Каракачанов категоричен: Кабинетът няма вина за ЧЕЗ!

КЕВР не може да развали сделката, отбеля вицепремиерът
28 фев 2018 10:30,
87
Каракачанов категоричен: Кабинетът няма вина за ЧЕЗ!
Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът и военен министър Красамир Каракачанов настоя, че кабинетът няма никаква вина за сделката с ЧЕЗ, а премиерт с право е бесен, защото опозицията използва скандала, за да трупа дивиденти.

"Вчера в мое присъствие той (Бойко Борисов – бел.ред.) разговаря с чешкия премиер с молба за информация, част от която оповести на брифинга в парламента. Всички знаят, включително и БСП, че този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката", настоя Каракачанов.

Още по темата

По думите му проблемът е, че при продажбата на подобно стратегическо дружество, каквото е ЧЕЗ, няма никакви механизми да се намесва държавата.

"Пропускът е в законодателството. Възложил съм на Искрен Веселинов, който беше първи председател на комисията за контрол в КЕВР, да изработи текстове в Закона за енергетиката, които да дадат правомощия на КЕВР да проверява такива стратегически сделки по време на самата процедура и да ги одобрява. В момента държавата може да преследва самата фирма, но не и сделката", обясни лидерът на ВМРО.

Според него ако законът не бъде променен, сделката не може да бъде спряна. В момента КЕВР не може да развали сделката.

"Аз имам съмнение дали тази сделка е проведена по европейските стандарти - прозрачност и равнопоставеност на участниците. Това може да го направи чешката държава", каза Каракачанов пред Нова тв.

"Нападките срещу премиера е част от работата на опозицията. На един човек му личи когато е откровен, познавам Борисов кога е откровен и директен. Когато се осъществяваше тази сделка от Царското правителство, обществото скочи, че това е далавера. Ние от ВМРО обяснявахме, че цената на тока ще скочи над 40-50%, а тя скочи над 100%. 2005 г. БСП спечелиха изборите точно с обещанието, че ще развалят приватизационните сделки", припомни вицепремиерът.

Той беше категоричен: "Криворазбраното крайнолиберално мислене, че всичко е частно и всеки може да прави каквото иска, аз не го споделям. Държавата има своите стратегически интереси, енергетиката е на първо място и не може в Закона за енергетиката държавата да остане без контролен механизъм. Държавата не трябва да позволява подобни неща като тази сделка да се случват".

Относно оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова Каракачанов заяви, че ако от данните след проверките на институциите се окаже, че тя няма участие в сделката, той няма да подкрепи оставката само защото тя се е познавала с Гинка Върбакова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
10
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Да бе верваме ти.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министърът на Външни Работи на Иран е на посещение в България
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вервам ти дебел
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да издеяни този до Коледа. Бая суджук става от него.
47
0
 
30
 
! Отговори
бай Митю преди 6 години
Не,не,кабинета няма вина,ама моля ви се! Виновни са марсианците,вегетарианците ,таратанците и глобалното затопляне.
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С това изречение става ясно, че слугува на премиера само и само да останат на власт лъжепатриотите, защото знаят, че ако са самостоятелни няма да успеят.
45
1
 
23
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Самото изказване на Борисов, свързано със сделката с ЧЕЗ, че "държавата е лош стопанин", категорично опровергава бръщолевенията на Карачанката. Нещо повече, интересно е как се съвместяват тези две визии за ролята на държавата в икономиката, тази на Борисов и тази на Каракачанов, които са коренно противоположни.
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотите работят така - слагат министър-бушон. Той приготвя под масата да се хариже без пари някоя апетитна хапка - ЧЕЗ, Пирин, и т.н. После сделката се сключва така, че вече няма връщане назад, министъра хвърля оставката театрално а всички ние пием една студена вода.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти или ние?Този въпрос има само еди правилен отговор и проблемът е че ТЕ са го забравили.Требва Да им го припомним
42
1
 
32
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
"...заради празноти в Закона за енергетиката" - А ти чий държа че не го променихте закона? Нали от онези 240 готованци, така де депутати ГЕРБ и ОП имат мнозинство? М? Или как? Вместо да ходите по клозети на границата и бардаци по морето да си бяхте свършили работата!
41
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изцяло корупционна сделка с немислими мащаби. По всичко изглежда париотите са се опитали да откраднат всичко и дори Бойко не е знаел зад гърба му са действали. Европа е в шок от режима в България, трябва вече да се намесят, тези с техната корупция стават заплаха за целия ЕС
40
1
 
45
 
! Отговори
ТАКЪВ ЦИРК НЕМА преди 6 години
Да, бе - премиерът (а и управляващата клика) знаят колко снегорина чистят София, но не знаят какво се случва с ДЪРЖАВАТА! И видиш ли ти, най-голямата сделка със стратегическа инфраструктура ги изненадала (като първият сняг).Интерсна връзка направи вчера Татяна Дончева между Борисов, Пеевски и Доган..и продажбата на ЧЕЗ...НЕМА ТАКЪВ ЦИРК!
39
2
 
34
 
! Отговори
реалист преди 6 години
АКО СТЕ НАИСТИНА ПАТРИОТИ, ПОСТЪПЕТЕ ПАТРИОТИЧНО, ЗАСТАНЕТЕ ОТ СТРАНАТА НА НАРОДА И НАПУСНЕТЕ МУТРИНСКАТА ВЛАСТ. ИНАЧЕ ПОТЪВАТЕ С ДЖЕНДЪРИТЕ.
38
0
 
27
 
! Отговори
Жеко куршума преди 6 години
Преди няколко дена някой беше направил сравнение с предишните патерици на Бай Х...Каракачанов = Кунева, Симеонов = Лукарски, Сидеров = Р. Кънев. Приликите са случайни.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диво прасе.
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накратко: Който направи така, че да паднат цените на тока-печели.Как ще го напривите не ме интересува..Също така не ме интересуват партиините ви дербита. незавсимо чес те опоненти се редите на една опашка за заплата))И заплатата ви я осигурават тези,които баламосвате с долнопробен цирк.Самозабравихте се .Ние сме ви работодатели. Уважаеми сънародници, те зависят от нашето доверие а не обратното.
35
0
 
32
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Защо НВ СексКобурготски продаде БТК ? Брат ми е инженер по далекосъобщителна техника с 30 год. стаж там - когато мадридския крадец продаде - са отчитали 850 000 000лв. печалба!Защо държавата продава печеливщи фирми?Защо НВ СексКобурготски продаде на ЧЕЗ?Отговорите може сами да си дадете!От син на пропаднал комарджия - принц Кирил стана милионер от лондонското сити. За благодарност - комарджията направи Милен Велчев ( биволското око ) министър.Той врътна далаверата с брейди облигациите...и пр
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дръж кокала, че сега ти е паднало да си министър.
33
0
 
19
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
"този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката...." А защо парламента още не оправи тези празноти? С какво се занимава? С Жаблянов? С селски приказки?
32
0
 
27
 
! Отговори
Търси се! преди 6 години
Няма ли поне един почтен човек в политиката, който да застане пред народа.си и честно да обясни точно какво става в тази държава?