БСП пак на нож: Кой вкара комунизма в учебника?

Червените питат кой е вдъхновителят на новата програма
111
БСП пак на нож: Кой вкара комунизма в учебника?
Снимка: архив "Булфото"

БСП отново скочи срещу новата учебна програма по история за десети клас и поиска от просветното министерство да даде публичност на първоначалните предложенията за съдържанието на учебниците.

Според соцдепутата Ирена Анастасова авторитетни учени историци са се противопоставили на новата програма.

"Искаме отговор на въпроса кои са вдъхновителите на учебната програма", настоя тя.

Още по темата

Анастасова твърди, че първоначалните предложения при общественото обсъждане на новите учебници са били съвсем различни от одобрения краен вариант.

Идеята е била в десети клас да се въведат четири нови понятия, в крайна сметка се е оказало, че са десет, като сред тях са комунизъм и терор.

Просветният министър Красимир Вълчев пък вече отговори на критиките на социалистите и отсече, че утвърдените учебни програми по история за 10 клас няма да бъдат отменени, защото това би означавало в началото на учебната 2019-2020 година да няма учебници по предмета.

Според него програмата е балансирана, съдържа факти, а не оценки и това било потвърдено от авторитетни представители на научната общност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
13
 
! Отговори
реалист преди 6 години
За комунизна трябва да се каже най-лошото, убийста , лагери, осъдени без съд и присъда, забрана да се вярва в Бог, смяна на имена и край нямат. Ако е имало спокойствие, то е било изкуствено, като спокойствието, което ни се внушаваше при експлозията в Чернобил.
44
0
 
7
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
Също като вица за Айще и ***...Айшето пита...-що вкара мене...а *** отговаря - да изваждам тогава?! А Айшето му крещи...- не става въпрос да зваждаш...аз питам що вкара в мене?!
43
3
 
6
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До АнонименСлед 1989 няма тотален провал, ако го сравняваме с преди 89-та. Има тотален провал в сравнение с аналогични държави. Според мой колега 10 дневната екскурзия до Куба го доказва категорично!
42
10
 
12
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Пълни магазиниНе, нямаше добро здравеопазване!! Кое му беще добро? Нямаше личен лекар и за всяко заболяване се ходеше на който е дежурен. Никой не го интересуваше за тебе щото нямаше с кой да го смениш! НЯМАШЕ достъп до ЗАПАДНИ ЛЕКАРСТВА дори са умираш! Нямаше никакви томографи, скенери и т.н. а само прости рентгенови апарати! Кое му е добрвто като сега ПЛС включва всички нови и стари ЖИЗНЕНОВАЖНИ лекарства?И да напмня, че през 89-ра година нямаше вече нито сирене, нито кремвирши!
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите много ги е страх да не ги изучават бъдещите поколения.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой никого няма да убива,просто освен за партизанските глави ще се учи и за комунистическите концлагери,денационализация,УБИЙСТВА НА ДРУГАРИ ОТ ДРУГАРИ ,мизерен живот на полукрепостни. БОЙКО АКО НАТРЕСЕ ИНСТАНБУЛСКАТА ИНФЕКЦИЯ като един истински демократиченлиберал болшевик И НЕГО ЩЕ ГО УЧАТ СЛЕД ГОДИНИ по времето на кой премиер започна масовото възпитание в полово извращение.Не бойте се другари не са само вашите дупки кафяви!
39
9
 
14
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Анонимен 37Таратанци! Бяха празни магазини - нищо освен мляко и хляб! Бил по-голям БВП?! Освен празни магазини и влаутата нищо не струваше! Всеки търсеше долари включително и най-вече комунистите! Как го правиха тоя висок БВП с дъвки Идеал, Републики дето бяха твърди като дъски и червен пипер ли?
38
2
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОСЧЕ : преди 6 години
ТОВАРИЩИ, АВЕ ВИЕ НАЛИ НЕ ПРИЗНАВАТЕ КОМУНИСТИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО, НЕ СТЕ БКП? А? ОБЯСНЯВАЙТЕ СЕГА!
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРУГАРЮ нИНОВ,АБЕ ИЗПЪЛНЯВАЙ СИ СЕМЕЙНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ЖЕНА ТИ ВРЕЩИ ВЕЧЕ ПОСТОЯННО!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
35
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП са по.добри от.Герб .Хората от тази коалиция казват истината за нещата случващи се.в.държавата.
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пъти ще питат "господа социялистите"защо комунизмът щял да се учи в училище А ЗАЩО ДА НЕ СЕ УЧИ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО СЛЕД 1944ГОДИНА??Вие нали сте ЦОЦИЯЛИСТИ,АКО СТЕ СИ КОМУНИСТИ ЩО СИ СМЕНИХТЕ ИМЕТО НА ПАРТИЯТА???Да не мислите покрай бяса на хората заради истанбулската инфекция ВАШИТЕ ИЗВРАЩЕНИЯ ТРЯБВА ДА НЕ СЕ ИЗУЧАВАТ и в това ще намерите подкрепа от мнозинството??Вие май сте толкова т.пи колкото и герберите.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До:ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН:Те в парламента са цяла партия,щщо не идеш да изтребиш някой,или на дума е по лесно ..?
32
0
 
2
 
! Отговори
т2 преди 6 години
До Анонимен 37Може ли да ми покажеш откъде видя тази статистика ?
31
4
 
15
 
! Отговори
t2 преди 6 години
Хахаха ами който вкара комунистите в България, той вкара и комунизма в историята :) Другарко Нинова, ами Вашата партия го вкара бре !!!
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИСТИНСКИ БЪЛГАРИНБългарския социализъм няма нищо общо със западния комунизъм или ционизъм.При нас такива неща не е имало.Правите ли разлика?
29
4
 
11
 
! Отговори
Лелка Зелка преди 6 години
Комунизъм и терор - идеалното съчетание на термини. Но и да не се пропуска че БСП е наследник на БКП. Каскетите може и да искат да се забрави миналото им, но не трябва
28
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1984 година БВП на България е по-висок от този на натовсктите Турция и Гърция взети заедно.
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народният съд беше наложен от победителите САЩ и Великобритания на всички. елгия 53 хил ексзекутирани от нар. съд , в Холандия - 45 хил, в Чехословакия - 38 хил, в Дания - 15 хил, във Франция цели 60 000 и т.н. В България "Народният съд" издаде всичко на всичко 2 730 смъртни присъди. Но в периода 19411944 г. монархо-фашисткият режим в България издаде 17 461 смъртни присъди на български комунисти-антифашисти и изби близо 25 хил без съд и присъда
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УчителяЕто ти новото лице на фашизма - https://youtube/watch?v=mOcQ8B5YqMYФашизма - https://youtube/watch?v=qqw3nA3VssYКой уби Царя ни?Личния лекар на Хитлер,с лекарство,което и сега се продава на пазара в Русия и други страни от фирмата БАЕР и е канцерогенно.От лекарства на БАЕР неотдавна измряха американски граждани и прикриха скандала.Харесва ли ти?