Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи

Москва: Това е станало благодарение на нашите воини
3 ное 2017 11:28, Елка Василева
810
Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи
Снимка: архив, Булфото

Предотвратяването на депортирането на евреите от България и спасяването по този начин на 50 000 души от неминуема гибел били станало благодарение на съветските воини. Това твърди говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

На брифинг, коментирайки оскверняване на паметника на Съветската армия в София, станало през нощта срещу 31 октомври, тя настоя България да пресече актовете на вандализъм срещу паметниците на съветските воини, „които са дали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма“.

Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – поставили са на мемориала лозунги с открито антисемитски характер“. Този акт „е особено циничен предвид това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини е било предотвратено депортирането на евреите от България и по този начин са били спасени около 50 000 души от неминуема гибел“, каза Захарова. Думите й са цитирани на сайта на руското външно министерство и от ТАСС.

Още по темата

Според говорителя на руското МВнР „тези хора, които се занимават с оскверняване, нямат понятие от собствената си история“.

„Това е страшното – каза тя. - Тези, които отиват с чукове, лопати и боя и оскверняват паметници, за съжаление, изобщо не знаят историята, не знаят славните традиции и страниците от собствената си история“, каза Захарова.

Може да се спори кой коя история не познава, тъй като спасяването на евреите в България по време на Втората световна война е политически акт на българската държава, подкрепен от народа, осуетил изпращането им в нацистки концлагери.

Българският парламент приема расисткия (главно антисемитски) Закон за защита на нацията от 1941 г., съгласно който са наложени ограничения на граждански права предимно на евреите, но в страната не е допуснато задълбочаване на антиеврейската политика.

С целенасочени действия (протестни, законодателни, управленски и др.) на парламентаристи и общественици българската държава оказва отпор на Хитлеристка Германия и не предприема кампания за изпращане на местните евреи в концлагери.

Така са спасени евреите /около 50 000 души/, живеещи на територията на България отпреди войната. Не са спасени обаче евреите на териториите с българско управление по време на войната.
 


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
710
1
 
1
 
! Отговори
байчо преди 1 година
Не знам за евреите, но по правилно би било да се твърди, че Русия спаси западната демокрация като се има предвид, че 9/10 от Вермахта бяха унищожени на Източния фронт и на американците и през ум нямаше да им хрумне да правят какъвто и да е десант в Нормандия без успехите на Червената армия. И дори когато ударната мощ на Вермахта бе напълно унищожена, и на западния фронт германците бяха противопоставили срещу съюзниците, 71 дивизии, в същото време срещу Червената армия се сражаваха 179 дивизии.
709
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Тия ватници така ще си припишат и азбуката и религията ,която сме им дали.Те друго не могат ,освен да крадат ,дали чужда история,дали чужда територия .Такива са откакто са създали.Варвари!
708
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събаряне на колхозните паметници на територията на България и закриването на това гнездо на оси, наречено руско посолство, е логична стъпка която кpeтеноидните български политици трябваше да предприемат преди 25 години
707
1
 
2
 
! Отговори
petar преди 1 година
cpasiavame 50000 evrei ,no ne mojem da ''SPASIM'' edna broika med.sestri ot libiiskite svine..koe e za gordost i koe za sram..i kakvo tochno mojem ,osven da pishem tupotii v neta i da chakame laikove
706
0
 
1
 
! Отговори
petar преди 1 година
i polzata za bulgaria e???
705
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо се е стигнало дотам
да бъдат изнесени?
704
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пореден пирон в гроба на пиндософилството. Остават само платените тролове, които мразят собствената си кoчина, но трябва и да ядат и да плащат за наркотика, но това
е тяхната съдба, която са си избрали.
703
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да се извини за тези
свинщини които редовно се
случват и да си признае грешката
келешът тръгнал да държи
остър език.
702
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският народ не бе способен
да се освободи сам от турско
робство. Трябваше да дойде
чужда армия да го освободи.
И сега внимавайте: вместо
ръководството на страната да
си направи съответните изводи,
то се впуска в разни коалиции
с враговете на същата тази чужда
армия, която ни е освободила.
Няма как нещо добро и смислено
да се случва на тази държава.
701
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно българският президент
е някаква кукла на конци или
няма мозък в главата и не
разсъждава. А дали пък няма
да завърши като предшественика си?
700
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ще трябва да минеш през мене
-- с един удар ще те разпоря.
699
3
 
8
 
! Отговори
OMG WTF преди 1 година
наСССРаният съюз е най-големият фалшификатор на българската история. Факт.
698
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пореден пирон в гроба на русифилството. Остават само платените тролове,които мразят руската коочина,но трябва и да ядат и 60+, но там е разбираемо.
697
5
 
1
 
! Отговори
ъф преди 1 година
Бай ганьо си заслужава съдбата. Скапана държава скапан народ
696
0
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
В СССР през 70-те и 80-те години на миналия век е съществувал ярък антисемитизъм. Сигурно и преди това, така че сегашното правителство на Русия разпространява фалшиви новини. Когато през горе упоменатите години работих за немски машиностроителни фирми и бях на приемка, един приемщик ми каза, какви крути санкции ще бъдат наложени на сина на избягал на запад летчик, още повече защото бил евреин.
Фалшивият глас е на вълка, който си намазал езика с тебешир, за да звучи меко.
695
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кланът на СаксКобуртготите са причинили много нещастия и национални катастрофи на България.
Хубаво ни оправи масона Сомеон СаксКобуртгота (кой му казва НВ??!!!) за 800 дни, цъфнахме и вързахме.
694
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
751 Толкова по зле , но нищо чудно и Симеон Кобурготски предаде баща си , та ти ли
693
6
 
2
 
! Отговори
Сокол 9 преди 1 година
Ти като си голям умник, я кажи за канадската фирма, която краде БГ-злато и за това, кой подписа тая неизгодна концеция , от която България взема по-малко от 1 %.
------------------------
А колко трябва да взема . Имаш ли идея какви са концесионните премии за региона на Югоизточна Европа в тази област . Имаш ли представа какво е златнто съдържание на тон скална маса и какво е то сравнено с останалите находища в региона . Тази компания е публична и се търгува на фондовата борса и ти може да станеш
692
3
 
6
 
! Отговори
до 746 преди 1 година
Русофил е дядо ти дето крадеше мандрите момче глуупаво,моят беше Български Офицер на НВ!!!
691
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетохте ли по надолу какъв договор са сключили НКВД / предтечата на КГБ и днешната ФСБ / и ГЕСТАПО през 1938 . Ще пишете ли още глупости