Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации

Готви се посещение на руския патриарх у нас за тържествата за 3 март
Обновена: 25 яну 2018 09:31 | 25 яну 2018 09:05, Елка Василева
339
Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации
Анатолий Макаров. Снимка: архив, Булфото

Атаките срещу съветските воински паметници и преди всичко срещу Паметника на съветската армия и пловдивския “Альоша” са прецизно планирани и скъпоплатени провокации, целта на които е да се внесе изкуствено разделение в традиционно топлите и уважителни отношения между Москва и София. Това заяви посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров в интервю за „24 часа“.

Според него такива прояви „са само една от формите на съвременния черен пиар – да създадеш проблем от нищо, за да омаловажиш целия натрупан позитив, който, разбира се, преобладава в нашите двустранни отношения. Както се казва, да сложиш капка катран в каца с мед“.

Макаров подчертава позицията на българските власти, които неведнъж са осъждали „вандалските действия спрямо паметниците от съвместната история на Русия и България“. Най-важното според него обаче е, че „такива “пещерни” методи на пропаганда, които са били подходящи може би през праисторическите времена, не намират разбиране в съвременното българско общество, което тачи своето минало и грижливо пази паметта за него“.

Още по темата

Според посланик Макаров е трудно руският президент Владимир Путин да дойде в България на тържествата за 3 март, тъй като по това време ще е разгарът на предизборната кампания за президентския вот в Русия на 18 март.

По думите му обаче това е  „наш общ празник“ и руската страна възнамерява да вземе  най-широко участие във всички планирани мероприятия, като Русия бъде представена на предстоящите тържества на възможно най-високо ниво. За тогава е планирана и визита на руския патриарх Кирил в България.

По повод евросанкциите срещу Русия Макаров подчертава, че не неговата страна е била инициатор на сегашната сложна ситуация в отношенията между нас и ЕС.

Тъй като ЕС е надробил попарата, нека той да си я сърба, казва посланикът.

Той оценява положително стремежа на София да развива диалога по въпроса за санкциите, който „ще получи съответен позитивен отклик, в това число и в нашето двустранно взаимодействие“.

Посланик Макаров категорично заявява, че Русия не разглежда България като някаква заплаха. „Можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи, да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха“. Той обаче отбелязва, че е друг въпрос как българските политици гледат на Русия.

След като по думите му газовият проект “Южен поток” е бил принудително затворен в резултат на неконструктивния подход на ЕС, сега Русия смята за „необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на газопровода “Турски поток”, предназначена за потребителите в страните на Югоизточна Европа. При това всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат само ако имат съответни разрешения и “стоманобетонни”, както каза нашият президент, гаранции от страна на Европейската комисия. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб “Балкан”, казва посланикът.

Макаров заявява, че е необходимо да се върне доверието в отношенията между Русия и ЕС и да се възстанови някогашното ниво на взаимодействие. „Уверявам ви, че ние от своя страна въпреки всички сложности сме готови за това. Ще продължаваме да изграждаме взаимноизгодно сътрудничество на равнопоставена основа.“, казва посланик Макаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обичам България: "България и Русия свързани завинаги!"Не може да обичаш България ако вярваш и по важно, ако искаш България и Русия да са свързани завинаги. Всички беди и най лоши неща които са се случили на България през последните 200 години са дошли от Русия.И все пак защо такива като този пияница посланика и мислящи като теб не ми отговорят на един елементарен въпрос: "Защо няма поруган нито един руски паметник от руско-турската война а само паметници на окупационната съветска армия?"
11
15
 
12
 
! Отговори
Пробуждане преди 6 години
Такива прости и голташки изказвания не трябва да се толерират от администраторите ! Паметниците трябва да се пазят като историческа ценност, важна за бъдещите поколения. Разрушаването на каквото и да било показва само колко сте примитивни и агресивни. На културно ниво сте колкото първобитните хора. Заради такива като вас стават подобни неща.
10
23
 
16
 
! Отговори
Признателен българин преди 6 години
Негово Превъзходителство Анатолий Макаров е прав, само шепа платени *** без капка съвест ходят да сквернят руските паметници у нас.
9
13
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Еееееей, успяхме най-после след 140 години да скъсаме синджира...
8
19
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички съветски паметници трябва да бъдат премахнати !Това не вандалщина, а справедливост към българската История.
7
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска ти се да са платени ама не са. Платени са клакьорите на руското величие по форумите.
6
9
 
33
 
! Отговори
Альоша преди 6 години
Може би сме държавата с най-много чужди паметници на глава от населението! Против боядисването им съм,но е редно повече внимание да обръщаме на нашите си герои! Русия като цяло не е проблем за нас,а нейните слуги русофили,които и се кланят,мекотели,които вървят против собствената си родина в защита на чужди интереси!
5
31
 
24
 
! Отговори
Обичам България преди 6 години
България и Русия свързани завинаги!
4
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън руските шпиони от България !
3
4
 
13
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Трябва ли да се преекспонира вандалщината на дипломатическо ниво?Виждате дървото, а не гората зад него.
2
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има и по лоши неща таварищ например като окупацията на чужди територии
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз мисля така.