Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за Х клас?!

БСП не харесаха програмата по история, искат оставка
Обновена: 23 яну 2018 17:04 | 23 яну 2018 12:30, Веселина Йорданова
208
Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за  Х клас?!
Снимка: архив, БулФото

Градският съвет на БСП – София поиска оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради програмата по История и цивилизация за Х клас.

Според социалистите тя изопачава националната ни история, зачерква антифашистката съпротива у нас и фактически съдейства за реабилитиране на фашизма.

От Градския съвет посочват, че учениците ще трябва да усвояват и запаметят като най-типични за историята от първата и втората половина на ХХ век следните понятия: терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура на пролетариата, експроприация, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, репресивен апарат, "трудововъзпитателни общежития" (лагери), горяни, "Възродителен процес", социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване.

"Същевременно, няма и дума за убийството на Стамболийски, за първото в света антифашистко въстание – Септемврийското въстание. Няма дума за приетия още през 1924 г. Закон за защита на държавата, който през 40-те години се насища с още по-радикални наказателни текстове. Няма дума за убитите без съд и присъда български комунисти, земеделци, леви интелектуалци, сред които Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов. Няма дума за присъединяването на България към фашистката коалиция с активната роля на Богдан Филов и Борис ІІІ. Няма дума за убитите деца от Ястребино, за набучените на коловете глави на партизани и ятаци. Няма и дума за фашизъм, нацизъм, хитлеризъм, Холокоста, концентрационни лагери", се посочва в позицията.

Според софийските социалисти заиграването с българската история, пренебрегването на крупни исторически събития, опитите да бъдат заличени фашизмът и хитлеризмът от паметта на българския народ ни разделя не само като общество, но и от фундаменталните ценности на Европейския съюз.

"Държим българското правителство да изтегли програмите по история и цивилизация за Х клас. Да се организира обществено обсъждане на програмите по българска история и по българска литература, разработени за българското училище, с оглед на тяхното обективно осветляване", настояват от БСП - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаше богати хора. Но имаше работа за всеки, имаше радост от съвместния труд. Сега има богати хора, а останалите ходят на работа и работят като животни на богатите само за да си платят сметките и да изкарат криво ляво месеца в мизерия и се тресат от страх че могат всеки момент могат да ги уволнят и да останат на улицата без препитание за себе си и за децата си.
150
13
 
19
 
! Отговори
До 148 преди 6 години
България днес е такава каквато я направиха комунистите. След 45 години червени мозъчни промивки, вижда се няма как да изградим от днес за утре благоденстващо общество от западен тип, чията основна ценност да е свободата. Хубавото е че новото поколение необременено от комунизма, вече показва зъби, взима живота си свои ръце, бори се, разива се, мисли, действа и успява
149
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ужас на комунистите дори Маркс, отбелязва че икономика основана на свободната предприемаческа инициатива е в пъти жиненоспособна и с несравнимо по-голяма възможност за развитие от която и дае хипотетична икономика подчинена на държавните бюракрати. Всъщност Маркс не случайно днес се изучава на Запад, той има добри анализи, макар изводите му да са крайни и погрешни.
148
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живяло се било добре преди 89г. - пълни глупости. Добре беше за 10-15% - върхушка, роднини, партийни членове и свързаните с режима послушковци. Останалите мизеруваха на общо основание.
147
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България днес при олигархо-демокрацията и диктатурата на търговците - демографска криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
146
1
 
7
 
! Отговори
аман преди 6 години
Някакви неизвестни цецки - мишоци- пропагандисти писали учебниците- изобщо не са искали съдействие от Софийския университет, примерно. Същите комунисти, но с обратен знак- така някога плюеха периода преди войната...
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 140Радвам се, че ти е интересно.
144
2
 
11
 
! Отговори
До 140 преди 6 години
Много интересно как в тази първа в света икономика, хем има комунизъм, хем има над 600 милиардери и колосален брой милионери? Кое точно му е комунистическото на този тип икономика другарю?
143
3
 
8
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Анонимен 141И затова дай-да станем пак комунистическа държава където 100 от 100% с абедни и мизерни!
142
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е, че все още има живи хора от пред 89та години, затова българите си мислят че живеят зле, но истината е, че сега в ЕС при демокрацията живеем най-добре. Младите хора днес още от малки в училище трябва да се обучават да не вярват на разказите на техните баби и дядовци понеже социализъм = фашизъм и е най-лошото нещо на света.
141
6
 
15
 
! Отговори
чогуниии преди 6 години
Комунизъм=фашизъм. През 40г. и 41г. СССР доставя на фашистите петрол, а на цистерните в Бургас и Варна гордите български пролетарии са писали с комунистически плам огромни лозунги по вагоните: ДА ЖИВЕЕ ДРУГАРЯТ ХИТЛЕР! ДА ЖИВЕЕ БОРБАТА НА НЕМСКИТЕ ДРУГАРИ! БКП води активна пропаганда за присъединяване на България към Тристранния пакт. Комунистите печатат позиви с хвалебствия "Да живеят другарят Сталин и другарят Хитлер";агитират хората да посрещат немските войски като приятелски..
140
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% от капиталистическите икомомики е мизерия. България разбира се никога няма да влезе в 10% на богатите копиталистически страни които се броят на пръсти и винаги ще си остане мизерна капиталистическа държава катко всички капиталистически държави от Третия свят.
139
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първата икономика в света е комунистическа.
138
2
 
9
 
! Отговори
до 133 преди 6 години
Да американците са ни бомбандирали, факт. Ама защо го споменаваш в тази тема?Или тезата ти е, че щом американците са ни хвърляли бомби, то престъпленията на комунистите сме си ги заслужили и трябва да искаме още?
137
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП за пореден път доказва, че живее в миналото и странно, но се гордее с този факт. Другари стагайте си гащурите, защото електората ви прогресивно намалява, поради биологични причини.
136
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъма е едно недоносче - другаря велик червен вожд Бай Тошо правешкия овчар.
135
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито сме наследници на "фашистите", нито оправдаваме нацистките концлагери. А БСП са официални наследници на БКП. Това е съществена разлика. Не виждам проблем с младото поколение - дори децата на червените се кланят назапада и особено на USA. Проблемът не е дори и с все по-малкото червени бабички,а е в руското влияние в България. Но и то отслабва.
134
1
 
14
 
! Отговори
До 132 преди 6 години
Дай пример за една развита комунистическа страна? Дай пример за страна в която комунистите идват на власт с избори по мирен път и след това не избиват цялата опозиция и в въобще всеки мислещ по различен начин. Колко са жертвите на комунизма? Само другаря Сталин избива повече свои поданици отколкото са жертвите в най-кръвопролитния конфликт в човешката история ВСВ. Комунизъм - религията на посредствия неудачник с *** манталитет.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНищо подобно. Диктатурата е форма на управление. Също както и фашизма, както и комунизма. Имат съществени прилики и разлики разлики. Според товарищ Ленин обаче не може да се установи комунизъм без налагане на диктатура на пролетариата, тъй като водещата роля в новото общество е на работниците. Та накратко - според крупния теоретик това е междинна стъпка в изграждането на завършения комунизъм.
132
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
19 октомври 1943г. София. Американските бомбардировачи изсипват бомбите над цилилното бтългарско население в София и избиват близо 5 хиляди българи мирни невъоражени граждани, жени и деца.