Десни срещу леви: Почит за жертвите на комунизма, не и на фашизма

Парламентът отбеляза днешната дата отново разделен
1 фев 2018 10:30, Екип на Dnes.bg
319
Десни срещу леви: Почит за жертвите на комунизма, не и на фашизма
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът почете жертвите на комунизма разделен и с остри реплики между десни и леви. 1 февруари е денят, определен официално за почит на хората, загинали по време на комунистическия режим в България.

ГЕРБ го отбелязаха с декларация, с която нападнаха социалистите от трибуната на Народното събрание. Спас Гърневски припомни за убийствата без съд и присъда, изчезналите безследно хора и насилието след 9 септември.

"Безспорно една от най-безродните, най-престъпните, е датата 1 февурари 1945. На този ден преди 73 г. се провежда т. нар. Народен съд, организиран от комунистическата пратия. Разстреляни същата нощ в тила, по болшевишки патент, са регентите на царя - княз Кирил, Богдан Филов и ген. Никола Михов, министри, народни представители, царски съветници. Цели 147 представители на елита на нацията, са заровени със сгурия в ями в централните гробища", припомни Гърневски.

Още по темата

Той призова и да се освети цялата истина за най-голямото зло след фашизма през 20 век - комунизма, "без легенди и митове, без маска и грим".

Депутатът от ГЕРБ настоя и че комунистическата партия е предала собствените си идеалисти след 10 ноември 1989 г.

"Не продадохте ли на 10 ноември идеите на Вапцаров, не се ли превърнахте в негови духовни убийци, когато се пребоядисахте като капиталисти", запита риторично той.

"Всичко, което народът беше съградил, го присвоихте, децата ви са на Запад, отвън ви чакат тежки западни лимузини, пленумът ви е натежал от милионери от псевдоприватизацията, но умовете ви са все така на изток, към гнездото на злото, защото без него нямаше да имате безконтролната си власт цял половин век! Като ви гледам и слушам, разбирам, че от комунистическата зараза отърваване няма!", продължи Гърневски.

"Не е грях, че някой се е заблуждавал и вървял в абстракцията на комунизма, грях е, когато си разбрал истината за престъпленията му, и въпреки това си останал верен заради парите и властта", заключи депутатът от ГЕРБ.

БСП обаче отказаха да приемат упреците. Валери Жаблянов отвърна на Гърневски, че няма как БСП да бъде изправена на "подсъдимата скамейка поради една проста причина, защото беше партията, която води въоръжената война срещу фашизма и монархо-фашизма".

Затова той призова депутатите да почетат с минута мълчание жертвите на фашизма, хилядите партизани, обесените в затворите за обществената безопасност.

Това обаче не се случи, защото преди него Спас Гърневски поиска да се почетат жертвите на комунизма, а шефката на НС Цвета Караянчева се съобрази с предложението му.

В спора за наследството на "комунизма" се включи и ДПС. Йордан Цонев призова да се помни историята в пълнота, защото тя е важно нещо за бъдещето.

Той призова да не се пропуска един от най-мрачните моменти от комунизма, "опитът за прочистване на етническите турци, на българските мюсюлмани, който беше проведен в няколко етапа и в най - пиковия си момент беше съпроводен и с много жертви".

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето през 2011 г. от кабинета "Борисов", който прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд бележат историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.

Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици), както и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 187А през 1990-2018-още по -малко.НАПРАВО- ИЧ!
188
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Промените през 1989 у нас заварват една лумпенизирана интелигенция, мързелив народ и крадливи управници. Преходът към пазарна икономика е отражение на неграмотността и простотията която цари у нас.
187
0
 
17
 
! Отговори
психодесен Прокоп преди 6 години
От кога гадовете станаха жертви???
186
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VSI4KI DEPUTATI STE KOMUNISTI4ESKI IZDANKI, STIGA STOZI CIRK.
185
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1944 - 1989 не съществува независима българска държава.
184
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шумкарите ливкидираха дори и синовете на Райна Княгиня, а после най-цинично поднасяха цветя на паметника и, това са червените шумкари, срама нямате ей
183
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В учебника по история трябва да се отбележи, че всеки у нас консервира през периода 1944 - 1989. Символът на онова време е домашната консерва. Въпреки че заводите работя, магазините преливат от стока, народа консервира. Консервира, защото вярва в бъдещето. Косервира защото е богат както никога преди. Консервира защото знае, че империалистите дебнат. Консервира, защото консервирането прави силата, а силата е домашна консерва.
182
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е че в България не беше приет лустрационен закон, който да позтави на място всички тия криминални каскети
181
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жертвите на комунизма са палачите на жертвите на фашизма.
180
5
 
15
 
! Отговори
почит преди 6 години
А как да почитаме хилядите хора загинали от варварските бомбардировки над София 1944г. Жертви на фашизма, комунизма или демокрацията са това?
179
9
 
10
 
! Отговори
До АЗ преди 6 години
Да всички вие червени каскети се съобразявахте с Москва защото бяхте алчни страхливци. Убивахте и пращахте в затворти собствените си сънародници. Жалки *** си останахте и до днес.
178
9
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Комунистите са трепали така наречените Г.А.Д.О.В.Е това са хора подобни на днешните 'НАГЛИ',няма жертви през комунизма има гадове и сатрапи-фашисти!Между другото Иван Костов е престъпник номер 1 ,номер 2 си го знаем!
177
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 181Какви ренти при ТКЗС-то бе ***
176
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин ни взима златото, той е крадец
175
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическия режим е най-престъпния в историята на България, дори и Султана по време на турското робство не си позволява да отнема фамилните земи и къщи, това е безспорен ФАКТ
174
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до bolния ТКЗС то не беше лоша . Ренти .сирене -60-70 кг , масло от селскато мандра, мед от пчелините ,зърно на внесени декари , ракия и вино за лозята .... И на символични цени -пилета от ТКЗСарските пилчарници ,месо ,телешко,свинско по заявка ,бракувани овце ,консерви ,печени агнета поне 2 пъти в годината ,пресни плодове и зеленчуци , винаги прясно наливно вино от кооперативният магази. И накрая на годината УРАВНЕНИЕ - 1000 ЛЕВА .СИРЕЧ-ПРЕМИИ . И после дойде АПК -то .
173
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 175Сталин връща Южна Добруджа на България след 1945г. защото Хитлер е убит, а 30 хиляди бг войници са убити от немците в 1944 г.
172
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин ни отнема македонияХитлер ни връща Южна ДобруджаНие сме неблагодарници
171
5
 
15
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Всички,които по мое време бяха в затворите,бяха за кражби !!! В България по време на социализма НЯМАШЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАТВОРНИЦИ !!!
170
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е да се отбележи, че Хитлер в върнал на българите Южна Добруджа. Стига сте го плюли този човек, който е направил много повече за нашата родина отколкото всички съветски ръководители взети заедно