Патриотите с промени: Държавата да контролира сделки с ЕРП-тата

КЕВР да одобрява и взима решения за всички сделки с дялове и акции на енергия
Обновена: 2 мар 2018 17:07 | 2 мар 2018 17:00,
62
Патриотите с промени: Държавата да контролира сделки с ЕРП-тата
Снимка: bTV

"Обединени патриоти" внасят поправки в Закона за енергетиката, за да се създаде контролен механизъм, с който държавата да може да се намесва, когато се продават повече от 20 % от активите на структуроопределеящи фирми в енергетиката. Предложенията идват в разгара на скандала със сделката за продажбата на ЧЕЗ.

"Текстът е много прост. Става дума за едно ново правомощие на КЕВР - да одобрява всички сделки с дялове и акции на търговски дружества, които са носители на лиценз за пренос или разпространение на електрическа, топлинна и газова енергия. КЕВР ще взема решение дали да одобри прехвърлянето на дяловете или не", обясни Искрен Веселинов от ОП.

По думите му този нов текст би могъл да се приложи за сделката за ЧЕЗ, ако бъде приет скоро.

"По сделката имаме подписан договор, но няма завършен състав. Ако това нещо се изгласува следващата седмица, тогава ще имаме възможност за тази спирачка на държавата, ако прецени, че собственикът е ненадежден", добави Веселинов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отново каза, че основният проблем трябва да се търси назад във времето.

"Поинтересувайте се кой продаде ЕРП-тата, вижте печалбата на ЧЕЗ. Ще прецените дали държавата трябваше да продава този монопол. Под хубавия параван за пазарна икономика и лозунгът "държавата е лош стопанин", подарихме кокошката, която снася златни яйца, по времете на Сакскобургготски и ДПС и сега се чудим какво да правим", коментира Каракачанов.

Той отсече и че според него няма причина енергийният министър Теменужка Петкова да подава оставка.

"Не виждам никакви основания оставката да бъде приета. Тя направи един прибързан акт, за да поеме отговорност за нещо, за което тя не носи отговорност. По сега действащия закон няма възможности и функции да контролира това. Затова именно това предлагаме - държавата чрез КЕВР да има контролен механизъм", отсече вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеи на лакоми корумпирани политици, които искат да имат инструменти за рекет срещу бизнеса.С подобни мерки ще спрете всички инвестиции и ще направите така, че само родни мутри и мафиоти да инвестират в големи компании и проекти.Не намесвайте държавата в бизнеса.Доказали сте през годините, че освен корупция, други не можете да сътворите.А, патриотите, отново с популистки изказвания и предложение, само за да се харесат на лумпенизираните си избиратели.
49
0
 
0
 
! Отговори
инж. преди 6 години
По английското законодателство/английските офшорни зони/работи Исак Нютом,кофчежник при английския кралски двор.Той е евреин и е формупирал много закони от физиката и математиката.Тези закони задължително трябва знаят шофьорите и др.Така например Първия закон на Нютон гласи,,Всяко действие поражда противодействие",останалите прочете в Укипрдия.Предлагам да се направи частично изменение на градоустройствените планове на територията където ЧЕЗ снабдява с ток и се премахнат ел.кабелите на ЧЕЗ .
48
0
 
1
 
! Отговори
bababab преди 6 години
До АйдукЧе това направиха в половин България с тролейбусите, които бяха на ток и с много други неща, да не изброявам. Абе хора Железницата Русе - Варна е строена с натрушената Плиска и Преслав, с цел да се изцече Добруджа, която тогава е била Дълбока широколистна гора. Това го правят англичаните, в османската империя. От тогава само това правят. Ще се учудвате?
47
0
 
7
 
! Отговори
Айдук преди 6 години
Добре,Гинка не вдига цената на тока и фалира, примерно. Решава да избие част от загубите като реже стълбове и жици и ги продава, те са на ЕРП-то тоест нейни, държавата как ще може да я спре като е частна фирма с частна собственост?
46
1
 
0
 
! Отговори
инж. преди 6 години
Гинка не става собственик,няма право да продава,собственик си остава ЧЕЗ.Гинка става сейф за ценни книжа.Търга е за съхраняване на ценни книжа на стойност 320мил.лева,оценката е необходима за застраховка и заеми.ЧЕЗ нямат пари да купуват ток от Соларни панели и ВЕЦ и Вятърни централи,сигурно са фалирали,печалбата е вложена неизгодно или покрива други разходи по ремонти в ЧЕХИЯ.След сделката да се установи кой е собственика на ЕРП -то.Има грешка в превода на текста за търга.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати и патриотите,всички до един,Комсомолски секретари.Патриоти-Интернационалисти. Не че нещо,ама да бяхте ги подбрали мааалко по-така разбираш ли ? Мааалко с пооо-чисто минало.И утре е 3ти Март,на тази дата се чества приемането на ,,Сан-Стефанският Мирен Договор'',а не нещо друго.След подписването на който,България беше изличена от картата на Европа.И днес ни има благодарение на Божията намеса,на Княза А.Батенберг и Султана най вече,който е трябвало по договор да потуши ,,Съединението''.
44
0
 
14
 
! Отговори
джони преди 6 години
Алоо, фрау Меркел! Бойко е.- Я, я, Бойко, вас волен зи?- Не Волен. Мани го Волен. Ако може пак да нападнете Чехия. За това се обаждам.- Вас?- Не нас. Чехия. Чехия атакен вюншен. Гросе арбайт!- Нихт ферщейн, майне фронде.- Да, да, ти си майне фюрер.- Найн, найн. Нихт ферщейн. Данке. Ауфвидерзейн.- Ква Данка ***, Данка е в кметството! Пфууу, Гинка ***, Гинка!
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е вече, че ГЕРБ и ОП стоят за Гинка!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата да вземе да контролира лакомията на тъй наречените"патриоти"-гледайте утре на 3-ти какъв сеир ще е - мантри , обещания , просълзявания и удряне в гърдите"***, ***.." май ,че прекалих ,заради мен ще изхвърлят и Алеко от училище!
41
2
 
20
 
! Отговори
Аз преди 6 години
ПатрЕоти, вие сте по лоши от герб, защото ги държите на власт. Голям непростим грях!
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотите са най-големите предатели и наглеци -личи се държанието на В.Симеонов сключиха сделка с Дявола а сега искат да се изкарат ангели та останалите наивници да им повярват -няма нищо патриотично у тях-да сте видели да защитят някого освен собствената си кожа за властта
39
0
 
27
 
! Отговори
няма такава ръжава преди 6 години
Преди "великият Буда" държавата имаше поне 33% дял от енергопреносната мрежа, но нашият "велик вожд" това му малееше и реши да продаде и този дял. И сега една селска кифла с волтаични паркове за ток. за койтп плащаме скъпо и прескъпо ще може да "управлява" структоопределящ за икономиката и националната сигурност отрасъл. И през цялото време никой не бил чул и не разбрал нищо.
38
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно нинова е изгладняла и то доста зада прави глупости явно нема субсидия боико им е отрязъл мартенския бонус и тя само глупости прави
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно мие тия какво се напъват и що то не бе армия не бе чез явно има нещо та се напъват и добър учител е сидеров
36
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Това, което предлагат патриотите по принцип може да е полезно, но не съм сигурен дали може да се приложи когато продавачът е фирма с регистрация извън България. Представете си, че купувач по сделката с ЧЕЗ беше също чешка фирма, а не Гинка. Сделката става в Чехия по чешки закони. Съмнявам се, че КЕВР ще може да се намеси ако например по подобна схема EVN си продаде активите в България.
35
9
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Държавата не е бизнес компания ! Тя има няколко простички неща които трябва да поддържа. Да има условия за равен бизнес, да има права за всичките, да събира данъци и да харчи парите според желанието на народа. Ех сигурно има и още няколко но това са в общи линии. Започне ли държавата да прави бизнес да купува акции на apple,чез, лукойл или спейсекс ни е спукана работата. По добре да заложи на биткойни :)))
34
0
 
17
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Ами ако тази кокошка стане каквато е кокошката на БДЖ-то ? Ялова ?Пак ли ние ще плащаме едни стотици милиони за фрий енержи за братята за да не бунтуват ?
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриоти, но платени (партиоти).На заплата, с народни пари живеят, в Париж ходят по барове, по кръчми.Живот си живеят на гърба на народа.Нерде Левски, нерде партиотите.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не са никакви патриоти, а най-обикновени лъжепатриоти. Тиквени шаферки.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не са никакви патриоти, а най-обикновени лъжепатриоти. Тиквени шаферки.