Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България

На препитването се явиха военни, полицаи, адвокати, дори действащи политици
5 фев 2018 07:09,
116
Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България
Кадър: Facebook

10-15 минути раздумка с въпроси и коментари, гостът си отива, идва следващият.

Така протече прословутото, чакано от месеци изслушване на българите, измежду които Слави Трифонов обеща да подбере "политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава", пише вестник "Сега" в репортаж от събитието.

Инициативата на Слави доби публичност като кастинг за политици и набра скорост в продължение на почти половин година. През това време около 3000 души поискаха да станат част от проекта на шоумена.

Още по темата

На 2-4 февруари Трифонов се срещна с част от тях. Препитва ги по около 7-8 часа на ден, без "Ку-ку бенд" и балет "Магаданс", дори и без сценаристите си. Те бяха заместени от трима българи, живеещи в чужбина, които му помагаха с претендентите за политическата сцена: Иван Нинов - декан на холандския университет в Доха, Катар; Атанас Раденски - професор по компютърни науки в университета Чапман, САЩ; Йордан Бъчваров - биолог в университета Дюк, САЩ.

На различни възрасти и с различни професии бяха и кандидатите. От 20- до 70-годишни, бизнесмени, адвокати, военни, икономисти, IT специалисти, лекари, дори и оператор на ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй", пише още "Сега".

Те трябваше да обсъдят три основни теми - образование, здравеопазване и правосъдие.

"Събеседването обаче куцаше, най-вече заради рефлекса на Трифонов да води разговора по начина, по който го прави в неговото шоу. Сякаш беше подхванал ново издание на състезанието за таланти "Танцувай с мен". "Не ти ли е мъчно за басейна", обърна се шоуменът към един от първите участници - хирург, зарязал работа и къща с басейн в Щатите, за да живее и да се труди в Ботевград", разказва още изданието и допълва:

"Макар и хората да изглеждаха компетентни и подготвени, те не говореха конкретно, а се задоволяваха с пределно общи приказки - за необходимостта да се изкорени корупцията, да се спре обезлюдяването на страната и да се развива човешкият капитал".

Военните и "технократите" се радвали най-много на вниманието на Слави.

Румен Попов, ексвоенен разузнавач и бивш аташе в Анкара и Техеран, държал в мълчание шоумена близо половин час, докато обяснявал, че при липсата на армия, България трябва да сключи договори за военно съюзничество с други държави.

"Ние в никой случай няма да можем да се защитим сами. Ако някой ни нападне, даже няма да разберем кога се е случило. Ако се страхуваме от Турция, слагаме една база на Ново село, разполага се една американска бригада и Турция никога няма да влезе в България", посъветвал разведчикът.

Явил се и бившият командир на военноморската авиация Виктор Ценов. 68-годишният авиатор настоял за боеспособна армия, с която "поне 3 дни да се защитим, докато дойдат съюзниците". "Харесвам военните. Ясно, точно, безапелационно", възхитил се Трифонов на гостите си.

Претендентите за сектор "Сигурност" се допълнили и със Светлин Стоянов, капитан от НСО, който разкрил, че през последните 10 години службата е била раздута до 1300 души.

"НСО се е превърнала в хранилка на политическите партии, както и всички служби. ДАНС, дори баретите. Имаме наше момче, дай да го направим барета, че играе добре физическо", описал Стоянов ситуацията.

Виктор Янев, избран за полицай на годината през 2008 г., след като спаси момиче от самоубийство, разказал с горчивина за огромното недоверие към МВР и за проблема със съдебната система.

"Хващали сме хора по 10 пъти, които след месец пак са на улицата. Ако получават ефективно наказание, нещата ще стоят много по-добре. Не да изкарваме по един полицай на 10 човека", изтъкнал Янев. Бранимир Бранков, също работил за вътрешното министерство, пък предложил да се създаде специален извънсъдебен орган, подчинен на президента, който да контролира и преглежда приключилите дела.

Съдебната система била взета на прицел и участващите в кастинга юристи. 26-годишният адвокат Александър Рашев се усъмнил, че единствената цел на правосъдната реформа е да се уреди разпределението на позиции в съдебните органи. Колежката му Искра Костадинова настояла да се премахне статутът на несменяемост на магистратите, който добиват след 5-годишен стаж. "Отгоре трябва да се започне", обобщил Трифонов.

Повечето кандидати предпочели да говорят за образование. Пламен Николов, управител на местния филиал на американска компания, се обявил за незабавно изготвяне на стратегия срещу изтичането на мозъци, изравняване на бюджета на образователното министерство с този на МВР и утрояване на преподавателските заплати.

"Синергия от хуманитарно възпитание и технологичен елемент - по израелския модел", описал Николов визията си за образованието. Работещият в чужбина Ивайло Ибрахимов препоръчал да се премине към по-слабо субсидирана форма на обучение, като спестените пари се инвестират в специалностите, които са важни за икономиката.

Покрай разговорите за образованието Трифонов разкрил възхищението си от Сингапур, "финансовата врата към Азия", който се развивал на основата на три принципа - "образование, безусловно върховенство на закона и морал".

Не липсвали и действащи политици. Мариета Георгиева, общински съветник във Видин от гражданско обединение "Единни за промяна", му се оплакала от разочароващия си опит с ГЕРБ.

"Бях един от учредителите на ГЕРБ и в първия миг, когато нещата започнаха да се усещат като власт, се оказа, че хората, които искат да мислят, не са желани, тъй като не са послушните хора", разказа общинарката.

Даниела Давидкова, неуспял независим кандидат-депутат, обясни, че мотивът й да навлезе в политиката е, че "започва да вреди на бизнеса заради лобистките закони, които се приемат".

Появил се и политически лидер – на партия "Движение демократично действие". Стефан Иванов директно предложил на Трифонов да си партнират в политиката. "Промените трябва да се правят от колкото се може по-големи общности от хора. Дойдох да изкажа нашето желание да се работи съвместно. Има други общности, които са готови", казал Иванов.

Изненадан, шоуменът отвърнал, че "тепърва трябва да се срещнем с вас, но в една друга ситуация". "В момента смисълът на това е съвсем различен. Целта е личности, а не групи от хора, които са се организирали вече с политическа регистрация", изтъкна Трифонов. И след като Иванов си тръгнал, порицал екипа си: "Защо ми пускате човек от политическа партия?"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
12
 
! Отговори
Асахавъ преди 6 години
Г-н Станислави - Вие сте шоумен а политиката е *** работа ! Спрете се преди да сте се омърсили и Вие ! И една поговорка от мен - Нищо не е по-малко порочно впоследствие отколкото в началото .
29
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с кастинг, и без кастинг, отдавна се разбра че Пъпеша ще е новата патерица на Тиквата, след като разни пишман - патриоти се изтъркат!Разбира се много народ ще лапне въдицата, не случайно този народ е най-бедния, най-тъпия и най-бързо изчезващия народ в Европа
28
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука да не би да се страхувате от промените, искате си едни и същи муцуни всяка година. Толкова закостенели. Не казвам, че Славчо е китка, но е доказано, че става с опити и проба!
27
14
 
23
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Много сте силни зад клавиатурата,мишоци.Боли ме оная работа на няколко места за вашето мърцъкане тук.Точно вие,които най-много мрънкате не сте направили нищо да промените нещо от ситуацията в държавата.Ми що не излитате от Терминал 1,2,5 бе,никой не ви кара насила да стоите в тази държава и да тровите живота на тези около вас.Имаше някаква фраза - "Всеки сам заслужава съдбата си"А вашата е само да мрънкате и бездействате.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е човек да си вярва, но чак пък толкова....
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самата идея на Слави той да търси политиците зад своето собствено бюро е сбъркана. За да намериш добри управници, трябва да застанеш зад тяхното бюро.
24
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави иска да превърне българската политика от цирк в шоу.
23
10
 
38
 
! Отговори
. преди 6 години
Чалгаджия, скрий се някъде да не ти гледаме противната физиономия!
22
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълъг, нали нямаше да влизаш в политиката, бе? К'во стана? Не се наяде ей.
21
45
 
24
 
! Отговори
лилия преди 6 години
вярвам на Слави, прави го с чиста съвест и най-добри намерения за България
20
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да пази България!
19
20
 
32
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Нали? Писнало ти е.Гласуваш си за мутропремиера...и си доволен.Ей от такива най много ме е яд.
18
15
 
46
 
! Отговори
123 преди 6 години
Леле мале, тоя *** чалгар тръгнал да ни оправя държавата. За*би. Ще се оправим, когато чалгарите и мутрите си научат къде им е мястото. Иначе...
17
9
 
28
 
! Отговори
Galipoly1915.. преди 6 години
Slavi....urodlivata rojba na Demokraciyata! ...ZNAEM KOY SI...NON PASARAN
16
12
 
58
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 6 години
Достатъчно ни е просташкото шоу на Слави с чалгарки и пуленето му от екрана ,че да прави кастинг за политици ,и сега си имаме 240 които почти не се различават от шоуто му.
15
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма начин да избереш свествен политик. Дори да е свестен, като отиде "там" се потдава на натиска и изкушенията. Ако е свестен е и неопитен и е уязвим за критики за направени или ненаправени грешки. Така го притискат. Единствения начин да стане работата е да се притискат тотално сегашните и ако не поддават да се заменят на слеващите избори с някой, който потдава. Сегашните не поддават. Особено в борбата с корупцията и неморалността на всички нива.
14
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в Терминал 1 или 2 е спасението!Тук никой нормален няма шанс!
13
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждате ли, че шута Слави просто ни се подиграва? 30 години не можем да изберем нито един свестен политик, превърнахме си държавата в чалга бананова република и се поробихме на европейците за жълти стотинки. Уникално *** народ.
12
0
 
83
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Истината е че кадърните хора не искат да се занимават с политика. Не защото не могат, а защото не искат да цапат морала и честта си.
11
7
 
48
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Пази боже от такива "капацитети". Хората не разбраха ли, че политиците идват от народа, те са негово олицетворение, извадка от там? Заменихме червени със сини, сини с жълти, после пак червени, пак сини, нови лица и какво? Нищо. А точно тоя байхуй виолиС, козирувал на Илия Павлов да прави кастинг е поредното олицетворение на обществото ни- нереализирани псевдо специалисти мислят, че знаят повече от другите, но всъщност само искат да се доберат до властта да се наядат.