Радев за стабилността в България: Тържествен марш на място!

Парламентарната република атрофира, смята президентът
Обновена: 24 яну 2018 14:21 | 24 яну 2018 11:00,
169

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Критичен поглед върху българската действителност очерта президентът Румен Радев в отчета си за една година начело на поста.  

"България е в критичен момент от своето развитие", каза той на специална пресконференция. Радев нарече Българското председателство на Съвета на ЕС амбициозно, но обясни, че то не трябва да суспендира демокрацията и да е алиби за бездействие по болни за страната теми. 

Президентът похвали макроикономическите показатели на държавата, но и предупреди, че те не могат да скрият липсата на чужди инвестиции и обезлюдените райони в страната. 

Според държавния глава на този фон стабилността на държавата е тържествен марш на място.  

"Парламентарната република атрофира", каза още Радев. Според него свободната воля на депутатите е убита, а те единствено одобряват волята на правителството. Президентът припомни, че рейтингът на Народното събрание е критично нисък и допълни, че го казва с тревога и болка, защото това е най-висшият орган  в държавата. 

"Корупцията деморализира цялото общество", каза още президентът. Според него под въпрос е и фундаменталното право на свобода на словото.  

"Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа. Това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел", каза още президентът и допълни, че безразличието не трябва да ни демотивира. 

В отчета си президентът припомни усилията си за модернизацията на армията и за благосъстоянието на личния състав. Въпреки поети ангажименти от изпълнителната и законадателната власт обаче вместо това се е стигнало до наливане на средства в техника, която не е в добро състояние. 

Така се е стигнало до ситуацията - нито нова техника, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка се стигнало до отработения механизъм средства за модернизация да потънат в излишъци.  

Радев направи отчет и на външната си политика и изрази надежда, че през тази година ще успее да извади отношенията ни с Русия от ледената епоха, в която ги е заварил. 

Държавният глава обясни и че външната ни политика трябва да бъде формирана в страната и отстоявана в чужбина. Като пример за обратното той даде Истанбулската конвенция, за която е обещана подкрепа навън, без да бъде обсъдена в страната. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова обясни, че документът е подготвян вече десет години, през които насилието над жени и деца е продължавало. Тя даде подкрепа за конвенцията, но обясни, че всички апаратни действия около нея са гавра с жертвите на насилие. 

Президентът обаче  смята, че не сега е моментът за приемането на документа, защото зад благородната инициатива за борба с насилието прозират други намерения, които разделят обществото. "Изчезваме като нация", каза държавният глава и допълни, че очаква депутатите да запретнат ръкавите по много по-важни теми за обществото. Радев и Йотова бяха категорични, че няма разделение в институцията по темата за Истанбулската конвенция. 

Президентът обяви, че няма война между институциите в България, но обясни, че има ценностни различия. Той допълни, че си говори с Бойко Борисов, но не може да приеме български премиер и германски канцлер да обявяват покана на чужд държавен глава в България и българският президент да го научава от медиите. 

Радев обясни, че като държавен глава не дължи обяснения на никого и че времето, в което президентът е бил безучастен наблюдател на процесите в страната, е отминало. 

Той отчете като несвършена работа това, че не е успял да убеди управляващите да ревизират приетия от тях план за отбрана. "Сектор сигурност е в критично състояние", каза Радев. 

Президентът отчете като неуспех и това, че не е могъл да извоюва заплащане от държавата за духовниците от всички вероизповедания у нас. Според него така е щяла да се постигне защита на нашите мюсюлмани от користни влияния отвън, но за съжаление въпреки ангажиментите на управляващите в бюджета за тази година такива средства не са предвидени. 

Радев отново разкритикува приетия от парламента закон срещу корупцията и обясни, че той крие риск от злоупотреби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
23
 
12
 
! Отговори
това не е моя прецед преди 6 години
Радев-пионка на руското посолство. Скрий се бе! Ти не си българин!
118
13
 
12
 
! Отговори
Рушветникоф преди 6 години
браво молодец(Радев направи отчет и на външната си политика и изрази надежда, че през тази година ще успее да извади отношенията ни с Русия от ледената епоха, в която ги е заварил. )
117
21
 
11
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Недоразумението, наречено Плевнелиев беше перфектен министър,лоялен на държавата президент и непрестанно работеше, тихо но ефективно за привличане на инвестиции в БГ индустрия.Всеки обективен и интересуващ се от икономика българин, може да каже без преувеличение че над 30000 работни места в автомобилната промишленост и аутосорсинга дойдоха у нас благодарение на него.А шафьора на самальот беше спуснат от Москва за да защитава тук руските интереси и той прави точно това, пък друго и не може.
116
8
 
23
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 117: Недоразумението, наречено Плевнелиев сигурно ти е харесвал повече. Няма как, ген. Радев няма да е винаги съгласен с това, което говори и върши Бойко. Виж ако беше Цецка на негово място ...... Ех, мъка.
115
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са им малки силичките на герберастките джендари под тази статия! Един ,двама джендъра с по няколко адреса!
114
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалък и смешен президент,обслужващ ,но и същевременно със БСП интереси...Не е българският президент....
113
5
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
До ръб 107И ръб 110Ако човек седне да прави разбор на граматика...и стил...в този сайт - ще се убеди, че неграмотните са преобладаващо мнозинство!За останалото - преговаряйте си поста ми с теленцата и воловете!Профилактично!:-)
112
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решетников към Радев:- Откакто те клавихме за Генералпрезидент на Задунайская освен, че видя руското знаме над Крим и се повози на фърчилото на Макрон, нищо не правиш !Радев:Как така ! Нали организирах бунт във военно-въздушните сили !
111
18
 
11
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Голям политик.Интересно защо Меркел, Ердоган и Юнкер не му знаят името.Дори Илияна Йотова се разграничава от глупостите му.
110
0
 
1
 
! Отговори
Ailidisi преди 6 години
Are, are, ...kak stava taia rabota, ve?! :-)...pokajete video....pilotite, podvodnicharite i moriacite naprimer kak go praviat toja nomer march na miasto s lodkite i izstrevitelite?!.... :-) moje i s Spartancheto da pokajete pokazno video... :-) mnoo laji ve... :-) championi na lajite...?!
109
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!
108
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА ТЪРЖЕСТВЕНИЯТ МАРШ НА МЯСТО Е АБСОЛЮТНО ПРАВ !ВЕЧЕ 28 Г. МАРШИРУВАМЕ НА МЯСТО ,ДОРИ НАРОДА МАЛКО СЕ ВЪРНА НАЗАД ,ЕЛЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ ВЕЧЕ ГОРКИТЕ НЕ ИМ СЕ ЖИВЕЕ НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ,КОИТО МИНАХА ПРЕЗ ВЛАСТТА ДРЪПНАХА С ПО НЯКОЛКО МИЛИОНА НАПРЕД- ЙОТОВА,БОРИСОВ,ПЕЕВСКИ,ДОГАН,СТАНИШЕВ,ЦВЕТАНОВ,ЦАЧЕВА,ДЕБЕЛОТО ЛИЛИ.....КАК ДА ГИ СТИГНАТ ОСТАНАЛИТЕ 90% ОТ ОКАЯНИТЕ БЪЛГАРИ ?
107
4
 
20
 
! Отговори
До Вярно ли е преди 6 години
По-скоро зад " ***" може да стои Цачева, той Борисов едва ли може да пише!
106
8
 
29
 
! Отговори
Ави преди 6 години
Браво господин Президент! Много точен анализ.
105
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен Рашетников Грипенов отлично разбира, че е безгласна буква в политическата реалност на България. Опозиционното му изхождане срещу правителство във всеки удобен момент е поредното доказателство за кремълската му зависимост и антиевропейска политика.
104
7
 
13
 
! Отговори
Вярно ли е ? преди 6 години
Някъде бях чел, че зад псевдонима Странджата стои Лъчо Мозъка и се подвизава в много сайтове, та се чудя дали зад - *** не стои Борисов? За Лъчо много хора казват че е вярно!
103
12
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Герберите вият на умряло в тоя форум. Така е, другари, партийни комсомолци и секретари, въпреки вашите санкции "тип Белене", ние ще оцелее и не само, че ще оцелеем, но и ще ви победим. С всеки един избор, властта на Борисов намалява, той прибягва все по-често до услугите на патерици. А с патерици, колко да ходиш? Затова президента Радев казва: "тържесвен марш на място", аххахахахахахаааааааааааааааааааааааа
102
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Радев все маршове са му в главата! Цяла година не му стигна да разбере, че вече не е военен а президент !
101
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев - президента на гз Решетников и русофилите !
100
10
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Бойко Методиев Борисов на власт, това не е просто симптом за смъртта на республиката, а диагноза, поставена от съдебният лекар с точна дата и час!