Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България

На препитването се явиха военни, полицаи, адвокати, дори действащи политици
5 фев 2018 07:09,
116
Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България
Кадър: Facebook

10-15 минути раздумка с въпроси и коментари, гостът си отива, идва следващият.

Така протече прословутото, чакано от месеци изслушване на българите, измежду които Слави Трифонов обеща да подбере "политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава", пише вестник "Сега" в репортаж от събитието.

Инициативата на Слави доби публичност като кастинг за политици и набра скорост в продължение на почти половин година. През това време около 3000 души поискаха да станат част от проекта на шоумена.

Още по темата

На 2-4 февруари Трифонов се срещна с част от тях. Препитва ги по около 7-8 часа на ден, без "Ку-ку бенд" и балет "Магаданс", дори и без сценаристите си. Те бяха заместени от трима българи, живеещи в чужбина, които му помагаха с претендентите за политическата сцена: Иван Нинов - декан на холандския университет в Доха, Катар; Атанас Раденски - професор по компютърни науки в университета Чапман, САЩ; Йордан Бъчваров - биолог в университета Дюк, САЩ.

На различни възрасти и с различни професии бяха и кандидатите. От 20- до 70-годишни, бизнесмени, адвокати, военни, икономисти, IT специалисти, лекари, дори и оператор на ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй", пише още "Сега".

Те трябваше да обсъдят три основни теми - образование, здравеопазване и правосъдие.

"Събеседването обаче куцаше, най-вече заради рефлекса на Трифонов да води разговора по начина, по който го прави в неговото шоу. Сякаш беше подхванал ново издание на състезанието за таланти "Танцувай с мен". "Не ти ли е мъчно за басейна", обърна се шоуменът към един от първите участници - хирург, зарязал работа и къща с басейн в Щатите, за да живее и да се труди в Ботевград", разказва още изданието и допълва:

"Макар и хората да изглеждаха компетентни и подготвени, те не говореха конкретно, а се задоволяваха с пределно общи приказки - за необходимостта да се изкорени корупцията, да се спре обезлюдяването на страната и да се развива човешкият капитал".

Военните и "технократите" се радвали най-много на вниманието на Слави.

Румен Попов, ексвоенен разузнавач и бивш аташе в Анкара и Техеран, държал в мълчание шоумена близо половин час, докато обяснявал, че при липсата на армия, България трябва да сключи договори за военно съюзничество с други държави.

"Ние в никой случай няма да можем да се защитим сами. Ако някой ни нападне, даже няма да разберем кога се е случило. Ако се страхуваме от Турция, слагаме една база на Ново село, разполага се една американска бригада и Турция никога няма да влезе в България", посъветвал разведчикът.

Явил се и бившият командир на военноморската авиация Виктор Ценов. 68-годишният авиатор настоял за боеспособна армия, с която "поне 3 дни да се защитим, докато дойдат съюзниците". "Харесвам военните. Ясно, точно, безапелационно", възхитил се Трифонов на гостите си.

Претендентите за сектор "Сигурност" се допълнили и със Светлин Стоянов, капитан от НСО, който разкрил, че през последните 10 години службата е била раздута до 1300 души.

"НСО се е превърнала в хранилка на политическите партии, както и всички служби. ДАНС, дори баретите. Имаме наше момче, дай да го направим барета, че играе добре физическо", описал Стоянов ситуацията.

Виктор Янев, избран за полицай на годината през 2008 г., след като спаси момиче от самоубийство, разказал с горчивина за огромното недоверие към МВР и за проблема със съдебната система.

"Хващали сме хора по 10 пъти, които след месец пак са на улицата. Ако получават ефективно наказание, нещата ще стоят много по-добре. Не да изкарваме по един полицай на 10 човека", изтъкнал Янев. Бранимир Бранков, също работил за вътрешното министерство, пък предложил да се създаде специален извънсъдебен орган, подчинен на президента, който да контролира и преглежда приключилите дела.

Съдебната система била взета на прицел и участващите в кастинга юристи. 26-годишният адвокат Александър Рашев се усъмнил, че единствената цел на правосъдната реформа е да се уреди разпределението на позиции в съдебните органи. Колежката му Искра Костадинова настояла да се премахне статутът на несменяемост на магистратите, който добиват след 5-годишен стаж. "Отгоре трябва да се започне", обобщил Трифонов.

Повечето кандидати предпочели да говорят за образование. Пламен Николов, управител на местния филиал на американска компания, се обявил за незабавно изготвяне на стратегия срещу изтичането на мозъци, изравняване на бюджета на образователното министерство с този на МВР и утрояване на преподавателските заплати.

"Синергия от хуманитарно възпитание и технологичен елемент - по израелския модел", описал Николов визията си за образованието. Работещият в чужбина Ивайло Ибрахимов препоръчал да се премине към по-слабо субсидирана форма на обучение, като спестените пари се инвестират в специалностите, които са важни за икономиката.

Покрай разговорите за образованието Трифонов разкрил възхищението си от Сингапур, "финансовата врата към Азия", който се развивал на основата на три принципа - "образование, безусловно върховенство на закона и морал".

Не липсвали и действащи политици. Мариета Георгиева, общински съветник във Видин от гражданско обединение "Единни за промяна", му се оплакала от разочароващия си опит с ГЕРБ.

"Бях един от учредителите на ГЕРБ и в първия миг, когато нещата започнаха да се усещат като власт, се оказа, че хората, които искат да мислят, не са желани, тъй като не са послушните хора", разказа общинарката.

Даниела Давидкова, неуспял независим кандидат-депутат, обясни, че мотивът й да навлезе в политиката е, че "започва да вреди на бизнеса заради лобистките закони, които се приемат".

Появил се и политически лидер – на партия "Движение демократично действие". Стефан Иванов директно предложил на Трифонов да си партнират в политиката. "Промените трябва да се правят от колкото се може по-големи общности от хора. Дойдох да изкажа нашето желание да се работи съвместно. Има други общности, които са готови", казал Иванов.

Изненадан, шоуменът отвърнал, че "тепърва трябва да се срещнем с вас, но в една друга ситуация". "В момента смисълът на това е съвсем различен. Целта е личности, а не групи от хора, които са се организирали вече с политическа регистрация", изтъкна Трифонов. И след като Иванов си тръгнал, порицал екипа си: "Защо ми пускате човек от политическа партия?"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
25
 
! Отговори
Stanimir.Nikolov преди 6 години
Докато не се промени мисленето и манталитета ни няма да има някаква промяна.
49
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измишльотините на Слави са ден до пладне. Форумите са бъдещето. Ще набират сила и ще стават все по силни.
48
23
 
26
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 6 години
Човекът все пак се опитва да прави нещо а вие г-да , скрити удобно зад своята анонимност, пишете всякакви безсмислени безумия !Дано Слави да успее , защото ако това не стане още 30 г. ще ни управляват разни тикви и мижетурки , които се интересуват единствено от собствения джоб!
47
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хе-хе стадото роптае срещу политиците и не прави нищо освен да се изнася на запад и да хули по форумите тикви и тям подобни, но когато някой се наема да свърши нещо от името на стадото, то започва да мучи и срещу него. Слави може да е всякакъв но при него има ред в шоуто и всеки спазва правилата му, а на нас в държавата точно това ни трябва. Аз знам едно със сигурност няма да гласувам за нито една партия от тези в парламента, а дали ще гласувам за кандидате на "чалгаджията" ще видим на края
46
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние просто не се усещаме как ни се подиграва този човек . Как ще се явяваш на кастинг за политик, това да не е конкурс за мис мокра фланелка. И като Славчо те одобри какво от това . Просто ги съжалявам тези хора , които му се връзват на пиара.
45
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този кастинг повече ми прилича на кастинга "Красива и умна и девствена и цялото бъдеще пред теб. Ще те смажа, ще те унищожа, ще проклинаш съдбата си!"Но не, този кастинг го провеждаха шестакските разузнавачки-проситутки, когато завиждаха на някое мамиче. Наклеветявахо го, че е казало нещо, например, че дъщерята на Другаря ХХ е грозна и преследването започваше. За цял живот, до ден днешен!
44
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учиндолската мутра е новият проект на задкулисието. Играе същата пиеса като Царо- Шъ ви оправа за 800 дни.
43
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Слави му изтича договора с телевизията и си търси нова работа. Кой нормален човек ще се явява на кастинг и то при Славуца , като това автоматично те поставя в положение на зависимост и ниска топка . Представиш ли си Славчо най умния и достоен човек в Държавата и определя кой ще ръководи народа. Просто нямам думи от гняв и срам . А и тия , които ще се явяват пред него са абсолютни комплексари.
42
10
 
33
 
! Отговори
Валка преди 6 години
Какви ги говориш 33 ? Та Слави си е омърсен от корупция и лични интереси.Борисов не му разреши да строи в Лозенец и Славуца стана борец за демокрация.***.
41
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еманципирано слугинче.Фалшивляк.
40
18
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Чудя се защо всеки тук пише анонимно.Защо не се пишете с имената си?Така е по-лесно и удобно хем си мрънкам,хем никой не ме знай кой съм и няма да поема отговорност за нещо.Добре,Слави е ***,чалгаджия и т.н. не това начина и т.н,но ако някой от вас тук да промени нещо,защо не се пише с името си и предложи дайте да направим това или онова и да се опитаме да променим нещо.А най-лесно е да се правим на умни от дивана вкъщи с лаптопче на колене.
39
7
 
36
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Митю Пищова дали няма да направи свой кастинг??? Тъй де...Щом Славчо може ,защо той да не може???
38
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 38 Слави в момента слугува на цялото БСП. Що не сме видяли да осмива Гоце в предаването си?
37
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете ми една държава в Европа някакъв чалгаджия да избира моля ви се политици с кастинг. Ти да не си Айнщайн , че точно ти ще ги избираш. И по какви критерии ще ги класираш. Това е дънато на нашенската простотия .
36
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самият Трифонов е казвал, че политиката е мръснa работа и няма да влиза в нея, а сега се извърта.
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 38 тоя винаги слугува.
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kaто слугуваше, не правеше кастинги.
33
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 31 от такива като тоя кастинг промени не се получават
32
2
 
11
 
! Отговори
Някок си преди 6 години
Да изразиш собствени идеи в политиката?От какава гледна точка?От името на някой си.Веднага селските каруци пътуващи към терминал 1,2,5 ще кажат "Стой,дай назад - и той ще ни оправи за 800 дни"Не е толкова лесно,като да напишеш *** реда тук или няколко висшета в Бг изкарани само с присъствие.Никой като гледам няма волята,ама всеки има много компетентност(акъл)
31
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самата идея да се явяваш на кастинг за политик е унизителна. Предполага се, че влизаш в политиката, за да реализираш собствени идеи за управлението и за доброто на страната. Това с кастинга е нещо друго - така може да се подбират участници в порно шоу, ама политици...