Политиката: Властта се пренарежда, ДПС балансира, Слави ферментира

БСП се движи на ръба между ползата и риска, анализират от "Иван Хаджийски"
5 фев 2018 16:30,
61
Политиката: Властта се пренарежда, ДПС балансира, Слави ферментира
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ е заплашен от разделение заради Истанбулската конференция, в редиците на Патриотите тече тактическо пренареждане, БСП действа на границата между риска и ползата, а ДПС пак балансира.

Това е обобщението за актуалните събития в политиката в поредния анализ на Института "Иван Хаджийски".

"На този фон протичат процеси на политическа "ферментация" в среди, обикновено наричани "популистки". След известен застой Слави Трифонов напомня за себе си с инициативата "кастинг за политици", която несъмнено ще привлече обществено внимание", смятат наблюдателите.

Според анализа им Истанбулската конвенция създава опасност от разделения в средите на ГЕРБ. Политолозите и социолозите смятат, че активните изяви на депутата Георги Марков против решенията на собствената му парламентарна група не са единственият пример.

Още по темата

"Макар и по-дискретно, и в други среди на ГЕРБ (особено във формиращия се консервативен лагер около Института за дясна политика) прозвучаха несъгласия с ратификацията. Много по-отчетливо интелектуалци, журналисти и академични фигури, често заставащи зад Борисов и политиката му, поведоха медийна съпротива срещу конвенцията, допълват от Института.

Те анализират споровете около конвенцията като "топка" за Патриотите и тактически успех за тях. Според наблюдателите сред Патриотите също върви тактическо пренареждане и Волен Сидеров се активизира на междинна позиция - между "лоялния" Каракачанов и "дисидента" Симеонов.

БСП се движи по ръба между рисковете и ползите. Според анализа на "Иван Хаджийски"  социалистите от себе си покрай вота на недоверие. Причината е, че исканата оставка на кабинета е била засенчена от друга червена иницатива - референдум за Истанбулската конвенция.

В същото време с конвенцията социалистите за първи път от много време подхванали въпрос, по който позицията им се ползва с много широка подкрепа не само сред общественото мнение, но и на различни организации.

"Разбирателството между партията и Българска Православна Църква (БПЦ) само по себе си е впечатляваща последица", анализират още от Института.

Според наблюдателите обаче това поведение крие риска БСП отново да бъде разпознатакато "антиевропейска", нещо, заради която тя е загубила гласове на изборите през 2017 година.

ДПС отново е в любимата балансьорска позиция, смятат от "Иван Хаджийски". От Института анализират, че движението си позволява сигнали и в двете посоки – и към ГЕРБ (изявлението на Йордан Цонев, че партията му няма почти никакви допирни точки с разбиранията на БСП), и към БСП (линията на лидера Мустафа Карадайъ, според която ДПС е опозиция заедно с БСП и я подкрепя в искането на оставка на правителството).

На фона на всички политически процеси се наблдава и нова (анти)елитна ферментация, пишат от "Иван Хаджийски".

Според тях патриотичните, социални и антисистемни послания на Слави явно хвърлят мост както към разочарованите десни, така и към избирателите, които иначе доста вероятно биха се ориентирали към БСП.
Наблюдателите смятат, че евентуално политическо включване на Слави може да се окаже и шанс за ГЕРБ.

Защото ще попречи на БСП да монополизира протестните настроения, а ще вземе и гласове от другата опозиция на ГЕРБ – градската десница.

Слави обаче влиза и в ниша на хора, които иначе биха се ориентирали и към ГЕРБ и към ОП. Накратко: всички може да започнат да се притесняват, заключават в анализа си от Института "Иван Хаджийски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Провалилата се БСПНАТО и ЕС свалиха БКП от власт, но страната се обезбългари.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Депутат от ЕС каза преди малко, че има опасност интеграцията на Западните Балкани да се сгромоляса, защото няма пари и ББ върви към нов провал за Македония.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави и той чувам минал на страната на омразните на цял народ - Герб! Явно се готви за патерица на Боко, като Сидеров, като Марешки, сега и Божидар Димитров....! Тиквата няма мърдане, не може да падне и ще е там завинаги! Има много патерици!
22
8
 
6
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
21
4
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Много се задържаха на власт гербаджиите. Време им е да си починат малко в опозиция. Не е сигурно, дали тези, които ще ги сменят, ще са по-добри от тях, но периодичната смяна на управляващите е здравословна за държавата. Иначе управляващите започват да си мислят, че са незаменими, и че суджукът им се полага по право.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПолитикНие политиците пък жадуваше за работлив матрял, ама къде го - 40% пенсионери, 30% трудоустроени, 20% ученици, студенти, държавни чиновници, армия, полиция, охранители, 5% ултраси, ало апаши, тунеядци, русофили,......и около 5% трудолюбиви българи, на които се крепи държавата !
19
5
 
11
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Решихме ли вече всички проблеми,че ни занимават с някаква глупава конвенция? Кой ***.от я измисли и политиците това чакат,хванаха се като удавник за сламка... Тази конвенция не е наш проблем,да я дадат на Тръмп да я подпише първо.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убиха човек /Петър Христов ''Лактима''/ решил да прави партия ,от тук на сетне не ми говорете за свобода и демокрация ,конвенции и други глупости ! ГЕРБ станаха ДПС . Маш ауах на холдинга....
17
3
 
4
 
! Отговори
Родител преди 6 години
До ГостМи, важно е ако имаш деца. Ти очевидно нямаш.
16
5
 
15
 
! Отговори
Стига с тоя Слави! преди 6 години
Чалга- мутра,пригласяща на Борисов. И той се мисли за бог.Ами,то при тоя народ ,всичко минава.И видял Славча,че подковават коня и той вирнал крак. Най- добрият чалгаджия между политиците и най- добрият политик между чалгарите.Естествено,чалга обществото го мисли за новия мисия.....Дяволът като си няма работа........
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За огромно съжаление, България не е демократична държава и властта не се решава на свободни избори. В отсъствието на демокрация, в България няма политически партии в истинския смисъл. Има кръгове от зависими лица с престъпни наклонности, които оферират пакети от услуги на мафията. Коя "партия" ще спечели изборите е следствие от сделка между нея и мафията, т.е. какво може да предложи и колко ще струва. Т, нар. партии осигуряват само легитимен параван за управлението на мафията.
14
9
 
14
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Какво толкова я дъвчат тази конвенция. Толкова ли са важни хората с обратните наклонности. Тези патриотите са пълен shit. Това ли е най важното???? Не е ли по - важно , че ако утре блъснат патриота Симеонов на пешеходна пътека, виновника ще отнесе 2 год. условно ? К'во толкова тази конвенция ви е бръкнала на всички вас в задните части? Мисля, че трябва да протестирате за това , че децата ви *** като пилци, блъснати от поредния тарикат или намушкани от поредния със "жълта книжка".
13
0
 
8
 
! Отговори
Швед преди 6 години
К`ва конвекция *** какооо! Бием го, щото Айшето ми се парай на мъж и той!
12
7
 
4
 
! Отговори
пинелъпи преди 6 години
Бидейки дълбинно зависим от земеделския цикъл и стереотипно подвластен на логиката на селскостопанския труд, българинът е с "кърско мислене" - т.е. компенсира зимното нищонеправене с тлаки, седенки, вечерни разходки, кастинги, пърформанси, протести и пр. публична активност.
11
2
 
28
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ЖАДУВАМЕ ЗА ЧЕСТНИ ПОЛИТИЦИ И УПРАВЛЯВАЩИ И ВЕЧЕ КАТО ЧЕ ЛИ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА ЛЕВИ ИЛИ ДЕСНИ, ЗАЩОТО ПО-КРАДЛИВИ И БЕЗОЧЛИВИ ОТ СЕГАШНИТЕ НЯМА !!!
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави ферментира - време му е за казано, та да разберете, че от чалга нищо друго не може да излезе освен шльоковица !
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В условията на държава завладяна от мафията и олигархията, коя партия ще е на власт не е важно за хората. Важно е за върхушката на партията, защото тези хора ще получават малка отплата (все пак десетки милиони) за свършеното за мафията.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Римляните са ги управлявали оптимати. Македонците са ги управлявали аристократи. А българите ги управляват ***.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слафи ферментира и вече вкисва. Кастинг прави на кариеристчета, на които им омръзнало да слугуват на запад и да са бедни и тука ще направят големите пари, както юпитата на царя.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1.E за кого да гласува? Като отидете в урната да пусне тото ли?