Йотова: Всеки месец затваря по едно българско село!

Вицепрезидентът поиска държавна помощ за малките общини
Обновена: 11 фев 2018 16:06 | 11 фев 2018 14:10, Анисия Иванова
133
Йотова: Всеки месец затваря по едно българско село!
Facebook: Община Гоце Делчев

"Мрачни статистики бяха изнесени тези дни. Хората в българските села са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване. Зад тази купешка дума и това понятие стоят много тежки и тревожни показатели. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села", това каза пред журналисти в село Делчево вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на традиционния празник на виното в местността "Баира".

"Държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията. Тогава ще се върнат и младите хора. Данъчни облекчения, възможност да се ползват с привилегии европейски средства,т.е. облекчен режим при кандидатстване по проектите, възможността по-малките общини да не остават в зависимост от големите градове, а напротив да бъдат достатъчно самостоятелни. Тази година е решаваща, защото се прави европейския бюджет за следващите пет години. За България е жизнено важно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът "Юнкер" е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини" заяви още Йотова.

На традиционния ритуал по зарязване на лозята присъстваха и евродепутатът Асим Адемов, народният представител Богдан Боцев, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

"Имах много покани, но това е един от най-хубавите краища на България и естествено е моят избор да падне върху Делчево. За първи път съм тук и съм очарована от природата, която виждам. Вижте какво здраво време ни посреща, което означава че ще има и добър берекет", каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
10
 
! Отговори
ДО 97-Я преди 6 години
Беше пълно навсякъде с пресни плодове и зеленчуци, особено вмагазините ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУК.И най-вече в т.н. ПОКАЗНИ МАГАЗИНИ!!!
92
3
 
21
 
! Отговори
До 94-тия преди 6 години
Къде да се върнат хората вече? В нищото? Когато искаха, демократите ги принудиха да търсят препитание в градовете.. Я ти *** при тези условия на село,да те видя- гражданино..Кога станахте калайджии,кога ви почерняха зад.....те.Селата изхранваха градовете с пресни плодове и зеленчуци,прясно месо,а сега лапате евродоматите с коренищата и боядисаните мандарини и портокали,начело с отровните им храни.Такива като теб,само мотиката ще ги оправи. Не си нищо повече от хората от селата.
91
15
 
5
 
! Отговори
читател преди 6 години
Разкараха се от селата всички безделници, сега арендатори обработват същата земя, че и повече с 10-15 пъти по-малко хора, нормално е населението да намалее там. Световна тенденция. Трудът е станал в пъти по-ефективен.Тази кака иска зад всяка крава да има звеновод и бригадир, секретари, председатели и т.н. Няма. Няма и да има.А пък и защо да се връщат там? Хората търсят работата, а не работата хората.Обаче протестират срещу добив на злато, нефт, газ, волфрам, манган, въглища, и т.н.
90
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооооо, социалистите на думи са велики.В Северозапада още чакат да им пуснат пак химкото, все пак Стойнев им е обещал.
89
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма проблем - идваш в София и убеждаваш провинциалистите да се върнат на село. Едно 1 милион човека са, не преувеличавам. Ще ти стигнат за бая кипящи с живот села. Ще ми е интересно да чуя аргументацията ти.
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските селаПървият политик, който да се загрижи (макар и само на думи) за българските села!
87
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тогава тръгнаха към градовете..."Сериозно, затова в София още преди 1989 г. беше пълно с хора от селата, та бачкаха по заводите. Щото много хубаво на село и рай голям.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мен ми писна да чета опорни точки, затова не им обръщам много внимание. Само се чудя кой ли ви вярва. Който помни, знае, че всичко написано от теб е ала-бала. На младите пък грам не им пука. Накратко - само се хабиш.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не си внесем можещи бизнесмени от чужбина,българските шуробаджанаци ще оакат съвсем дереджето.
84
2
 
12
 
! Отговори
До 85 преди 6 години
Да бе. Съвременна техника. Да,ама- не. В първите години на демокрацията ,много хора от селата пожелаха държавата да им отпусне кредити,за закупуване на подходяща техника за обработване на земята,като идеята им беше да се създадат малки кооперации и да обединят труда си.... Глас в пустиня. Хората предлагаха да им се отпуснат и две години гратисен период,за да реализират печалби ,за да изплащат кредитите. НИЩО.....Тогава,тръгнаха към градовете. НЕ ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ!!!!
83
6
 
27
 
! Отговори
Писна ми да чета преди 6 години
Глупостите на *** екземпляри,как соца унищожил селото. Уникална глупост. По онова време,в селата кипеше живот.Имаше дечица,нови къщи и работещи хора,които си помагаха. Имаше детски градини,училища,лекарски кабинети,аптеки.... Демократите унищожиха всичко,защото е социалистическо.Селата са мъртви като след бактериологична война ,със заковани врати и прозорци,изглеждащи зловещо. Храсти с човешки ръст ги правят недостъпни.Селата в Румъния са пълни с живот и дечица,а ние умираме .
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами наложи блокада, ама децата ти първи ще писнат. В София софиянци са не повече от 5%, с много преувеличение 10%. Всичко останало не е от София.
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работил съм в американски град, в който нямаше дори бар, да не говорим за медици, аптеки и т.н. Най-близката болница беше на 80-100 км, ако имаш проблем разчиташ на линейки.И въпреки това беше няколко хиляди население. Явно не е в това проблема. Колкото до поминъка, човекът долу ти го е обяснил - при съвременната техника, няма как едно село да е 2-3000 човека и всичко живо да бачка земеделие (освен ако не е единственото на 20 км. За друго пък няма достатъчно работници, фабриките са в градовете
80
3
 
2
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Да само ако са в оранжерии и се вложат милиони в модерна техника всеки сам да си отглежда 1-2 декара не е изгодно
79
0
 
17
 
! Отговори
БНР преди 6 години
До БГЗемеделието също може да е доходен бизнес, поне в една по-добра държава. Тези вносни зеленчуци дето залеват магазините ни да не са расли в офис.
78
5
 
8
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Няма как да ме убедиш ,че някой ще предпочете да се поти на полето от колкото да учи и да отиде в някоя фирма или да направи собствен бизнес
77
2
 
9
 
! Отговори
Един преди 6 години
Всички държавни учреждения,министерства да се разпръснат из страната софия
76
6
 
6
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Какво очаквате от управляващите да им посее в градините и да ги наеме на работа ли Фирмите в малките градове не могат да намерят квалифицирана работа ръка какво остава в селата с 500 човека от които 80% пенсионери
75
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 76Как да се върнат хората на село? Там няма:Полиция, Училища, Аптеки, Медицинска служба, Поминък.Там в тези села стъмни ли се никога не се знае нощта какво ще ти се случи.
74
4
 
17
 
! Отговори
Един преди 6 години
Не може цялата бедна,болна,изчезваща се провинция да работи за благото на крадливите,корумпираните,третополовите хищтни хиени от вонещия се катун софия..пълна блокада на крадливия катун софия ,ДОЛУ ДОЛУ ДОЛУ РОБСТВОТО и ГЕНОЦИДА на третополовия катун софия надеждната провинция.....