Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации

Готви се посещение на руския патриарх у нас за тържествата за 3 март
Обновена: 25 яну 2018 09:31 | 25 яну 2018 09:05, Елка Василева
339
Посланикът на Русия: Атаките срещу паметници – скъпоплатени провокации
Анатолий Макаров. Снимка: архив, Булфото

Атаките срещу съветските воински паметници и преди всичко срещу Паметника на съветската армия и пловдивския “Альоша” са прецизно планирани и скъпоплатени провокации, целта на които е да се внесе изкуствено разделение в традиционно топлите и уважителни отношения между Москва и София. Това заяви посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров в интервю за „24 часа“.

Според него такива прояви „са само една от формите на съвременния черен пиар – да създадеш проблем от нищо, за да омаловажиш целия натрупан позитив, който, разбира се, преобладава в нашите двустранни отношения. Както се казва, да сложиш капка катран в каца с мед“.

Макаров подчертава позицията на българските власти, които неведнъж са осъждали „вандалските действия спрямо паметниците от съвместната история на Русия и България“. Най-важното според него обаче е, че „такива “пещерни” методи на пропаганда, които са били подходящи може би през праисторическите времена, не намират разбиране в съвременното българско общество, което тачи своето минало и грижливо пази паметта за него“.

Още по темата

Според посланик Макаров е трудно руският президент Владимир Путин да дойде в България на тържествата за 3 март, тъй като по това време ще е разгарът на предизборната кампания за президентския вот в Русия на 18 март.

По думите му обаче това е  „наш общ празник“ и руската страна възнамерява да вземе  най-широко участие във всички планирани мероприятия, като Русия бъде представена на предстоящите тържества на възможно най-високо ниво. За тогава е планирана и визита на руския патриарх Кирил в България.

По повод евросанкциите срещу Русия Макаров подчертава, че не неговата страна е била инициатор на сегашната сложна ситуация в отношенията между нас и ЕС.

Тъй като ЕС е надробил попарата, нека той да си я сърба, казва посланикът.

Той оценява положително стремежа на София да развива диалога по въпроса за санкциите, който „ще получи съответен позитивен отклик, в това число и в нашето двустранно взаимодействие“.

Посланик Макаров категорично заявява, че Русия не разглежда България като някаква заплаха. „Можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи, да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха“. Той обаче отбелязва, че е друг въпрос как българските политици гледат на Русия.

След като по думите му газовият проект “Южен поток” е бил принудително затворен в резултат на неконструктивния подход на ЕС, сега Русия смята за „необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на газопровода “Турски поток”, предназначена за потребителите в страните на Югоизточна Европа. При това всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат само ако имат съответни разрешения и “стоманобетонни”, както каза нашият президент, гаранции от страна на Европейската комисия. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб “Балкан”, казва посланикът.

Макаров заявява, че е необходимо да се върне доверието в отношенията между Русия и ЕС и да се възстанови някогашното ниво на взаимодействие. „Уверявам ви, че ние от своя страна въпреки всички сложности сме готови за това. Ще продължаваме да изграждаме взаимноизгодно сътрудничество на равнопоставена основа.“, казва посланик Макаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Обичам България преди 6 години
Членска карта я преведи последното което написа, че не разбрах :D
31
4
 
2
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Бати Бойко ще ви направи газово хъбче, и по него ще потече руски газ, ще печели и Русия и България, само трябва да питаме големия началник от Вашингтон какво мисли, защото ако е против ЕС , ще стопира добрите намерения, а аз съм сигурен, след направен геостратегически анализ, че няма да има газов хъб Балкан, по който да тече руска газ!!!Става въпрос за неща, които гладките ви глобализирани неолиберални аутсорсингови мозъци не могат да асимилират!Студената война продължава с други средства!ЦРУ
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от това посолство имат само две теми : паметниците и Южен поток. За паметниците - поругават ги защото са паметници на комунизма. Ако както в Австрия бяха освободили и заминали - нямаше да ги пипа никой. За Южен поток - дайте да го струм и да минаваме нататък.
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посланикът на Русия извини ли се за посегателствата срещу Български паметници в Македония,които ги трошат насъскани от Русия македонисти???
28
3
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Обичам БългарияДа, има нещо такова. Плюс това беше пречка за партийните бонзи да си купят летящи чинии(тази им мечта са осъществи по доганово време)
27
15
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяхте освободители щяхме да ви величаем. Вие сте окупатори. Посочете една страна в света, която сте освободили безкористно. Посочете де. вашите *** да я напишат. Ц главни букви.
25
5
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Обичам БългарияСамо да направите едно уточнение - с какво не ви угодиха 30-те години социализъм!???
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този пък не виждал заплаха от страна на България за Русия. Слепец. Не е ли чувал вица за мравката и слона? Удуши го, Пешо.
23
9
 
8
 
! Отговори
Обичам България преди 6 години
До 12. Според мен всички беди на България идват от българското висше командване и некадърните ни политици. 500 години робство, 2 загубени световни войни, 35 години социализъм. Как така Русия ни е виновна? Ние сами сме си виновни българите.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аххахах, какви скъпи. Този не разба ли, че има голяма разлика между политици и обикновен (но умен) българин. На хората им писна все да им се натрапват тия пред очите и да им дават насила Освобождението си. Като не им мина номера да ни завладеят, остана втори план да им станем вечно признателни за освобождение. Тия са като Свидетели на Йехова. И те така с наглост ти пробутват скапаната си религиозна литература в ръцете.
21
9
 
14
 
! Отговори
Дедовия преди 6 години
Вие си знаете че са скъпоплатени провокации щото вие ги плащате чeбypaшки!
20
5
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 18Айде да говорите от името на вашия си народ!
19
11
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 16Ми, няма да ги премахнем санкциите! Ще купуваме газ, ток и петрол от Турция, за да му накривим шапката на Макаров!
18
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо никой не акцентира на това как само съветските окупаторски паметници биват драскани, за разлика от всички други руски паметници свързани с освобождението? България и голяма част от българският народ са наясно, че съветските болшевики я окупираха и избиха интелигенцията на 3-тото българско царство. Има разлика и нормалните хора я знаят, за разлика от простите руски драскачи, на които толкова не им пука какво пишат и как, че като погледнеш пасквилите им, няма едно граматически вярно изречение
17
5
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТE, този сатрап е бил доста последователен! Агент, само на НКВД, а не като днешните агенти на евроатлантизъмъ! Те цицат от цялата аглосаксонска популация, като не подминават и кашерната!
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макаров, ти съветските паметници ги остави, те са ненужни и вредни за България. Кажи кога шИфИора на летящия дарак Миг-29 ще ви премахне санкциите?
15
8
 
12
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
ЕТО ЗАЩО БАТЮШКАТА СИ ПОЗВОЛЯВА ТАЗИ НАГЛОСТ: Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър.
14
6
 
15
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Дружбата ни е скрепена с Русия, чрез секретни газови договори и монополно влияние на руските енергийни корпорации, и внедряване на руски шпиони за влияние във властта и банките, които фалираха КТБ!!!Агент Тери Брансън!ЦРУ!!!
13
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормална реакция на хората срещу паметниците на поробителя, братски нардо, който 1943 години ни обявява война!