Йотова: Всеки месец затваря по едно българско село!

Вицепрезидентът поиска държавна помощ за малките общини
Обновена: 11 фев 2018 16:06 | 11 фев 2018 14:10, Анисия Иванова
133
Йотова: Всеки месец затваря по едно българско село!
Facebook: Община Гоце Делчев

"Мрачни статистики бяха изнесени тези дни. Хората в българските села са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване. Зад тази купешка дума и това понятие стоят много тежки и тревожни показатели. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села", това каза пред журналисти в село Делчево вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на традиционния празник на виното в местността "Баира".

"Държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията. Тогава ще се върнат и младите хора. Данъчни облекчения, възможност да се ползват с привилегии европейски средства,т.е. облекчен режим при кандидатстване по проектите, възможността по-малките общини да не остават в зависимост от големите градове, а напротив да бъдат достатъчно самостоятелни. Тази година е решаваща, защото се прави европейския бюджет за следващите пет години. За България е жизнено важно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът "Юнкер" е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини" заяви още Йотова.

На традиционния ритуал по зарязване на лозята присъстваха и евродепутатът Асим Адемов, народният представител Богдан Боцев, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

"Имах много покани, но това е един от най-хубавите краища на България и естествено е моят избор да падне върху Делчево. За първи път съм тук и съм очарована от природата, която виждам. Вижте какво здраво време ни посреща, което означава че ще има и добър берекет", каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
10
 
! Отговори
Докато преди 6 години
се замерваме с факти от миналото, вместо да търсим решения в настоящето, бъдещето няма да е много по-добро.
72
6
 
8
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Никой не ви пречи да се върнете на село и да отглеждате
71
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Георги Ламбуров Браво Георги.Това е истината.Каза им го просто и ясно.
70
1
 
17
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Пука им на олигарсите и политическите мекерета за хората ! Погледнете северозапада. Окаяно състояние и целенасочено нищо не се прави за него !
69
2
 
20
 
! Отговори
E докога преди 6 години
комунизмът безспорно беше лош. Ако попитаме обаче сегашните политици `Какво направихте, за да е по-добре сега`, отговорът е неудобно мълчание. Селата се обезлюдяват одавна и това се знае. Какво правят СЕГАШНИТЕ управляващи, за да подобрят тази ситуация? Нищо. Оправдават се с лошото минало и тежката ни комунистическа карма. Нула.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с откриването на села няма как да стане, в момента е ерата на градската култура. Поне да ги окрупнят, от сегашното положение няма смисъл.
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йотова, вместо да констатирате всекиму узвестни факти, вземете та направете нещо та вместо да се закрива, всеки месец да се открива по едно българско село.
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йотова, ако примерно 1980 г. бяхте премахнали софийското жителство и загражденията по границата, сега България сигурно щеше да е 3 милиона, от които 2 в София :)
65
2
 
21
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
КАК ДО СТОЯТ ХОРАТА НА СЕЛО КАТО ИМ ИЗКУПУВАТЕ МЛЯКОТО ЗА 20 СТОТИНКИ , А ЯЙЦЕТО ЗА 5 СТОТИНКИ !
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кой е виновен за това ,взеха насила земята и животните на хората ,скъсаха връзката на хората със земята и нещата станаха необратими ,много трудно ще стане
63
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За санирането " опаковането" отидоха два милиарда , раздадоха се огромни пари в края на 2017 и началото на 2018 г. не за селото ами вече и за града нема.В денто село нямали училище няма вече и село, няма ли здравен пункт няма и кой да остане. Това е европейска България за съжаление. Ще става и по зле, но за това никой от големите не мисли. Мислите им са насочени към джоба.
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво, нека запазим селата.Но като какво? В смисъл - какво да се прави там?Навремето за земеделие и т.н. са били нужни огромни семейства, за да стигне работната ръка. Една кооперация с 20-30 човека и нужната техника обработва маса декари. Всеки вика: да запазим селата, ама в същото време, ако му дадеш оферта за къщата му на село, веднага ще ти я продаде за смешни пари и ще вземе на изплащане апартамент в Манастирски лвиади.
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ме кефи като излезе някой политик и гръмко каже нещо, дето всички го знаят от години...Нито визия имат как да оправят нещата, нито нищо, ама са гръмки..Ама много ме кефят..
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йотова е срам за тъста си Марин Йотов - светла му памет - на когото дължи цялото си днешно благополучие, маскирано под "социализъм".Срам, Йотова, срам ... Неизтриваем срам. Поне фамилията смени.
59
5
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Планът "Юнкер" е за богатите държави,Е ТОГАВА ПРЕМИНЕТЕ КЪМ ПЛАН " ПУТИН " !
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как така Йотова ще затваря селата!Срам, другарко Йотова!Дайте личен пример, върнете се на село, пасете, давайте мляко, яйца, копайте компир и ***, сейте кукуруз.Това вашето на нищо не прилича.
57
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При управлението на герб обезлюдяване на селата е видимо и значимо.Абе това си е държавна политика.То сигурно и това означава девиза-Гарантирано от герб!
56
1
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 6 години
До АнонименПии таз ракия че ше ферментира
55
10
 
28
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Герб обезлюдява по едно българско село и пуска по едно *** ислямиско! Все пак началниците от козяк мосад и мит трябва да се слушат. Най върлите дежндъри цц бб цецка мая м, фандъкова, захариева, караянчева д добрев, вицето, мъзга бендер, пардон ска келер и още хиляди скрити соросогади
54
3
 
25
 
! Отговори
ДО 50 Е докога преди 6 години
Да не би да се обезлюдиха във последните 10 години бе юнак? Ти да не си в трети клас .