва в позицията.

Според софийските социалисти заиграването с българската история, пренебрегването на крупни исторически събития, опитите да бъдат заличени фашизмът и хитлеризмът от паметта на българския народ ни разделя не само като общество, но и от фундаменталните ценности на Европейския съюз.

"Държим българското правителство да изтегли програмите по история и цивилизация за Х клас. Да се организира обществено обсъждане на програмите по българска история и по българска литература, разработени за българското училище, с оглед на тяхното обективно осветляване", настояват от БСП - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
16
 
! Отговори
До Рускиня преди 6 години
Не българите са ги пратили в газовите камери!Как е възможно така да изопачавате фактите?Тези евреи са от територии, които не са били под юрисдикцията на българската държава и не е било във властта на Царя на българите да им помогне! Те са от наши територии, несправедливо откъснати от България по силата на следвоенни международни споразумения. Германците са ги окупирали, обещали са да ги дадат на България след войната и са допуснали там български търговци, учители и администратори, нищо повече.
170
5
 
19
 
! Отговори
80% преди 6 години
Требе да се включи в учебнико - дедото на Бойко, дедото на Цецка, Дедото на Дебелото Лиле, на Цецо тейко му, на Плевнята, татко му и всички такива важни хора за развитието на 'демокрацията' у нас!
169
21
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Georgi. Невярно, именно сегашна история замазва срамни страници на българия. Защо? Покажете всичко и фашизъм и социализъм. Нали твърдите че сте безпристрастни. май-май не. за социализъма ще учат за народния съд, а за царизъма и фашизъма? Да спомним 11 хил евреи,които българи отпратили в газовите камери. Или не е удобен споменът2
168
8
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
звездички скриха епитета към 166 - 80% процентния
167
18
 
5
 
! Отговори
рускиня да 166 преди 6 години
няма нищо по страшно от воинстващ ***. българското правителство затвори очи на изпращане на 11 хиляди евреи от територии под управление на България през 2-ра световна. Кървавите действия на българите в Драма също не е забравени. Първите концентрационните лагери са построени преди 2-ра световна в България. А ти бълнувай русофили.
166
7
 
12
 
! Отговори
Georgi преди 6 години
Все едно да те питат: "Защо си *** и уби 1 000 000 души" и ти да отговориш: "Ама той и Иванчо уби епид, Петър двама, Кънчо десет" Това, че друг е правил престъпление не омаловажава твоите милиони такива! Ей това продажните руски мекеренца не могат да разберат.
165
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички изявени терористи трябва да влязат в учебниците, да се знае и от идните поколения каква болезнена напаст са били русофилите - комунисти и последователите и наследниците им.
164
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кака *** - за Съветския съюз говори, ама ке.лемето й е в САЩ
163
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам да е имало по-голямо изопачаване на историята от това по времето на комунизЪма. Червеното промиване на мозъци все още дава отражение в мисленето на голяма част от българите.
162
2
 
7
 
! Отговори
Смрад! преди 6 години
На този въпрос може да отговори Ал. Йорданов. Помните ли го?
161
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За комунистите и антикомунистите важи приказката - Вземи едният, та удари другият. Общото между тях е, че не са демократи.Как се прави демокрация без демократи? - Няма как да се направи!Борисов, червеният антикомунист ли е демократ? Хайде, не на нас тия номера!Отвсякъде озъбени комунисти и още по-озъбени антикомунисти! Истински зверилник!
160
2
 
7
 
! Отговори
Бг преди 6 години
До Анонимен160Много си смотан!!!!!!!!
159
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ще отговоря на столетницата - В Масква са и правят дудуци на кремълското жуже !
158
15
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
К'ва антифашистка съпротива е имало не мога да разбера. Реално когато тези хора са се били с жандармерията, Германия и СССР са били съюзници. Антифашисти се наричат след приключване на войната. До преди това и те не знаят какви са били.
157
17
 
21
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
И при Бай Тошо държавата щеше да се обезлюди, само дето стреляха по границата и не ти даваха да излизаш. Това е разликата - разруха и мизерия. Предприятията преди 1944 година са изнасяли продукция по Франция, Германия, Чехия, Италия, Русия и къде ли не. След 1944 цялата страна работеше за нуждите на СССР. И 1990 "братята" ни показаха среден пръст и "хубавата" ни държава цъфна с огромни заводи, без ресурси и без пазар за продукцията им. Простите овце-бачкатори никога не са имали акъл.
156
10
 
16
 
! Отговори
Велински преди 6 години
*** , то и вас да ви нямаше щеше да е най-добре ....
155
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От уволнението до улицата минават средно 6-8 седмици ако не си намериш през това време нова работа. 24% от бездомниците в България са с висше образование и специалисти с дългогодишен стаж.
154
10
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Тука БСП, пак не са в час. Новата история се пише, за да се учи в нея за Бойко Методиев Борисов. Всичко останало е просто плънка. Всичко до Борисов е просто плънка, ордьовър. тя идва, за да го подчертае. Истинската История, започва с Негово Величество.
153
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според бг червените баби в Китай имало комунизъм и разбираш ли на това се дължал неговия икономически възход, обаче после виждаш предприемачи като Джак *** и се чудиш, тези хора имат ли мозъчна дейност?
152
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите съсипаха България за 45 години! Затова сега сме бедни при демокрацията.