Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%
Обновена: 26 яну 2018 22:36 | 26 яну 2018 22:35,
322
Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!
Снимка: кадър БНТ

"Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама".

ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. 

"Стандартният отговор е - когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", коментира Горанов пред БНТ и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави", каза финансовият министър. 

Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. 

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това", категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим "негативите" от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме част от една модерна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство", допълни още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше как този вот да бъде успешен, първо - минало е твърде малко време от предишните избори, колегите от опозицията търсеха тема, която да засегне максимално авторитета на това управление, но не уцелиха добре, нямаха достатъчно аргументи. Темата за корупцията е тема за усещане в обществото. България е на 12-о място по този показател в ЕС. Това не е житейски факт, а само социологически", каза Горанов и допълни, че дебатът в НС е бил далеч от това, което се очаква. 

"Ако има данни за корупция, то те трябва да са в правораздавателните органи", коментира той.

"С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата", заяви още той. 

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. 

"Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо друго, освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора", каза в заключение Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОГАВА ДА ЗАКРИЕМ БНБ.И БЕЗ ТОВА Е ПРЕВЪРНАТА В ОБМЕННО БЮРО НА МВФ.
185
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oще не съм чул Германци, Французи, или Холандци да искат да си върнат марки, франкове, и пр. Освен някакви сенилни старци на 85-90. А и разни като Гърците, които искат да лежат и папкат.
184
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и без еврото се повишават!!!
183
2
 
28
 
! Отговори
ЕС е в/по НУЖДА преди 6 години
"Владислав Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!"Да, но ставаме СОЛИДАРНО отговорни (т.е. даваме пари от бюджета) за спасяването на закъсалите икономики на Гърция, Италия, Испания и Португалия. По всяко време трябва да сме готови да отелим до 10% от БВП, за да ги внесем в спасителни фондове. Това, че сме с балансиран бюджет е в НАШ ОЩЪРБ! В МОМЕНТА ЕС ИМА ПОВЕЧЕ НУЖДА ОТ НАС, ОТКОЛКОТО НИЕ ОТ ТЯХ. И без това финансиранията от ЕС свършват след 2 години...
182
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 188Наротив! Точно ние, и никой друг не ни избира политиците. Дори когато ги купуват. Значи има кой да си продаде гласа. Дори когато не гласуваме. Значи надуваме процента на онези, които не желаем. Какво точно не разбирате от тази очеавдна логика. Ето това е резултатът, и не се сърдете на никого!
181
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние не ги избираме управляващите!!! Те си купуват всички избори точно с откраднатите пари от измъчения български народ.
180
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На малограмотните драскачи искам да кажа, че думата е "италианци"!
179
2
 
13
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
на *** народ като бъгларският точно такива УПРАВНИЦИ се падат !
178
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Горанов,я питай италянци,гърци,испанци та дори и французите като вкараха еврото дали живеят по-добре.Доходите им паднаха на половина.Стига сте демагогствали с това евро.
177
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжец
176
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъже! И не му пука от лъжите! Защото знае, че няма да има последици.Случил на стадо!
175
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се сещам за поне три дивотии, които ще се случат: 1. банките ще предоговорят лихвите по кредитите в ущърб на клиентите; 2. спекулантите ще вдигнат цените на всички стоки от първа необходимост и ще твърдят, че пазарът в момента е много несигурен; 3. ще се окаже, че всички вносни стоки, включително и горивата се купуват в долари, а доларът ще продължи да пъпли нагоре и така че няма как цените да не скочат.
174
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен164 ..и да влезем в демократичният ,джендърски ,триполов ,*** ли ?
173
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен167 3000 хиляди беше при управлението на Софиянски- ,,демократа ,,.
172
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще те пита тебе за цени, бе, ***?
171
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ! ГЕРБ мисли за вас
170
4
 
24
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
аз не мога да разбера ква е тая мания да се влиза в еврото .... което съсипа 2/3от Европа ! ама кой да мисли ......българина нема пипе !
169
3
 
24
 
! Отговори
Лили готината преди 6 години
Лъжеш, куче!
168
2
 
21
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
проДАжни , крадливи , завистливи и нагли НЕКАДЪРНИЦИ ! те това е БГ управлението .....на какъвто народа такива му и управниците ....
167
3
 
23
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Лъже !Всяка компания ще с опита да актуализира цените си при преминаването към еврото. Средната инфлация ще е 4-5%, храни 2-2.5%, услуги 8-10% и това при условие,че държавата положи натиск върху енергийния, банковия и комуникационния сектор, да не смачкат клиентите си.Истанбулската конвенция е социален инженеринг, прокарващ ЛГБТ идеология, игнориращ биологичните особености на пола, целящ безполовост, с опасни последици водещи до социална импотентност .